Хочу розглянути три дистрибутиви — 8.10, 9.04 і 9.10. З Ubuntu я познайомився в грудні 2008 року. Тоді я завантажив Ubuntu 8.10 і встановив. Далі не буду вдаватись в подробиці... Полюбив я Linux. Зненавидів Windows. Все мене влаштовувало в 8.10. Далі — Ubuntu 9.04. Встановив. Нововведення були доречні. Але, перше, що почало дратувати - “менеджер оновлення” не з'являвся у верхній панелі у вигляді червоної стрілки (як це було в 8.10), а вискакував у вигляді згорнутого вікна на нижній панелі. Було зручно і красиво, а зробили “воно вилазить по 100 разів, хоч ти воно не кликав”. Добре, змирився з цим, звик. Ну а Ubuntu 9.10 взагалі жахає своїми нововведеннями (чи недоробками?!). В розділі “Адміністрування” зникли “служби”. Куди їх шайтан забрав?! І в 8.10 і в 9.04 є в “Параметри” - “програми автозапуску” і “Адміністрування” - “служби”. Ну, з цим би я ще змирився. І в 8.10 і в 9.04 коли вибираєш файл правою кнопкою миші в контекстному меню є різні опції, зокрема — “шифрувати” і “підписати”. Це важлива функція як на мене. В Ubuntu 9.10 мене позбавили цієї можливості. Кого і чому руки свербіли це забрати і куди воно поділося?! Ubuntu не винна. Мене бісять дії розробника. Нема стандарту. Ганяють туди-сюди, вздовж і впоперек. Ні, щоб один дистрибутив відточити і налагодити нормально вони строчать версію за версією кожні 6 місяців. Така моя думка.