Автор Гілка: огляд файлів на митниці  (Прочитано 2326 раз)

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
http://habrahabr.ru/blogs/Dura_Lex/104297/

Цитата
Досмотр файлов на украинской границе: личный опыт

Возвращаясь несколько дней назад на поезде из Симферополя в Петербург, столкнулся с тем, что на границе украинский таможенник заинтересовался содержимым нетбука. Ранее на Хабре встречал упоминания о таком досмотре, но ни одного подробного текста не видел, поэтому решил написать его сам — чтобы пересекающие границу заранее знали, чего можно ждать. Если в комментариях другие дополнят рассказ собственным опытом, будет вообще прекрасно...

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
Re: огляд файлів на митниці
« Відповідей #1 : 2010-09-16 10:56:49 »
Цікавіше, що з території України не можна вивозити золото, і якщо хоч грам є на вашому ноутбуці, то його неможливо вивезти.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #2 : 2010-09-16 20:45:06 »
ніякого права копатися в особистому ноутбуці без санкції прокуратури/суду в української міліції/митниці тощо нема. Тому в таких випадках треба посилати хабарника в пішому еротичному напрямку, а якщо не допоможе — прохати кликати начальника, дзвонити на гарячу лінію (телефон варто нагуглити перед виїздом) тощо.

я ніколи не перетинав східного кордону, але на західному такого не буває.

Цікавіше, що з території України не можна вивозити золото, і якщо хоч грам є на вашому ноутбуці, то його неможливо вивезти.
нісенітниця. читайте законодавство України, і буде вам щастя:
http://www.customs.gov.ua/dmsu/control/uk/publish/article?art_id=304735&cat_id=295948
Цитата
3. Перелік товарів промислового призначення, вивезення яких громадянами України, іноземцями та особами без громадянства за межі митної території України не допускається, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2002 р. N 1911 (Офіційний вісник України, 2002 р., N 51, ст. 2323), доповнити після позиції "440399 Лісоматеріали інші (крім оброблених фарбою, протруювачами, креозотом або іншими консервантами, крім лісоматеріалів з хвойних порід, з дуба (Quercus spp.), з бука (Fagus spp.) та з деревини тропічних порід, зазначених у примітці 1 до підпозиції групи 44)" позиціями такого змісту:

7106 Срібло (включаючи срібло з гальванічним покриттям з золота або платини), у необробленому, або напівобробленому вигляді або у вигляді порошку

7108 Золото (включаючи золото, плаковане платиною), необроблене, напівоброблене, або у вигляді порошку

7110 Платина необроблена, напівоброблена або у вигляді порошку

7112 Відходи або брухт дорогоцінних металів або металів, плакованих дорогоцінними металами; інші відходи або брухт з вмістом дорогоцінних металів або сполук дорогоцінних металів, використовувані, головним чином, для вилучення дорогоцінних металів

7115 Інші вироби з дорогоцінних металів або металів, плакованих або дубльованих дорогоцінними металами".

ноутбук — це не виріб з дорогоцінних металів (хіба що його корпус інкрустований або виготовлений із них), і не може підпадати під цю норму.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
« Відповідей #3 : 2010-09-16 22:37:08 »
ноутбук — це не виріб з дорогоцінних металів (хіба що його корпус інкрустований або виготовлений із них), і не може підпадати під цю норму.
Повірте, може. Спробуйте на ньому причепити золотий чип, який начебто потрібен для роботи, — не пропустять без письмової декларації. Це логічно: задля уникнення вивезення золото-валютних запасів з України. Про золоті монети вказано тут:
Цитата
1.5. Фізична особа має право вивозити за межі України на одну особу (незалежно від віку) банківські метали вагою до 200 г у вигляді зливків та в іноземних монетах з дорогоцінних металів з пробами не нижче ніж: для золота - 900; для срібла - 925; для платини та паладію - 999 за умови письмового декларування митним органам.
Ще тут є гарна табличка. Тому щастя не буде, тому це утопічно та неперспективно — для «розведення» лохів.

Щодо теми, то я чув, що митники будуть обладнані спеціальними програмами для перевірки віндовсів на предмет варезів. Гадаю, якщо вінка будуть у віртуальній коробці, то ніхто нічого не шукатиме.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2010-09-17 14:39:17 »
ну, те, що наші держчиновники порушують закони України — це для мене не новина, звісно.

Цитата
Спробуйте на ньому причепити золотий чип, який начебто потрібен для роботи, — не пропустять без письмової декларації.
письмова декларація — це не заборона вивезення. це лише папірчик, де ви заповнюєте, що вивозите, це раз. По-друге, яким чином вони мають визначити, що це золотий чіп, а не бронзовий? На око? Ні, вони повинні вилучити на експертизу, і для цього мають бути підстави.

Цитата
Щодо теми, то я чув, що митники будуть обладнані спеціальними програмами для перевірки віндовсів на предмет варезів.
нема таких програм. Визначити, чи є програма ліцензійною, чи ні, принципово неможливо без участі представника виробника. Можна лише сам офф-топ перевірити, бо в нього ліцензійність підтверджується наклейкою з серійним номером.
« Змінено: 2010-09-17 14:41:37 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
« Відповідей #5 : 2010-09-17 19:07:06 »
і для цього мають бути підстави.
Не мають. Вони мають право перевірити будь-що, єдиний виняток — дипломат і його близька родина — їх не мають право перевіряти.
Визначити, чи є програма ліцензійною, чи ні, принципово неможливо без участі представника виробника. Можна лише сам офф-топ перевірити, бо в нього ліцензійність підтверджується наклейкою з серійним номером.
А я про що? Буде перевірятись виробниками — вони ж зацікавлені в боротьбі проти піратства. Митникам байдуже, що у вашому комп'ютері за файли.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2010-09-17 22:08:52 »
Цитата
А я про що? Буде перевірятись виробниками — вони ж зацікавлені в боротьбі проти піратства. Митникам байдуже, що у вашому комп'ютері за файли.
ви кордон часто перетинаєте? Ви уявляєте, що буде, якщо митниця почне перевіряти кожен ноутбук? Якщо, наприклад, це потяг, то в нього є графік руху, і тримати довше, ніж 40 хвилин, митниця не має права, а й самі митники не мають ніякого бажання перепрацьовувати.

Не знаю, може це на західний кордон ставлять якихось суперчесних людей, але я їжджу в Польщу в середньому раз на кілька місяців, перетинав кордон усім можливим транспортом — пішки, потягом, автобусом, літаком, — і ше жодного разу в мене не прохали навіть рюкзак показати: зазвичай або нічого не питають, або питають, чи не везу чогось забороненого, і все.

Ну і ще в потягах буває бігають з собачками — наркотики шукають, але то теж не завжди.

Цитата
Не мають. Вони мають право перевірити будь-що, єдиний виняток — дипломат і його близька родина — їх не мають право перевіряти.
що саме мають перевірити? Ми говоримо все ще про ноутбук? 

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
« Відповідей #7 : 2010-09-17 22:25:22 »
Те, що вони не перевіряють, — це вже їхня справа. Я не про де факто, а про де юре.

Так, ноутбуки зокрема.