На мою думку, якщо є ISO-стандарт (чи якийсь інший), який вільно доступний, то можна говорити про формат. Під простонародним словосполученням «формат Word» тоді можна розуміти цей стандартизований OO XML.
Цитата: Campana від 2009-05-05 00:40:13P.S. Посилатися на українську вікіпедію, НМСД, — моветон: це ще той смітник.Згоден, мені теж хотілося б, щоб Українська Вікіпедія була кращою. Пан не вважає смітником Вікіпедію взагалі? Лише українську частину? Бо для мене Вікіпедія є авторитетним джерелом, на яке можна посилатися в дискусії. Кожен може звідти перескочити на англійську чи якусь іншу версію статті (якщо там більше інформації). Але з патріотичних міркувань я вважав, що краще тут посилатися на українську.
P.S. Посилатися на українську вікіпедію, НМСД, — моветон: це ще той смітник.
Цитата: Олександр Барановський від 2009-05-07 20:41:54На мою думку, якщо є ISO-стандарт (чи якийсь інший), який вільно доступний, то можна говорити про формат. Під простонародним словосполученням «формат Word» тоді можна розуміти цей стандартизований OO XML.Знову ні, ні і ще раз ні.1. Реалізація OO XML в MS Office, зокрема в MS Word, на даний момент відрізняється від стандарту ISO.
2. Про «формат Word» говорити некоректно: нині актуальними є три внутрішні формати Word-а: версій 6–7, 1997–2003 та 2007.3. Про «формат Word» говорити практично безглуздо: всі знають формати .doc та .docx, а якщо не знають, то не знають і самого слова «формат» (звідси і фрази типу «документ має бути набраний у Word»).
Не знаю. Це моє виняткове НМСД. Але Вікіпедія твориться ентузіастами, тому рівень не має особливо відрізнятися від загальноінтернетівського. Тобто, від смітникового. Правда, якщо багато учасників, є достатньо шансів для удосконалення. В українській частині учасників мало з усіма відповідними наслідками. Точніше, якість може сильно коливатися від тематики до тематики.
Можливо, мені особисто просто не щастило, але ледь не в половині моїх нечисленних спроб щось написати на Вікіпедії, мої статті калічилися чи навіть витиралися якимись печерними невігласами з числа учасників, яким взагалі не можна довіряти написання будь-чого. В результаті я зарікся писати туди взагалі.
Мабуть, ми можемо припинити сперечатися з приводу «як допомогти правильно висловлюватися людям, які самі не знають, що хочуть сказати»? :-)
Бо я десь читав (на жаль, не пам'ятаю, де), що колись документовані TeX-файли мали розширення або .doc, або .dtx.
[...]і не «файл у форматі .doc», а «файл у форматі ...» (тут не знаю як)?
Автор статті може не бути фахівцем у тому, про що пише? Я б так не сказав. Чого б то я взявся писати статтю про балет, якщо я в тому не розуміюся.
Мабуть, велика кількість учасників могла б їхній негативний вплив нейтралізувати.
Але, у будь-якому разі, люди хоч щось роблять. І я б не наважився поливати брудом творчість інших людей, навіть якщо мені не подобається. Критикувати — так, висловлювати свою думку — так... Зневажати — ні.
Хоча, певно, найкращий варіант — «писати у шухляду» :-)
Цитата: Олександр Барановський від 2009-05-09 12:37:17Бо я десь читав (на жаль, не пам'ятаю, де), що колись документовані TeX-файли мали розширення або .doc, або .dtx.Не чув про таке. Думаю, є сенс виходити з позначень MIME.
Цитата: Олександр Барановський від 2009-05-09 12:37:17Але, у будь-якому разі, люди хоч щось роблять. І я б не наважився поливати брудом творчість інших людей, навіть якщо мені не подобається. Критикувати — так, висловлювати свою думку — так... Зневажати — ні.Угу, люди роблять: псують. А слово "творчість" взагалі недоречне, коли йдеться про тексти, які повинні витримувати перевірку на відповідність до дійсності. Об’єктивно рівень багатьох активних авторів і адміністраторів укр.вікіпедії — це рівень випускника сільської російськомовної школи в Донецькій області. Зіс із е тейбл — це вони в усій красі.
Цитата: Олександр Барановський від 2009-05-09 12:37:17Хоча, певно, найкращий варіант — «писати у шухляду» :-) Та я б вже створив деякий тематично вузький проект, але ніяк не розберуся з MySQL, відповідно не можу встановити mediawiki, щоб бодай поекспериментувати локально. Вічно оце треба щось побічне вивчати...