Автор Гілка: Роздуми щодо майбутнього  (Прочитано 4325 раз)

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Так, це весняне загострення... ;)

Іноді, коли роботу вже майже зроблено (залишилися лише найскладніші частини, до яких ну дуже то і лежить душа), виникає буддійське бажання одним порухом змахнути всю роботу зі стола (а там все ретельно викладали пісочком десятки людей) і сказати: «я, так, САМЕ Я, ВБИВ <підставити назву за бажанням>!!!»

До чого я це все? Сьогодні нас очікує черговий випуск дистрибутива для людських створінь. Його творці не втомлюються прибирати кнопочки, налаштуваннячка, файлики, які можуть спантеличити звичайного користувача. Це чергова хвороба, яка перетворює провідні дистрибутиви на «золоті клітки». Користувач знає, що десь далеко є раби-розробники, які будуть безмежно раді, якщо він скаже їм своє «фе!» і обов’язково усунуть ваду (нема чого перейматися знанням мов програмування, займатися розробкою самому: все вже зроблено, відкиньтеся на спинку стільця і відпочиньте, доки встановлюються оновлення).

Віднедавна у всіх дистрибутивах з першої десятки почали забирати Ctrl-Alt-Backspace. З’явилися повідомлення (о, жах!), що домогосподарки помилково замість Ctrl-Alt-= натискають саме цю комбінацію.

Апофеозом цього стало повідомлення про ваду у xorg. У відповідь добрий Сергій Удальцов все виправив! Тепер Ctrl-Alt-Backspace просто типово не буде! Взагалі.

Якщо у вас повисла (вмерзла) гра у Windows, що ви зробите? Правильно, натиснете на Reset. Немає Reset? Натисніть Power і потримайте 5 секунд. Це типова модель поведінки користувача.

Отже, з міркувань зручності, саме це і слід буде зробити у наступній версії Xorg.

Ви спитаєте: як же так? А так. Якщо хочете увімкнути назад, ставте GNOME або вчіть XML. Іще одним варіантом буде створення файла /etc/X11/xorg.conf (бо типово його не буде) вимикання HAL і прописування рядочка XkbOption: "terminate:ctrl_alt_bksp". Ви ж ще не забули повний синтаксис xorg.conf? Збережіть його перед оновленням до наступної версії вашого *buntu! Всі, хто не задоволені, можуть іти у фак.

Найдивовижніше, що один з основних розробників заявив у коментарях, що все одно увімкне zapping. Ось такий от мазохізм.

Але пан Удальцов не був би svu, аби по дорозі не зробив і нам хорошого з подачі пана Любімкіна (JackYF). Можливо, у наступній версії Xorg ми отримаємо нарешті повну емуляцію Windows «з коробки». Оскільки ми всі все одно майже росіяни, а у російській розкладці вже типово winkeys, нас можуть «ощасливити». У нас теж буде winkeys замість unicode (але JackYF про unicode не знає, він наш «унилий» сайт не читає).

Так що поздоровляю вас товариші!

Flame:
Коли ці *** нарешті заспокояться і зменшать споживання пам’яті у X або напишуть код для зміни розкладки OnRelease? Ні, синку, це фантастика!
« Змінено: 2009-04-23 12:01:46 від yurchor »
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Re: Роздуми щодо майбутнього
« Відповідей #1 : 2009-04-23 14:09:20 »
є така тенденція. раніше всі дистрибутиви лінукса при завантаженні показувати ті процеси, як в даний момент завантажуються. Потім убунтівці придумали splash-screen за образом і подобою вінди. Користувач мав медитувати на цей екран або натиснути Ctrl-Alt-F1. В Ubuntu 8.04 цей екран показується лише під час завантаження ядра, що не може не тішити, а далі нормальний текст.

У Федорі спершу зробили splash-screen, але з можливістю тиснути кнопку «подробиці» й подивитися, а що ж завантажується. У Федорі 10 зробили якийсь жахливий текстовий прогрес-бар, як його вимкнути і подивитися, що відбувається — не знаю.

Цитата
Віднедавна у всіх дистрибутивах з першої десятки почали забирати Ctrl-Alt-Backspace. З’явилися повідомлення (о, жах!), що домогосподарки помилково замість Ctrl-Alt-= натискають саме цю комбінацію.

Апофеозом цього стало повідомлення про ваду у xorg. У відповідь добрий Сергій Удальцов все виправив! Тепер Ctrl-Alt-Backspace просто типово не буде! Взагалі.
тобто не буде цієї комбінації чи взагалі можливості рестартанути ікси? btw, воно не завжди допомагає: іноді ікси не запускаються. поза тим, ніхто ж не скасує Ctrl-alt-F2 та можливість вбити ікси з консолі?

Цитата
Якщо у вас повисла (вмерзла) гра у Windows, що ви зробите? Правильно, натиснете на Reset. Немає Reset? Натисніть Power і потримайте 5 секунд. Це типова модель поведінки користувача.
перебільшуєте. Ctrl-alt-Del я натискаю, а потім вбиваю потрібні процеси, і дуже рідко воно не спрацьовує (якщо не сказати — ніколи). в лінуксі якраз не вистачає комбінації клавіш, яка б викликала термінал, та ще й гарантовано виділяла на нього ресурси. що ви зробите, якщо якийсь процес забив вам всю вільну пам’ять? Ctrl-Alt-Bcksp? А якщо процес не графічний, Ctrl-Alt-F2 не працює, бо немає ресурсів вільних і т.п.? Неможливо виконати kill -9, бо для цього треба хоча б до терміналу дістатися. Reset. Це трапляється рідко, але часами доцільно натиснути саме цю клавішу в лінуксі.

Цитата
Оскільки ми всі все одно майже росіяни, а у російській розкладці вже типово winkeys, нас можуть «ощасливити». У нас теж буде winkeys замість unicode (але JackYF про unicode не знає, він наш «унилий» сайт не читає).
дик там в коментах вказали про unicode, ні? це той випадок, коли треба не скиглити, а діяти.

Цитата
Напишуть код для зміни розкладки OnRelease?
та, це було б дуже незле.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #2 : 2009-04-23 15:09:55 »
Таке слід в новини, бо дехто й не знатиме про нову реалізацію «синього екрана смерті» в іксах.
Жахіття! І що, важко зробити іншу(складнішу) комбінацію?
дик там в коментах вказали про unicode, ні? це той випадок, коли треба не скиглити, а діяти.
Я теж лише це прочитав. Дивна дискримінація. Їм лише ы та ъ перенести в нижній регістр(15 хвилин роботи недосвіченого користувача) і нехай маються.

Відсутній case0lc

• Графоман
  • дописів: 310
« Відповідей #3 : 2009-04-23 15:40:30 »
Ctrl-Alt-Backspace - це вже дійсно анахронізм. Його обов'язково треба відключати. xorg просто так не "висить", він дуже стабільний. В будь-якому випадку Ctrl-Alt-F1 працює завжди
Цитата
перебільшуєте. Ctrl-alt-Del я натискаю, а потім вбиваю потрібні процеси, і дуже рідко воно не спрацьовує (якщо не сказати — ніколи)
Якщо висить графічна підсистема Windows, то Ctrl-alt-Del не допоможе, не вистачає віртуальної консолі
Цитата
в лінуксі якраз не вистачає комбінації клавіш, яка б викликала термінал, та ще й гарантовано виділяла на нього ресурси. що ви зробите, якщо якийсь процес забив вам всю вільну пам’ять
Такого бути не може. Якщо процесу не вистачає пам'яті, то ядро в принципі повинно починати "вбивати" інші процеси

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #4 : 2009-04-23 15:53:00 »
Ctrl-Alt-Backspace - це вже дійсно анахронізм. Його обов'язково треба відключати. xorg просто так не "висить", він дуже стабільний. В будь-якому випадку Ctrl-Alt-F1 працює завжди
Хе-хе, я вас здивую, у Fedora не працює завжди. На що і вказав noddeat.

Якщо це не потрібно, чому це вмикає основний розробник X-сервера?

X-сервер такий само стабільний, як і KDE 4.1. Ви або вірите у це, або ні. Чому у 1.6 такі значні витоки пам’яті? Чому без зміни ядра не працюють драйвери карток Intel? Чому, чому, чому, чому, закінчується все на «у»? Чому замість ремонту фарбують двері?
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній case0lc

• Графоман
  • дописів: 310
« Відповідей #5 : 2009-04-23 15:58:42 »
Я xorg 1.6 ще не користувався. Сьогодні виходить Ubuntu. Буду пробувати.
Цитата
Чому без зміни ядра не працюють драйвери карток Intel?
Із-за зміни DRM модуля? Все може бути.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2009-04-23 17:12:56 »
Цитата
Такого бути не може. Якщо процесу не вистачає пам'яті, то ядро в принципі повинно починати "вбивати" інші процеси
це теорія. практика: є у мене одна програма, яка за певних умов починає розмножуватись і їсти пам’ять і процесор. прийшов я одного разу на роботу, а комп висить: ні Ctrl-Alt-Bcksp, ні Ctrl-Alt-F1, нічого абсолютно не працює. навіть монітор не може вийти з режиму економії енергії. звісно, вихід знайшовся: я зайшов на цей комп за ssh та вбив той процес, що викликав зависання, і все відновилося. у випадку, коли зайти по ssh не можна (ноутбук, наприклад), єдиним виходом є перезавантаження.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #7 : 2009-04-23 19:37:15 »
Хм, оновився до X.Org X Server 1.5.3 - клава не схтіла перемикатись...
зробив     Option      "AutoAddDevices" "false"
не хоче мучив її, резетав трьома кнопками (A+C+Bsp) -- не хоче... зробив перемиканнння контрол+шіфт замість 2-ох контролів -- запрацювало. А так вже і не пам'ятаю коли силою і по ділу ікси перезапускав.
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #8 : 2009-04-24 09:07:30 »
2 yurchor:
Зберігаємо ваше психічне здоров'я - зайвих перекладачів не буває.
* hypno mode on
Ви забуваєте про Ubuntu. Для вас більше не існує цього дистрибутиву. Для вас більше не існує спільноти убунтозаврів. Ви забуваєте про Ubuntu. Цей дистрибутив більше не дратує вас своїми нововведеннями. Ви байдуже ставитеся до XML в конфігах, до логотопу у вигляді сідниць, до комбінації жовто-гарячого та помаранчевого кольорів. Вам глибоко начхати на те, що Ubuntu із коробки починає нагадувати Vista та думати за користувача. Ви спокійні. Ви забуваєте про Ubuntu.
* hypno mode off
« Змінено: 2009-04-24 09:08:16 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #9 : 2009-04-24 10:46:15 »
Ви байдуже ставитеся до XML в конфігах
Хтось мені з рештою пояснить чим поганий XML у конфігах ?
Openbox використовує XML у своєму конфізі і я за це на нього не нарікаю. Чи може вже Xorg за-XML-ився?
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #10 : 2009-04-24 11:11:08 »
Openbox використовує XML у своєму конфізі і я за це на нього не нарікаю. Чи може вже Xorg за-XML-ився?
Хтось на LOU на це нарікав - по моєму сам yurchor.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Михайло Даниленко

• Гість
« Відповідей #11 : 2009-04-24 12:14:36 »
Хтось на LOU на це нарікав - по моєму сам yurchor.
І я з ним повністю згодний. XML - гарна штука. Але у своїй сфері застосування - дані із довільною структурою. Для читання людиною він незручний. Ось стаття розробника йона на цю тему із прикладами різних форматів та аргументацією:
http://modeemi.fi/~tuomov/b//archives/2007/01/20/T11_58_29/

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #12 : 2009-04-24 12:30:29 »
Ви байдуже ставитеся до XML в конфігах
він не human-readable. спробуйте вручну поправити XML-конфіг і звичайний конфіг. Для XML без спеціальних тулзів це проблематично.

для програмістів він, здається, навпаки зручніший, бо його парсити легше (є стандартний парсер xmllint у консолі, наприклад).

поза тим нічого поганого в таких конфігах, звісно, нема: вони текстові, їх можна за бажанням правити у vi.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #13 : 2009-04-24 12:39:32 »
/me накоїв лиха - спровокував суперечку XML vs non_XML.
Ось стаття розробника йона на цю тему із прикладами різних форматів та аргументацією:
http://modeemi.fi/~tuomov/b//archives/2007/01/20/T11_58_29/
Цитата
<mount>
    <device>/dev/hda1</device>
    <point>/</point>
    <type>ext3</type>
    <errors>remount-ro</errors>
    <dump>0</dump>
    <pass>1</pass>
</mount>
Ги. Тепер конфіги можна буде правити за допомогою Quanta+ чи Bluefish. А то і в OOo.  ;)
« Змінено: 2009-04-24 12:46:17 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #14 : 2009-04-24 18:07:30 »
/me накоїв лиха - спровокував суперечку XML vs non_XML.
Цитата
<mount>
    <device>/dev/hda1</device>
    <point>/</point>
    <type>ext3</type>
    <errors>remount-ro</errors>
    <dump>0</dump>
    <pass>1</pass>
</mount>
Ги. Тепер конфіги можна буде правити за допомогою Quanta+ чи Bluefish. А то і в OOo.  ;)

Навіть прокоментувати не можу. Лише:

« Змінено: 2009-04-24 18:07:47 від PAL »