До речі, поділюсь одним досвідом щодо native speakers.
У Львові познайомився із двома американцями, що в 1990-х приїхали в Україну, один — в Одесу, другий — в Миколаїв. Обоє тепер мають українську сім’ю і живуть у Львові. Зустрівся я з ними, взявши участь в літньому тижневому таборі, який вони організовували в Карпатах. Ціна була мізерною, от я й поїхав.
Виявилось — вони протестанти (пресвітеріянці), але, на щастя, не сектанти. Незважаючи на те, від табору я отримав величезне задоволення й ніяких спроб релігійного «переманювання» чи маніпуляції свідомістю (як це роблять секти) я не завважив. Туди було запрошено близько 10 молодих native speakers, з якими було також дуже приємно спілкуватись і проводити час.
Було те три роки тому. Деякі з тих молодих людей, яких вони запросили, на стало є у Львові і я час до часу з ними зустрічаюсь, десь гуляємо, балакаємо. Часом ходжу до них на кіновечірки (фільм англійською). Вони, крім того, вивчають українську.
Особисто мене, в кінцевому результаті, дуже здивувало те, що вони, будучи справді відданими своїй протестантській вірі, жодного разу не виявили якогось фанатизму чи то тиску на нас, непротестантів чи навіть атеїстів.
Ось така історія...