Автор Гілка: Жиди  (Прочитано 4176 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
Re: Жиди
« Відповідей #15 : 2010-04-26 18:10:41 »
На вікіпедії пишуть: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B8%D0%B4

Цитата
Жиди́ — етнонім на позначення євреїв у лексиці кількох народів, зокрема українців. В сучасній українській мові і для абсолютної більшості євреїв, це слово має образливе забарвлення і не вважається нормативним. Незважаючи на це, в деяких регіонах і в історичній літературі ще збереглося необразливе, традиційне використання цього слова.

Тобто там вважають це слово ненормативним. Тобто можна вважати, що слово «жид» відноситься до ненормативної лексики і підпадає під відповідний пункт правил.

Там пояснюють, що такого забарвлення воно отримало через рішення православної (МП) церкви, яка засудила іудаїзм:
Цитата
Перехід давнього запозичення «жидъ» до зневажливого відбувалося під впливом декількох факторів. Зокрема згідно з однією з теорій, негативне забарвлення для євреїв це слово набуло після того, як православна церква проголосила під кінець 15-го століття юдаїзм «єрессю жидовствующих». Від того, що віруючі юдаїзму були в приниженні, слово «жид» набуло зневажливого забарвлення.
[Fedora Linux]

Відсутній Tarasyk

• Дописувач
  • **
  • дописів: 68
« Відповідей #16 : 2010-04-26 18:11:24 »
Цитата
Я, як учасник форуму, вважаю що поки дискусія стосується українського слова, то вона відповідає тематиці форуму. Слово "жид" є в словнику: http://www.slovnyk.net/?swrd=%E6%E8%E4 , і воно не позначене як вульгарне (на відміну від іншого слова з трьох букв).

Тобто, обговорити саме слово, його походження і норми його вживання на нашому сайті можна (НМД).

Хоча з іншого боку:
http://www.slovnyk.net/index.php?swrd=%E6%E8%E4%E8

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #17 : 2010-04-26 18:25:11 »
Цитата
Я, як учасник форуму, вважаю що поки дискусія стосується українського слова, то вона відповідає тематиці форуму. Слово "жид" є в словнику: http://www.slovnyk.net/?swrd=%E6%E8%E4 , і воно не позначене як вульгарне (на відміну від іншого слова з трьох букв).

Тобто, обговорити саме слово, його походження і норми його вживання на нашому сайті можна (НМД).

Хоча з іншого боку:
http://www.slovnyk.net/index.php?swrd=%E6%E8%E4%E8
А ще з іншого боку:
http://r2u.org.ua/s?w=%D0%B6%D0%B8%D0%B4*&scope=ukr&dicts=-10&highlight=on
Підтримую пана Лісівку, ми тут у культурному середовищі, тому вживаємо слова в культурному їхньому значенні. Врешті, сама тема створена для обговорення.
« Змінено: 2010-04-26 18:25:43 від Re. »

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #18 : 2010-04-26 23:59:48 »
Таке враження, ніби ті жиди вже лінукс пишуть.
А що, останні ядра в суботу вже не запускаються? Якщо запускаються, то в чім проблема?

ми тут у культурному середовищі, тому вживаємо слова в культурному їхньому значенні.
Пряме значення слова знаю. Переносне знаю. Культурного не знаю. Скажіть, як краще продовжити самоосвіту, щоб повністю засвоїти всі глибинні відкриття філологів LOU?

Взагалі, всім спасибі, поржав. Ті ж lou-ярі, до яких ніяк не доходять доволі зрозумілі пояснення vitre , можуть почитати, приміром, ось таке у блозі Мойсея Фішбейна: Борис Антоненко-Давидович. Хто такий Ісус Христос? Вимагаю від "культурних" послідовності, себто звинувачень Антоненка-Давидовича і Фішбейна в некультурності.

P. S. Історична довідка від noddeat-а в цілому правильна; а от з логікою дива... І також
  • ідиш — це не суржик, а окрема мова, яку самі жиди/євреї-ашкеназі (тобто, наші) ставлять вище за іврит;
  • самоназва була таки "ід", тому й "ідиш";
  • питома назва — це така, яка виникла спочатку і мала/має довгу традицію вживання; як вона утворена при цьому зовсім неважливо. "Виникла спочатку" означає, що це найдавніша відома для даного явища назва.

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #19 : 2010-04-27 00:04:50 »
Культурного не знаю.
Мається на увазі не вульгарна.
« Змінено: 2010-04-27 00:05:39 від Re. »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #20 : 2010-04-27 01:44:41 »
Логіка моя проста: якщо якесь слово з часом стає лайкою (наприклад, слово «табуретка»), його вживання слід уникати. Якщо поколупатися, то виявиться, що більшість матюків на початку були звичайними словами.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

romi

• Гість
« Відповідей #21 : 2010-04-27 07:39:50 »
Логіка моя проста: якщо якесь слово з часом стає лайкою (наприклад, слово «табуретка»)
Може у вас в Ізраїлі воно і стало. А у нас в Україні - це нормальне нелайливе слово.
І від вас я вперше прочитав, що "секретарка" - образливе слово.

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #22 : 2010-04-27 09:40:39 »
Логіка моя проста: якщо якесь слово з часом стає лайкою (наприклад, слово «табуретка»), його вживання слід уникати. Якщо поколупатися, то виявиться, що більшість матюків на початку були звичайними словами.
Вітаю Вас на планеті Земля!!!
Може десь слово Україна - лайка - нам його уникати? Турок, молдован - слова-лайки, але їх не уникають у випусках новин. В києві слово "Космос" - лайка - може заборонити день космонавтики? Так само лайкою є слово "Льоня"... може всі леоніди одразу мають рванутись до паспортного столу і змінювати свої імена, бо така думка noddeat?
Для віндузятника Linux - лайка, особливо для тих, хто з ним зіткнувся і викусив  :P
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
« Відповідей #23 : 2010-04-27 14:31:50 »
Мені чомусь здаєтсья,що багато з тих, хто намагається закинути українцям образливе значення слова "жид"  взагалі українською не розмовляють. На заході України єврей так і не стало поширеним. Чому хтось мусить диктувати людям як їм говорити?

Німець наприклад походить від "німий", бо українці не розуміли їхньої мови. Я ще жодного разу ніде не зустрічав, щоб хтось казав що це слово образливе. І так воно і є, ніхто не намагається образити німця. Це мовна традиція.

"Жид" не є образливим за походженням, це самоназва народу, вони самі себе так називали. І їх досі так називають на більшій частині земної кулі.

І головне.
Від носії мови також залежить який сенс мають слова. Як видно з початку слово німець було образливим, але зараз таким не є. Тобто від нас, сьогоднішніх носіїв також залежить чи матеиме слово "жид" в майбутньому лайливе значення. багато хто прагне, щоб слово стало образливим.

Так от, питання: які доводи існують для того, щоб надати слову "жид" образливе значення в українській? Для чого нам це?
« Змінено: 2010-04-27 14:34:37 від vitre »

ЄРЖ

• Гість
« Відповідей #24 : 2010-04-27 14:40:14 »

Для віндузятника Linux - лайка, особливо для тих, хто з ним зіткнувся і викусив  :P
Зворотнє твердження також справедливе.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #25 : 2010-04-27 14:56:42 »
І головне.
Від носії мови також залежить який сенс мають слова. Як видно з початку слово німець було образливим, але зараз таким не є. Тобто від нас, сьогоднішніх носіїв також залежить чи матеиме слово "жид" в майбутньому лайливе значення. багато хто прагне, щоб слово стало образливим.

Це, до речі, теж правда — якщо вживати слово постійно, то воно стане буденним, якщо його заборонити, то воно набуде емоційного забарвлення. Це напевно одна з причин чому церква забороняє вживати деякі слова "всує".

Але наш сайт не існує автономно. :-) Які правила на інших суто українських сайтах?
[Fedora Linux]

• Літератор
« Відповідей #26 : 2010-04-27 19:38:35 »
Зворотнє твердження також справедливе.
Олександре, не нуди: звортнє твердження не вірне  :P

Зворотнє явище в природі не виявлено.

• Літератор
« Відповідей #27 : 2010-04-27 19:42:55 »
Які правила на інших суто українських сайтах?
В блогах Тараса Шевченка та Івана Франка "жид" - те саме, що і єврей.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #28 : 2010-04-27 21:19:53 »
Зворотнє явище в природі не виявлено.
Виявлено, на ЛОУ спостерігається з 27.12.2005 о 11:43:53.
P.S. За своє життя спостерігав одного віндузятного сисадміна, що Лінукс не знав, знати не хотів, консоль обзивав MS-DOSом, казав, що Red Hat через місяць сам впаде. Смішно? Ну і одного аналогічного лінуксоїда, щоправда не адміна.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

• Літератор
« Відповідей #29 : 2010-04-27 22:51:17 »
Ну не треба рівняти з пальцем >:(