Стандартна рекомендація — краще мати коментар хоч якоюсь мовою ніж взагалі його не мати.
Юнікод в коді програм, та й взагалі будь-що крім ascii - привід для розстрілу.
...тест на помилки у англомовних коментарях та тексті взагалі...
Мені от не дуже подобається, що саме англійська має таку роль універсальної й обов'язкової. Але що робити... так є.
Цитата: Prahlad Jani від 2012-07-04 13:49:51Юнікод в коді програм, та й взагалі будь-що крім ascii - привід для розстрілу.Я так розумію, це турбота про тих, хто колись цей код буде читати і підтримувати?І, навпаки, комусь нині доводиться розбиратися в чужому погано документованому коді? :-) Це ВПЗ. :-)
Цитата: yurchor від 2012-07-04 19:35:45...тест на помилки у англомовних коментарях та тексті взагалі...Ого! Серйозний підхід! Знімаю капелюха!
...але коментарі до коду тільки англійською. Це мабуть вже стандарт і стосується не тільки ВПЗ:)
Цитата: Олександр Барановський від 2012-07-05 00:26:16Мені от не дуже подобається, що саме англійська має таку роль універсальної й обов'язкової. Але що робити... так є.Ну, якась мова повинна бути стандартом в науці і техніці. Історичні причини, холодна війна... Нам ще пощастило, що це англійська, думаю. Це спірне питання, але я з певного часу став дуже критично ставитись до перекладної документації взагалі, бо це є джерело непорозумінь. Вважаю її, скоріше, шкідливою. Це стосується і коментарів в коді - як правильно сказав пан yurchor, докстрінги дуже широко використовуються.
Цитата: Олександр Барановський від 2012-07-05 00:26:16Цитата: Prahlad Jani від 2012-07-04 13:49:51Юнікод в коді програм, та й взагалі будь-що крім ascii - привід для розстрілу.Я так розумію, це турбота про тих, хто колись цей код буде читати і підтримувати?І, навпаки, комусь нині доводиться розбиратися в чужому погано документованому коді? :-) Це ВПЗ. :-)Для вас новина, що ВПЗ, в основній масі, пишеться професійними розробниками у великих компаніях, або ними ж у фондах, але теж на гроші компаній? ВПЗ з очевидних причин має набагато вищу якість коду. А турбота це в першу чергу про себе. Щоб не тратити час на те, щоб розібратись, що за єресь ти сам рік тому написав.
Якщо якась німецька компанія наймає німецьких програмістів, і розробка їхня ніколи не стане вільною, то хай собі коментують німецькою. Код ніхто, крім цієї команди розробників, не побачить. Тому для власницького ПЗ це не так важливо (на мій погляд).
Цитата: Олександр Барановський від 2012-07-05 00:26:16Мені от не дуже подобається, що саме англійська має таку роль універсальної й обов'язкової. Але що робити... так є.Змінити це дуже просто:1. Очолюєте якусь державу (наприклад, Україну)2. Завойовуєте півсвіту.3. Встановлюєте там єдину офіційну мову (наприклад, українську)...4. PROFIT!!
Були спроби створити штучну мову — есперанто, але вони провалилися. В найближчі 100 років ситуація не зміниться: ієрогліфи чи в’язь арабську ніхто точно вчити не почне. Може, роль іспанської дещо зросте.
Офтопик, але чому Ви вважаєте, що есперанто провалилася?
Ще раз дякую товариству за відгуки і запрошую почитати мою статтю «Кожен українець має знати російську. Так легше буде воювати».Це не про лінукс і вільне програмне забезпечення, а про «мовне питання». Саме для цієї статті я запитував поради у цій гілці. ВПЗ там згадується.