Автор Гілка: Як змінити клавіатуру?  (Прочитано 1651 раз)

Відсутній Canon

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
  • Потрібно кави!
Як змінити клавіатуру?
« : 2003-08-26 22:05:06 »
Привіт всім!

Питання у мене як написано у темі. Як це можна змінити клавіатуру
"key mapping" у KDE3.1?  У мене система користування SuSE 8.2.
Дивно, бо додав укр. клавіатуру а дальше змінив варіянт на "фонетика"
і ось позникали літери (напр. "ї" та інші). Легше мені писати фонетикою.
Тут в Канаді не пишу часто по-українському....  :P

дякую за увагу

Степан
_--_---_---_---_---_---_---_---_---_---_---_---_---_|&&

Андрій Рисін

• Гість
Re: Як змінити клавіатуру?
« Відповідей #1 : 2003-09-02 23:39:43 »
Латку щодо відсутніх декількох літер вже закинуто в XFree86, тобто в 4.4 має все бути гаразд.
Про всяк, ось остання версія розкладки ua для каталога /etc/X11/xkb/symbols
http://cvsweb.xfree86.org/cvsweb/xc/programs/xkbcomp/symbols/ua?rev=1.4&content-type=text/x-cvsweb-markup
і ось для /etc/X11/xkb/symbols/pc
http://cvsweb.xfree86.org/cvsweb/xc/programs/xkbcomp/symbols/pc/ua?rev=1.4&content-type=text/x-cvsweb-markup

можна їх звантажити та закинути у відповідні каталоги, після перезапуску kxkb все буде гаразд.

якщо ua включено в список $oldlayouts в /etc/X11/xkb/rules/xfree86 тоді використовується перший, інакше - другий, напевне є сенс звантажити та поновити обидва.

Відсутній Canon

• Новачок
  • *
  • Потрібно кави!
« Відповідей #2 : 2003-09-04 05:36:24 »
Андрію,

Дякую за відповідь і пояснення. Якраз шукав за файлом де можна було поміняти літери
фонетичного порядку.  Вже собі дещо поміняв на підставі приготовлених приміщень літер у твоїм зразку, а ці зміни зробив на підставі інших таких фонетичних зразків вироблені для Windows - очевидно загально прийнято тут у Канаді і Америці. Напримір - q стає "я", x лишається "х", [ стає "є", ] = "щ", w = "ш", ітп.  Я підготовив обидва файли на ці підставі. Знаю, це дивно звучить, але чомусь так прийнято. :-/

-- Одна проблема є в тім, що буква "g" дальше не появляється в українській мові.
Пробував два "переклади", а це: Cyrillic_ghe_with_upturn і також Ukrainian_ghe_with_upturn. Ні одно ні друге не дає бажаного результату. Ще загляну як то приготовлене в інших мовах, мабуть дійду до відповіді.   ;)

Степан

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3857
  • Програміст
« Відповідей #3 : 2003-09-06 15:04:42 »
Правильна назва символу - Ukrainian_ghe_with_upturn та Ukrainian_GHE_WITH_UPTURN.
Може у вас щось зі шрифтами чи з локалізацією?

Якщо у вас в Канаді якийсь прийнятий свій варіант фонетичної розкладки, то поділіться ним з нами - ми його включимо у файл розкладок (напр. як phonetics_ca).
[Fedora Linux]

Відсутній Canon

• Новачок
  • *
  • Потрібно кави!
« Відповідей #4 : 2003-09-07 07:12:16 »
Дякую за відповідь.  

Запевненний тепер, що правильно записано назву символу, тобто "Ukrainian_ghe_with_upturn", але чомусь буква дальше не появляється як слід - а це замість букви "г" (with upturn) є символ порожний.  Чомусь ця буква бунтується - комп'ютеру не зрозуміла.  :-/  Але ж від початку не явилась як повинно. Пробував із іншими шрифтами але все ж таке не з'являється. (КДЕ 3.1.1 - SuSE 8.2 - ядро 2.4.20-100). У мене локалізація така:
- keyboard model "generic 104-key PC"
- primary layout "US English" (будь хто вживає "Canadian")
- additional layout "Ukrainian" (phonetic)
- additional layout "French Canadian" (ca_enhanced)
- additional layout "Spanish"

Маю готові файлики на варіант фонетичної розкладки на підставі тої часто вживаної на системах "Windows", можна звантажити ось тут:

версія "ua" котра підходить до ---> /etc/X11/xkb/symbols
версія "ua" котра підходить до ---> /etc/X11/xkb/symbols/pc

(right-click, "save link as.." щоби запевнитися звантаження файлів у виготовлені формі)

Степан
« Змінено: 2003-09-07 07:29:25 від Canon »

Андрій Рисін

• Гість
« Відповідей #5 : 2003-09-11 17:56:01 »
Перевірте кодування встановленої локалі (команда locale). Перед запуском KDE вона має бути встановелна.
Три варіанти, які підтримують дігамму - KOI8-U, CP1251 та UTF-8
Тобто локаль має виглядати наприклад так: uk_UA.KOI8-U
Проставити її краще всього в файлі ~/.i18n

Praporshic

• Гість
« Відповідей #6 : 2004-05-04 02:56:58 »
Хто знає як поновити переключення розкладок в консолях (не xterm a tty1...) через ctrl+shift бо воно кудись зникло

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3857
  • Програміст
« Відповідей #7 : 2004-05-04 15:13:28 »
Треба змінити консольну розкладку клавіатури на іншу(ua-ws чи ua-utf8-ws напевно, я не перевіряв), яка має підтримку такого переключення (дуже незручне, як на мій погляд).
[Fedora Linux]