Автор Гілка: Купив ноут HP, там лінокс, а вінда не ставиться  (Прочитано 22375 раз)

Відсутній lew

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
Купив ноут HP, там лінокс. Хочу поставити вінду а вона не ставиться. Допоможіть.

М.: !, меганахабство
« Змінено: 2010-09-26 19:08:32 від Piktor »

Відсутній lew

• Новачок
  • *
Коли пробую ставити вінду, то чомусь вінчестера не бачить

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
Шановний, найдіть інший ресурс, та вирішуйте проблеми офтопіка там.

Якщо не зрозуміло, то перечитайте правила http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1075310952 особливо цей пункт

Тематика форуму
    * Unix-подібні операційні системи з відкритим кодом (наприклад, GNU/Linux, {Free,Net,Open}BSD, Hurd, Darwin);
    * програмне забезпечення з відкритим кодом (його забагато, щоб перелічувати тут);
    * Переклади повідомлень програм і технічної документації українською мовою.

І не плодіть одну й ту саму тему в різних розділах форуму, це також порушення.
Linux. The future is open.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Ого, меганахабство. Давно я нікого не банив.
« Змінено: 2010-09-26 19:23:09 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Sandr

• Графоман
  • дописів: 461
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Коли пробую ставити вінду, то чомусь вінчестера не бачить
Система Віндовс не має інструментів для роботи з файловими системами Ext, на яких працює Лінукс. Принаймні я таких не виявив.

Єдине, що можна порекомендувати, -- це скористатися завантажувальним диском якоїсь програми по роботі з розділами вінчестера. Особисто я використовую Acronis Partition Expert, оскільки безкоштовних аналогів з подібною функціональністю покищо не знаю. Дана програма може зробити розбивку вінчестера на розділи такого розміру, який Вам потрібен. А також відформатувати ці розділи під потрібні Вам файлові системи.

Найпростіше буде відформатувати увесь вінчестер цією програмою під файлову систему NTFS. Після цього установка Віндовса повинна пройти успішно.

P.S. Думаю, що не варто так вороже ставитися до цієї людини. Ситуація ж то стандартна по суті справи. Людина придбала ноутбук з системою Лінукс просто щоб зекономити на програмному забезпеченні, а тепер хоче погратися у Віндовсі. Ну набридне йому гратися і перейде він знову на Лінукс.
openSUSE + KDE

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
Система Віндовс не має інструментів для роботи з файловими системами Ext, на яких працює Лінукс. Принаймні я таких не виявив.

Там проблема не в цьому, інсталятор чудово може видаляти будь які розділи... Проблема в тому, що оффтопік не бачить диска взагалі, а точніше той тип диска який встановлений без обумовлення в біосі. По суті це проблема оффтопіка, яка вирішується колупанням в біосі. Але це ну ніяк не стосується тематики форума...

P.S. Думаю, що не варто так вороже ставитися до цієї людини.

Ще в одному топіку, яких він наплодив тут, я підказав йому рішення проблеми. І до речі не тільки я, і не одне...  ;)

Ситуація ж то стандартна по суті справи. Людина придбала ноутбук з системою Лінукс просто щоб зекономити на програмному забезпеченні, а тепер хоче погратися у Віндовсі. Ну набридне йому гратися і перейде він знову на Лінукс.

По суті, такі виробники зробили все можливе, що б людина ніколи не повернулася туди, краще б вони ставили freeDOS. Пересічного користувача там Linux зустрічає консолью, без ніякої інструкції навіть про паролі наявних користувачів... Тобто в людини, яка ніколи не бачила Лінукса, складеться враження про цю систему, як неймовірно застарілу, часів панування DOSу. Це ж маркетінг, покупцю треба яскраву обгортку. В мене на роботі, одна співробітниця, сперичалася із знайомим, який вважає себе просунутим комп’ютерним користувачем, який доказував їй, що Лінукс це командний рядок по типу cmd.exe і що там нема ніякої графікі... Довелося йому "відкрити очі", але в мене склалося враження, що своє перше знайомство з Лінукс почав саме з такого ноутбука.

P.S. В загалі цю тему треба як мінімум в балачки перенести...
« Змінено: 2010-10-01 20:16:36 від Ign1111 »
Linux. The future is open.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Цитата
Єдине, що можна порекомендувати, -- це скористатися завантажувальним диском якоїсь програми по роботі з розділами вінчестера. Особисто я використовую Acronis Partition Expert, оскільки безкоштовних аналогів з подібною функціональністю покищо не знаю.
OMG, як це не знаєте? Будь-який LiveCD лінукса з gparted.

але, як зазначив Ign1111, це тут ні до чого. Свого часу я теж мав таку проблему з ноутом знайомої і не знав, як її вирішити (там потрібно було згодувати інсталятору драйвери якісь). Я просто встановив знайомій Убунту й навчив її ним користуватися. Наче юзає дотепер :)
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Sandr

• Графоман
  • дописів: 461
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
А програму gparted можна завантажити самостійно окремо від дистрибутива?

І чи існує завантажувальний диск gparted?

Для підготовки вінчестера до установки систем потрібен саме завантажувальний диск з програмою.

Навіщо довго й нудно завантажувати увесь дистрибутив з усіма програмами, коли потрібно виконати лише одну програму?

Я саме в цьому сенсі мав на увазі, що аналогів Acronis Partition Expert не знаю.
« Змінено: 2010-10-01 23:30:00 від Sandr »
openSUSE + KDE

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
Gparted є на UBCD а також на подібних рятувальних дистрибутивах.
http://www.ultimatebootcd.com/download.html

Та й сам Gparted на тому диску - це ао суті инший диск, який включили в більш широку збірку.
« Змінено: 2010-10-01 23:54:15 від vitre »

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
По суті це проблема оффтопіка, яка вирішується колупанням в біосі.
Це єдина правильна відповідь, але це порушує тематику форуму.

Відсутній piktor

• Видавець
Раз ви вже відправили цю гілку в балачки та намагаєтеся щось дискутувати, внесу свої 5 копійок.
Це єдина правильна відповідь, але це порушує тематику форуму.
Гадаю, була спроба поставити ХР на ноут, розрахований на Вісту/сімку.

UPD: Віста та сімка, при встановленні, щось там капостять в таблиці розділів, через що інсталятор ХР на в стані її прочитати і, звичайно, встановитися. Всяким ліно^Hуксам на це начхати, тому можна взяти живчик з GParted та просто видалити всі розділи... (з Вістою, щоб поставити туди Ліно^Hукс)
« Змінено: 2010-10-02 10:58:03 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній peinguin

• Літератор
  • дописів: 1419
Шановні проблема не в цьом. без різниці що там в таблиці розділів. ХР не настільки тупий. Проблема в тому що в біосі треба поміняти там опцію в "непам’ятаю де". Короче тіпа "тип розпізнавання жорсткого диску"  на AHCI mode

Відсутній piktor

• Видавець
ХР не настільки тупий.
Мушу з вами не погодитися, ХР нормально стала на вістовий бук після того, як за допомогою живчика вичистили всі розділи. До цього обломувалася на етапі визначення жорстких дисків.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній peinguin

• Літератор
  • дописів: 1419
Знач помилявся.

Відсутній lew

• Новачок
  • *
Проблема вирішена. Поставив NTFS і все пішло.
Дякі!!!!!!!!!