Автор Гілка: Яка робоча мова розробників ВПЗ?  (Прочитано 5009 раз)

Відсутній Олександр Барановський

• Графоман
  • дописів: 366
Потребую поради шановного товариства. Чи коректно стверджувати, що розробники вільного програмного забезпечення переважно спілкуються англійською і код коментують англійською? Бо така специфіка ВПЗ: над програмою можуть працювати різні люди, які говорять різними мовами, живуть далеко один від одного тощо.

Мені цікаво, чи правда, що коментують код англійською, а не російською, наприклад? Чи правда, що коментують код англійською, а не кожен розробник якою хоче?

Я хочу про це згадати у статті, яку тепер готую. Відчуваю, що відповіді на запитання ніби очевидні. І визначаються тією роллю англійської мови, яку вона нині має. Але я користувач, а не програміст. В код заглядаю дуже рідко. Хотілося б почути відгуки експертів.

Звісно, я бачив код LaTeX, наприклад. Там все англійською, хоча не всі розробники англомовні у житті. Щойно глянув код Gimp, теж знайшов коментарі англійською.

Ще цікавився ALT Linux. Бо це наче російський проект. Бачу, що вони спілкуються російською. Але не знайшов, де глянути якийсь код. Бачив файл документації. Російською, але TODO в LaTeX-коментарях англійською.
У своїх заявках дехто з науковців описував, якими корисними будуть їхні заплановані дослідження для національних інтересів, тоді як насправді ними рухала щира наукова допитливість і бажання написати пару статей.
Станіслав М. Улям, «Пригоди математика»

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
Re: Яка робоча мова розробників ВПЗ?
« Відповідей #1 : 2012-07-04 01:18:57 »
Я бачив коментарі на різних мовах, але розумів тільки коментарі на українській, англійській, російській, та польській мовах. Коментарі на інших мовах я ігнорую.

Сам я пишу коментарі до коду лише на англійській.

Стандартна рекомендація — краще мати коментар хоч якоюсь мовою ніж взагалі його не мати.
[Fedora Linux]

Prahlad Jani

• Гість
« Відповідей #2 : 2012-07-04 13:49:51 »
Юнікод в коді програм,  та й взагалі будь-що крім ascii - привід для розстрілу. Таке хіба студенти роблять, до першого code review. А, ще пехапешники.

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #3 : 2012-07-04 19:35:45 »
У KDE були декілька проектів з італійськими та іспанськими коментарями (над одним зараз працюють у playground). Всі коментарі перекладалися англійською (у основному проекті та extragear немає проектів, у яких коментарі записано не англійською). Коментарі є частиною документації для розробників на основі Doxygen, тому англійська є обов’язковою.

Крім того, коментарі і код перевіряються системою контролю якості, серед тестів якої є і тест на помилки у англомовних коментарях та тексті взагалі. Приклад.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

• Графоман
« Відповідей #4 : 2012-07-05 00:26:16 »
Друзі, дуже дякую за відгуки! Я зрозумів, що ситуація не така ідеальна, як я спочатку собі уявляв, але думав я у правильному напрямку.

Формулювання уточнив, статтю віддав у редакцію. Тому питання можна закрити.

Мені от не дуже подобається, що саме англійська має таку роль універсальної й обов'язкової. Але що робити... так є.

Стандартна рекомендація — краще мати коментар хоч якоюсь мовою ніж взагалі його не мати.
Юнікод в коді програм,  та й взагалі будь-що крім ascii - привід для розстрілу.
Я так розумію, це турбота про тих, хто колись цей код буде читати і підтримувати?

І, навпаки, комусь нині доводиться розбиратися в чужому погано документованому коді? :-) Це ВПЗ. :-)

...тест на помилки у англомовних коментарях та тексті взагалі...
Ого! Серйозний підхід! Знімаю капелюха!
У своїх заявках дехто з науковців описував, якими корисними будуть їхні заплановані дослідження для національних інтересів, тоді як насправді ними рухала щира наукова допитливість і бажання написати пару статей.

Відсутній 1hor

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
« Відповідей #5 : 2012-07-05 10:31:57 »
Документація, опис API і т.д. може бути на якій хочеш мові, але коментарі до коду тільки англійською. Це мабуть вже стандарт і стосується не тільки ВПЗ:)
« Змінено: 2012-07-05 10:32:17 від 1hor »

Prahlad Jani

• Гість
« Відповідей #6 : 2012-07-05 22:24:04 »
Мені от не дуже подобається, що саме англійська має таку роль універсальної й обов'язкової. Але що робити... так є.
Ну, якась мова повинна бути стандартом в науці і техніці. Історичні причини, холодна війна... Нам ще пощастило, що це англійська, думаю. Це спірне питання, але я з певного часу став дуже критично ставитись до перекладної документації взагалі, бо це є джерело непорозумінь. Вважаю її, скоріше, шкідливою. Це стосується і коментарів в коді - як правильно сказав пан yurchor, докстрінги дуже широко використовуються.

Я так розумію, це турбота про тих, хто колись цей код буде читати і підтримувати?

І, навпаки, комусь нині доводиться розбиратися в чужому погано документованому коді? :-) Це ВПЗ. :-)
Для вас новина, що ВПЗ, в основній масі, пишеться  професійними розробниками у великих компаніях, або ними ж у фондах, але теж на гроші компаній? :) ВПЗ з очевидних причин має набагато вищу якість коду. А турбота це в першу чергу про себе. Щоб не тратити час на те, щоб розібратись, що за єресь ти сам рік тому написав.

...тест на помилки у англомовних коментарях та тексті взагалі...
Ого! Серйозний підхід! Знімаю капелюха!
Хотілося б, щоб усі так робили. Просто опенсурсники добросовісніші.

• Графоман
« Відповідей #7 : 2012-07-06 01:18:50 »
...але коментарі до коду тільки англійською. Це мабуть вже стандарт і стосується не тільки ВПЗ:)
Ну, для ВПЗ це важливіше через його природу: тепер чи колись у майбутньому комусь доведеться читати, вивчати, змінювати, підтримувати цей код.

Якщо якась німецька компанія наймає німецьких програмістів, і розробка їхня ніколи не стане вільною, то хай собі коментують німецькою. Код ніхто, крім цієї команди розробників, не побачить. Тому для власницького ПЗ це не так важливо (на мій погляд).

Ну, якась мова повинна бути стандартом в науці і техніці. Історичні причини, холодна війна... Нам ще пощастило, що це англійська, думаю. Це спірне питання, але я з певного часу став дуже критично ставитись до перекладної документації взагалі, бо це є джерело непорозумінь. Вважаю її, скоріше, шкідливою. Це стосується і коментарів в коді - як правильно сказав пан yurchor, докстрінги дуже широко використовуються.
Я не мав на увазі, що я саме англійської не хочу (інколи мені англійська якраз подобається) чи що я хотів би, щоб код коментували саме українською.

Але на роль універсальної і стандартної я хотів би штучну мову (не знаю, яку саме; можливо, есперанто), а не природну. По-перше, природні мови складні, бо вони природні. По-друге, є певна нерівноправність: кожна природна мова комусь рідна, а комусь — чужа.

Для вас новина, що ВПЗ, в основній масі, пишеться  професійними розробниками у великих компаніях, або ними ж у фондах, але теж на гроші компаній? :) ВПЗ з очевидних причин має набагато вищу якість коду. А турбота це в першу чергу про себе. Щоб не тратити час на те, щоб розібратись, що за єресь ти сам рік тому написав.
Те, що Ви кажете, — правильно. Моя іронія полягала в тому, що якби погано документований шматок коду не був вільним, то ніхто б його не бачив (крім автора), а тому ніхто б не мав клопоту.

Про себе Ви турбуєтеся у будь-якому разі: чи коментуєте вільний код, чи власницький. Але якщо вільний, то турбуєтеся ще й про інших.

Відсутній 1hor

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
« Відповідей #8 : 2012-07-06 09:52:46 »
Якщо якась німецька компанія наймає німецьких програмістів, і розробка їхня ніколи не стане вільною, то хай собі коментують німецькою. Код ніхто, крім цієї команди розробників, не побачить. Тому для власницького ПЗ це не так важливо (на мій погляд).
Справа не в тому що зараз відбувається, справа в тому що буде відбуватись в майбутньому. Компанія може почати аутсорсити код, продати проект за кордон, замовник переведе проект на обслуговування до іншої компанії, або ж цю компанію поглине більша закордонна компанія...
Коментарі до коду англійською мовою це стандарт, незалежно від того чи ПЗ вільне чи ні.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #9 : 2012-07-09 02:25:55 »
Змінити це дуже просто:
1. Очолюєте якусь державу (наприклад, Україну)
2. Завойовуєте півсвіту.
3. Встановлюєте там єдину офіційну мову (наприклад, українську)
...
4. PROFIT!!

Були спроби створити штучну мову — есперанто, але вони провалилися. В найближчі 100 років ситуація не зміниться: ієрогліфи чи в’язь арабську ніхто точно вчити не почне. Може, роль іспанської дещо зросте.

Цитата
Не так. Буває, що німецька компанія пише код для себе, не для продажу, але з гарних міркувань вирішує ним поділитися. Таке ВПЗ може бути неангломовним. Інший приклад — ПЗ, яке нікому не потрібне за межами певної країни: програми для заповнення податкової декларації, софт для голосування на виборах тощо. Правда, це ПЗ зазвичай пропрієтарне, але трапляються винятки.
« Змінено: 2012-07-09 02:30:34 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

• Графоман
« Відповідей #10 : 2012-08-13 01:18:21 »
Змінити це дуже просто:
1. Очолюєте якусь державу (наприклад, Україну)
2. Завойовуєте півсвіту.
3. Встановлюєте там єдину офіційну мову (наприклад, українську)
...
4. PROFIT!!
Над пунктом 2 я працюю. Причому, здається, що ефективніше буде робити це, пропустивши пункт 1. :-)

Але далі Ви, здається, не дочитали. Бо я казав, що хочу універсальною мовою штучну замість природної, а не українську замість англійської.

Були спроби створити штучну мову — есперанто, але вони провалилися. В найближчі 100 років ситуація не зміниться: ієрогліфи чи в’язь арабську ніхто точно вчити не почне. Може, роль іспанської дещо зросте.
Офтопик, але чому Ви вважаєте, що есперанто провалилася?

Щодо власницького програмного забезпечення я зрозумів. Так, справді, воно може потрапити в таку ситуацію, що й вільне. Чомусь не подумав про такі ситуації відразу.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #11 : 2012-08-13 23:22:17 »
Цитата
Офтопик, але чому Ви вважаєте, що есперанто провалилася?
я не вважаю, це доконаний факт: кількість носіїв приблизно така ж, як у суахілі, а то й менша. користі її вчити для розуміння інших мов теж немає: краще іспанська, вона десь настільки ж проста, як і есперанто, тільки 400 мільйонів носіїв.

з точки зору політичної правильності, певно, краще аби світовою мовою була не мова Імперії, але так вже склалося.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

• Графоман
« Відповідей #12 : 2012-08-26 22:57:42 »
Ще раз дякую товариству за відгуки і запрошую почитати мою статтю «Кожен українець має знати російську. Так легше буде воювати».

Це не про лінукс і вільне програмне забезпечення, а про «мовне питання». Саме для цієї статті я запитував поради у цій гілці. ВПЗ там згадується.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #13 : 2012-08-27 17:06:25 »
Ще раз дякую товариству за відгуки і запрошую почитати мою статтю «Кожен українець має знати російську. Так легше буде воювати».

Це не про лінукс і вільне програмне забезпечення, а про «мовне питання». Саме для цієї статті я запитував поради у цій гілці. ВПЗ там згадується.
у світі лінукса є субкультура «червонооких» — людей, які фанатично ненавидять користувачів усіх інших операційних систем. Вочевидь, що ці фанатики шкодять руху ВПЗ, адже по них судять усю спільноту. Інакше кажучи, адекватна людина, що користується офтопіком просто тому, шо іншого не знала, зайде на сайт, присвячений лінуксу, побачить червонооких, і піде. Все, ми втратили потенційного користувача і втратили можливість стати «більшістю».

Це, вочевидь, стосується не тільки ВПЗ. Не пишіть більше таких статей.

PS Хохдойч, на якому випускають книги, аж ніяк не є рідною мовою для німців. Радше це аналог «есперанто» для германських говірок (які, в свою чергу, не вживаються на письмі майже) і в сучасному вигляді з’явився десь у 19 столітті, остаточно кодифікований в 1900 році.
« Змінено: 2012-08-27 17:26:44 від noddeat »

• Графоман
« Відповідей #14 : 2012-08-27 22:39:31 »
Дякую за відгук! Я ніби розумію дещо з того, що Ви кажете. Не розумію тільки, як Ваші міркування стосуються статті, на яку я дав лінк?

Де і як саме у вказаній статті я демонструю і пропагую ненависть до людей, що належать до іншої групи, ніж я? За якою ознакою поділено людей на групи?

І чому Ви взагалі згадали тут про хохдойч?