Автор Гілка: Інформатика в школі  (Прочитано 7933 раз)

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
Хотілося б почути від товариства думки про те, що діти повинні вивчати в школі на уроках інформатики. Можливо, хтось має посилання на альтернативні навчальні програми.

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
Re: Інформатика в школі
« Відповідей #1 : 2011-03-18 10:42:57 »
Зараз пан piktor прибіжить і розкаже докладно. Як на мене, теорію (що таке комп'ютери, як вони працюють, де використовуються) та просте клацання програм для ознайомлення (не всім же дано програмувати).

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #2 : 2011-03-18 16:30:19 »
Пан piktor відправить на форум інформатиків, де сам часто ошивається. Там є розділи і про Linux в школі, хоча користуються ним дуже мало народу. Там є посилання та обговорення різних навчальних програм.
З приводу простого клацання програм - так з текстовим та табличним процесорами, презентаціями та електронною поштою доводиться користуватися практично всім, не залежно від спеціальності. От з них і потрібно починати. А програмування... то якщо вистачить годин, яких не так і багато. (В нових програмах на 9-11 класи програмуванню відводиться, якщо пам'ять не зраджує, 5 уроків. Логіку укладачів зрозуміти не виходить навіть у інформатиків).
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
« Відповідей #3 : 2011-03-18 17:31:31 »
(В нових програмах на 9-11 класи програмуванню відводиться, якщо пам'ять не зраджує, 5 уроків. Логіку укладачів зрозуміти не виходить навіть у інформатиків).
На мою скрому, все правильно. П'ять уроків достатньо, щоб збагнути, що це таке, а от, чи варто то вивчати, — хай вирішують абітурієнти.

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
« Відповідей #4 : 2011-03-18 19:50:22 »
Комп’ютер це значна частина нашої реальности.
І його значення далі буде тільки збільшуватися.

До того ж на мою думку програмування розвиває логіку і мислення не гірше за геометрію чи вивчення частини речення. Хоча ні що з цього не потрібно середній людині в житті.

Відсутній peinguin

• Літератор
  • дописів: 1419
« Відповідей #5 : 2011-03-19 19:05:32 »
Треба викладати, на мою думку, як ним коритуватись.
Як пароль/логін ввести. Як юзать Writer, Calc KolourPaint. Косинку в кінці-кінців. Архіватори.
А з дистрибутивом вже визначилися?

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #6 : 2011-03-19 20:49:15 »
Основи програмування якщо і викладати, то виділяти на нього 40+ уроків — менше просто немає сенсу, краще тоді той час витратити на щось інше, учні зможуть хіба що уводити програми під диктовку чи робити їх за шаблоном. Взагалі, ця галузь — головний біль вчителів інформатики, бо дуже важко дається учням.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній btr

• Письменник
« Відповідей #7 : 2011-03-19 23:57:56 »
А з дистрибутивом вже визначилися?

??? Інформатика = linux?

Відсутній btr

• Письменник
« Відповідей #8 : 2011-03-20 00:03:17 »
Основи програмування якщо і викладати, то виділяти на нього 40+ уроків — менше просто немає сенсу, краще тоді той час витратити на щось інше, учні зможуть хіба що уводити програми під диктовку чи робити їх за шаблоном. Взагалі, ця галузь — головний біль вчителів інформатики, бо дуже важко дається учням.
Мені чомусь здається, що інформатика і програмування мають бути розділені. Одиницям в житті прийдеться програмувати, а практично усім - користуватися компом.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #9 : 2011-03-20 17:11:40 »
Згоден. Факультативом. От тільки біда — ніхто не схотів ходити до мене, як не заманював. Програмування, то як фізика — щоб навчитися, треба багато думати, чого сучасна школота, здебільшого, не любить.  :(
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній OAntey

• Дописувач
  • **
  • дописів: 75
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #10 : 2011-03-20 18:39:02 »
Згоден. Факультативом. От тільки біда  — ніхто не схотів ходити до мене, як не заманював. Програмування, то як фізика  — щоб навчитися, треба багато думати, чого сучасна школота, здебільшого, не любить.  :(

Також намагаюсь протягнути факультативом програмування (викладаю в школі) в 10 класі VisalBasic.NET, причому видер 2 години в тиждень. Доки діло йшло з розробкою інтерфесу додатку, проблем не було, ходила більша половина класу. Мабуть зацікавило те, що можна самому робити віконця до ОС, а як тільки перейшли до написання програмного коду, залишилося три людини. В 11 класі одна година програмування на Pascal (олімпіада в шию дихала), то там взагалі 2 ходить бо цікаво і ще декілька через раз, пробують строїти з себе кул хацкерів і потім розповідати одноліткам що вони ацькі індусо кодери.

Що до Linux в школі, то побувавши на вище зазнеченому форумі інформатиків, і показавши дирекції школи наявність ліцензійного софту (один Win XP Home) все остальне раптово виявилося не геть таким і шо за це буває від КРУ :), заставив замислитися. А сам тим часом поставмив паралельно (щоб не так боляче було користувачам) на всі машини Ubuntu  10.04.2 DesktopPack, який завчасно замовив в ЧП "УА Лінукс" 03040 Україна, м. Київ а/с 56, pak@ualinux.com сайт http://ualinux.com
   Вона по темі робочого столу копіює інтерфейс Win Vista (навіть панель завдань вдалося налаштувати в Gnome аналогічним чином). Набір софту задовольняє список поданий на сайті інформатиків. + велика кількість прорамного забезпечення аналогічного до мілкософтового всякі месенджери (ICQ-базовані і Skype), САПР системи (які можна використовувати на уроках креслення) і over9000 програм.

Список, який скопіпастив з форуму http://informatic.org.ua/forum
Linux (Mandriva, AltLinux, Ubuntu)
LibreOffice ( в Убунті стоїть OpenOffice 3.2)
ClamAntivirus
Gimp
Inkscape
SynfigStudio
Kompozer
Lazarus
KBasic Professional
Cuneiform
Google Tanslate
iTalc

Через 2 дні почав отримувати від дітей питання: "Що це за Win". Я їм у відповідь казав що то нова версія Win 8, яка недавно вийшла, і що саме смішне, процентів 80 приймали це за чисту копійку і спокійно сідли шукали собі реферати використовуючи FireFox і зберігаючи в OpenOffice.(тим паче недавно відбулася зміна інтерфесу MS офіса і до змін більшість користувачів вже звикли + 2007 офіс без проблем відкрива Опеновські доки).

Відсутній peinguin

• Літератор
  • дописів: 1419
« Відповідей #11 : 2011-03-20 19:01:49 »
Щодо програмування рекомендував би Scheme а ще замість бейсика python чи perl. А з того, де віконця рисувати - або яву або QT.
Хоча звісно на любителя.

А ви в них питали, що вони хочуть?

Відсутній OAntey

• Дописувач
  • **
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #12 : 2011-03-20 19:09:17 »
А ви в них питали, що вони хочуть?
Стосовно програмування, то я проводив опитування на шкільному сайті, і по тим результатам вийшов бейсик, а в 11 паскаль, без обговорення (треба ж підготувати олімпіадників). Хоча чесно кажучи в мене склалося враження, що вони в більшій своїй масі нічого не хочуть типу є казуалами чи що. Є декілька ентузіастів, котрім дай все і відразу :) а останльна маса повна пасивка.

Доречі дякую за пораду в обиранні мені дистру тим хтоприймав участь :D Дебіан, радуюсь не нарадуюсь.
« Змінено: 2011-03-20 19:15:31 від OAntey »

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
« Відповідей #13 : 2011-03-20 19:50:29 »
Щодо програмування рекомендував би Scheme а ще замість бейсика python чи perl. А з того, де віконця рисувати - або яву або QT.
Ну-ну, в школі якраз саме та цільова аудиторія.

Flame:
Доки діло йшло з розробкою інтерфесу додатку, проблем не було, ходила більша половина класу.
/me прочитав і подув одразу: якого ще додатка? Спочатку спало на думку, що це до вогнелиса вже діти пишуть «привіт, світе». А потім згадав (після третього перечитування), що колись крутились щодо цього балачки.

До речі, що зараз у вікнах використовують застосунки, застусуки, додатки і замовчування, промовчування (абощо вони там вигадають?). Не задля лінгвобардаку питаю. Справді цікаво.
« Змінено: 2011-03-20 20:05:52 від Re. »

Відсутній OAntey

• Дописувач
  • **
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #14 : 2011-03-20 20:15:16 »
Зараз подивлюсь як точно написано в книзі, спеціально для цього написаній. І.О. Завадський Р.І Заболтний. "Основи візуального програмування" ну там далі типу рекомендовано міністрерством освіти і т. д. і т. п. Видавнича група BHV.
Так там не зутрічається слово "Додаток"
Цитую:
Часто втіленню в життя такої методики навчання програмування стають на заваді міркування про те , що Windows-програми розробляти складно, для цього спочатку потрібно ....... ст.9

Якщо не правильно сказав, то вибачаюсь. Надайте посилання про дану розмову наведену вами.
Я мав на увазі, конкретно до "розробкою інтерфесу додатку", розробку форми.

Цитата з підручника:
Більшість Windows-програм, які ви розроблятимете, будуть починати свою роботу з виведення форми. Форма - це видима частина простої програми............