Автор Гілка: А чи знаєте ви що ... (трошки радянської історії, яку ми н  (Прочитано 6828 раз)

Відсутній Yola

• Дописувач
  • **
  • дописів: 70
  • http://uk.wikipedia.org/wiki/User:Igor_Yalovecky
Колись писав у Вікі статтю про повстання в Східній Німеччині в 1953 році і тоді ж надибав цікаві факти. Ось виріщив їх тут засвітити. Чому вони на мене справили сильне враження, тому що мати моя в дитинстві мені розповідала, як СРСР відправляв до Німеччини вагони з худобою, щоб підтримати німців після війни. Скільки ж було замовчування та й прямої брехні.
Цитата
Форми репарацій з Німеччини та її союзників задля відшкодування збитків, нанесених під час Другої світової війни 1939—45, були визначені Ялтинський конференції 1945. На Потсдамській конференції в 1945 була досягнута наступна домовленість: репараційні претензії СРСР будуть задовільнені шляхом вилучення зі східної зони Німеччини і за рахунок німецьких активів в Болгарії, Фінляндії, Угорщині, Румунії та Східній Австрії; репараційні претензії Польщі СРСР задовільнить зі своєї частки; претензії ЗДА, Великобританії та інших країн, що мали право на репарації, будуть задовільнені з західних зон; деяку долю репараційних платежів СРСР додатково мав отримати з західних зон Німеччини. Рішення Ялтинської і Потсдамської конференцій о репараціях СРСР з західних зон Німеччини західними державами в повному обсязі виконані не були.

Згідно з оприлюдненими в 1990 роки російськими дослідниками Михайлом Семирягой і Борисом Книшевським даним Головного трофейного управління, в СРСР з Німеччини було вивезено близько 400 тис. залізничних вагонів, в тому числі 72 тис. вагонів будівельних матеріалів, 2885 заводів, 96 електростанцій, 340 тис. верстатів, 200 тис. електромотрів, 1 млн. 335 тис. голів худоби, 2,3 млн. тон зерна, мільйон тон картоплі та овочів, по півмільона тон жиру та цукру, 20 млн. літрів спирту, 16 тон тютюну. В СРСР вивезли телескопи з астрономічної обсерваторії університета Гумбольдта, вагони берлінскої підземки та круїзні лайнери.

На Центральній телефонній станції Москви, номера якої починалися на "222" і яка обслуговувала, окрім інших, ЦК КПРС, до 1980-х років використовувалось обладнання телефонного вуза рейхсканцелярії. За даними історика-економіста Гаврила Попова, навіть техніка для прослуховування, яка використовувалася після війни радянською держбезпекою, була німецького походження.

За твердженнями німецької сторони, в Росії і країнах бувшого СРСР на сьогодні знаходяться близько 200 тис. вивезених після війни музейних експонатів, два мільойни книг і три кілометри тек з архівами.

У мешканців радянської зони окупації Німеччини офіційно конфіскували 60 тис. роялів, 460 тис. радіоприймачів, 190 тис. килимів, 940 тис. предметів меблів, 265 тис. настінних і наручних годиників, які здебільшого були розподілені за невелику плату між радянськими номенклатурними чинами та старшими офіцерами. В документах трофейного відомства числяться також 1,2 млн. чоловічих і жіночих пальт, 1 млн. головних уборів і 186 вагонів вина.

Військові репарації з Німеччини стали однією з причин повстання 17 червня 1953 в Східній Німеччині. Стягування репарацій с НДР було припинено за спільною домовленістю СРСР і ПНР з 1 січня 1954.

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F_17_%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BD%D1%8F_1953_%D0%B2_%D0%A1%D1%85%D1%96%D0%B4%D0%BD%D1%96%D0%B9_%D0%9D%D1%96%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%96
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%97
« Змінено: 2012-02-17 09:44:20 від Yola »

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
В СРСР вивезли телескопи з астрономічної обсерваторії університета Гумбольдта
Один такий рефрактор досі стоїть в куполі на центральному корпусі НПУ ім. М. П. Драгоманова — колись там був, шкода, що не увечері, зирив по Києву.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Ось виріщив їх тут засвітити. Чому вони на мене справили сильне враження, тому що мати моя в дитинстві мені розповідала, як СРСР відправляв до Німеччини вагони з худобою, щоб підтримати німців після війни. Скільки ж було замовчування та й прямої брехні.

З’їздіть краще в Освєнцім. Там сильних вражень вистачить на все життя, не захочеться більше нічого постити про другу світову.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • дописів: 440
  • муз́ика
Ось виріщив їх тут засвітити. Чому вони на мене справили сильне враження, тому що мати моя в дитинстві мені розповідала, як СРСР відправляв до Німеччини вагони з худобою, щоб підтримати німців після війни. Скільки ж було замовчування та й прямої брехні.

З’їздіть краще в Освєнцім. Там сильних вражень вистачить на все життя, не захочеться більше нічого постити про другу світову.
Сходіть в «Тюрму на Лонцького», подивіться Рівень секретності 18 (усі 4 серії!) (якщо вже на те пішло)...
http://freeUser.org.ua/ — колективний досвід із застосування вільних програм

Відсутній Дмитро Редчук

• Кореспондент
  • дописів: 104
Сходіть в «Тюрму на Лонцького», подивіться Рівень секретності 18 (усі 4 серії!) (якщо вже на те пішло)...
І ще оце непогано: http://www.youtube.com/watch?v=R0pGB_JqMow
«Критика має бути конструктивною. Інакше вона деструктивна» ©
Щось не так? — Зроби так.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
Цитата

покоління пепсі в усій красі. про такі речі треба читати, а не дивитися всяке лайно, яке навіть якщо і знято з добрими намірами, не дає мозку можливості зупинитися, замислитись, подискутувати подумки з автором. найгірше, що може статися із суспільством, це коли воно історію почне вивчати за роликами на ютьюбі.

іще раз повторюю: хто не був у концтаборі Освєнцим, не має право писати висловлювання на тему Другої Світової.  Дахау, Захсенхаузен, Треблінка, тюрма на Лонцького, Бабин Яр, ГУЛАГ чи Лук’янівка не рахуються, тільки Освєнцим.

тему варто закрити, поки вона не перетворилася в 2.3
« Змінено: 2012-02-28 00:09:23 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Дмитро Редчук

• Кореспондент
покоління пепсі в усій красі. про такі речі треба читати, а не дивитися всяке лайно, яке навіть якщо і знято з добрими намірами, не дає мозку можливості зупинитися, замислитись, подискутувати подумки з автором. найгірше, що може статися із суспільством, це коли воно історію почне вивчати за роликами на ютьюбі.

іще раз повторюю: хто не був у концтаборі Освєнцим, не має право писати висловлювання на тему Другої Світової.  Дахау, Захсенхаузен, Треблінка, тюрма на Лонцького, Бабин Яр, ГУЛАГ чи Лук’янівка не рахуються, тільки Освєнцим.
Якийсь «пепсовий» підхід. То «треба читати», то «хто не був»... І отак роздавати і забирати права?.. Покоління пепсі, чесслово.

Іншими словами: хто вирішує, кому дати право висловлювання і кому не дати, — той не має права. Хто вирішує, чи маю я можливість/здатність, переглядаючи ролик на ютубі, зупинитися і замислитися (розгорнувши при цьому якусь книжку, можливо), подискутувати і зробити такий висновок, який вважаю доречним, — той не має права. Просто не має, ніякого.

І що саме Ви заперечуєте?-)

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • муз́ика
покоління пепсі в усій красі.
Давайтє жить дружна.

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • муз́ика
Дахау, Захсенхаузен, Треблінка, тюрма на Лонцького, Бабин Яр, ГУЛАГ чи Лук’янівка не рахуються, тільки Освєнцим.
Усе «рахується». Кожна скривджена людина (і тварина!) «рахується». Тільки так можна хоч якусь надію мати, що ми більше того не повторимо.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Ги. Давно я нікого не плюсував.  [smiley=15.gif]
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
Цитата
Якийсь «пепсовий» підхід. То «треба читати», то «хто не був»... І отак роздавати і забирати права?.. Покоління пепсі, чесслово.
Ви навіть не задали собі труду зрозуміти, що я написав. І навіть тролити своїми словами не можете, повторюючи мене. Ну, повторили, і шо далі?

Цитата
І що саме Ви заперечуєте?-)
Я заперечую проти написання займенника «ви» з великої літери. В українській мові всі займенники пишуться з малої літери, а з великої — лише власні назви.

Цитата
Усе «рахується». Кожна скривджена людина (і тварина!) «рахується». Тільки так можна хоч якусь надію мати, що ми більше того не повторимо.
Ви ж не створюєте безсенсовних тем про другу світову на технічному ресурсі, до вас — жодних застережень :)

Цитата
Давайтє жить дружна.
та я взагалі пацифіст і всіх люблю, але є теми, про які краще не говорити, якщо нема шо сказати. ну це приблизно б якби людина, що користується офтопіком, створила тему про лінукс на підставі переглянутих роликів «Mac vs PC». Які б емоції викликали дописи такої людини? Так отож.
« Змінено: 2012-02-28 23:55:38 від noddeat »

Відсутній Дмитро Редчук

• Кореспондент
Ну, повторили, і шо далі?
Далі? Так само не розумію Вашу позицію.  ;)

Забороняти всім, хто не був на екскурсії в Освєнціму, висловлюватися щодо другої світової? А чому?-)

Забороняти всім, хто не хоче чекати, доки правдива інформація з’явиться в книжках, дивитися цілком осмислені передачі, хай і на ютубі? А чому?-)

Ви висловлюєтеся досить категорично і безапеляційно, але Ваша позиція лишається трохи незрозумілою. Принаймні, є враження, що із «не має права» Ви трохи таки перегнули.

Звичайно ж, якщо Ви скажете, що не будете нічого пояснювати, — це також цілком прийнятна відповідь. І це краще, ніж тролити  [smiley=dankk2.gif]

Так, нічого особистого, я — покоління пепсі, я говорю коли нема що сказати і таке інше :D

Я заперечую проти написання займенника «ви» з великої літери.
«Я заперечую проти» — це круто :D

Вважайте, що «я погоджуюся за».

Так, «Ви» — це моя помилка. Досить давня, я її шаную за її вік ;)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
Цитата
Забороняти всім, хто не хоче чекати, доки правдива інформація з’явиться в книжках, дивитися цілком осмислені передачі, хай і на ютубі? А чому?-)
дайте вгадаю: WTC підірвав американський уряд, про що ви дізналися з фільму Zeitgeist?

якщо так, знімаю всі застереження.
« Змінено: 2012-02-29 12:35:53 від noddeat »

Відсутній Дмитро Редчук

• Кореспондент
дайте вгадаю: WTC підірвав американський уряд, про що ви дізналися з фільму Zeitgeist?

якщо так, знімаю всі застереження.
Ха, а якщо ні?-))

зі. Ви все знаєте наперед? — так дуже легко помилитися ;)
зіі. Що таке «фільм Zeitgeist»? — киньте посилання.

M. * п. 2.3
« Змінено: 2012-03-01 21:16:25 від Piktor »

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • муз́ика
Друзі, щось ми на голому місці пересварились... Це, певно, помилка українців — сваримось забагато, але то таке. Мені просто в голову думка прийшла: пане noddeat, якщо маєте книжки, джерела, ви можете брати участь у редагуванні статей на Вікіпедії (там можна тільки підтверджену джерелами інфорамацію давати)... Там часом бракує конкретики в датах, місцях, кількостях і т.д, А якщо знаєте инші мови — можете редагувати й чужомовні статті про Україну. Зараз гострою й важкою темою є, наприклад, волинська трагедія (чи різня). Статті в різних мовних розділах суттєво різняться і є малонейтральними...
« Змінено: 2012-02-29 16:20:25 від Yury_Bulka »