Автор Гілка: Вибір CMS  (Прочитано 3666 раз)

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • дописів: 440
  • муз́ика
Вибір CMS
« : 2012-08-30 15:33:16 »
На LOU nже було подібне обговoрення, але то було вже трохи давно, тому вирішив створити нову тему.

Шукаю добру CMS, може щось підкажете. Оскільки «добра» — поняття абстрактне, маленька преамбула.

Значний період часу я використовував MODx Revolution для різних проєктів. Вже досить добре її вивчив, і дуже багато чого мені в ній подобається. Але, на жаль, деякі недоліки змушують задуматись про альтернативу (крім згаданих нижче, мала спільнота, неякісна реалізація деяких найбазовіших втулок, «блохи» занадто часто попадають в офіційні випуски). І дуже хочеться, щоб та альтернатива, за можливости, мала ті переваги, які має MODx, але не мала його недоліків. Отож, про яку CMS я мрію:

Загальні критерії
  • Обов’язково відкрита;
  • Мусить бути написана на PHP та використовувати MySql (якщо їй потрібна база даних), бо це найпоширеніші сервіси на дешевих гостинґах; мусить не вимагати версії PHP, вищої за 5.2, оскільки новіші рідко встановлені на гостинґах;
  • Повинна бути швидка, не витрачати ресурси на вітер;
  • Було б дуже добре, якби мала українську локалізацію. Якщо система добра, але не має українського перекладу, то, можливо, зможу її перекласти;
  • Можливість створення кількамовних сайтів та зберігати кілька сайтів на одному рушії (зі спільними користувачами, базою даних, і т.д.).
Критерії щодо frontend’у
  • Давати повну свободу в дизайні та 100% контроль над кодом, який генерується. Я планую застосовувати HTML5 boilerplate та ще деякі не зовсім типові способи побудови коду HTML (пакування файлів JavaScript в один,  асинхронне завантаження скриптів та стилів через Modernizr). В ідеалі, я б хотів, щоб не було такого поняття, як тема (theme), від якої б якимось чином могла залежати функціональність сайту (як це є з Wordpress, що мені не дуже до вподоби), тобто мені потрібна максимальна відмежованість функції та HTML’ного коду, який генерується, себто функції і вигляду.
  • Гарною рисою MODx є гнучка система кешування коду, що генерується — ви можете мати 80% згенерованого коду сторінки закешованим на диску, решту 20% генерувати кожен раз (якщо бажаєте мати якісь елементи на сторінці, що мусять оновлюватись при кожному відвідуванні).
Критерії щодо API
  • Зберігати в базі даних лише вміст сайту, але не елементи дизайну, налаштувань чи ще чогось. Тут MODx програє — він занадто багато усього тримає в базі даних, через що працювати з ним в git незручно.
  • Максимальна гнучкість і добра документованість основного рушія, який би мав бути орієнтований на можливість легкого й ефективного розширення функцій через написання втулок (plugin’ів), без втручання у сам код рушія.
  • Одна із переваг MODx — його цілковита об’єктна орієнтованість. Якщо знаєте якісь добрі CMS’ки, що написані повністю об’єктно-орієнтованим способом, підкажіть, будь ласка.
  • MODx має ORM — маленька бібліотека, що працює з базою даних як з набором об’єктів PHP. Це теж би було плюсом в «ідеальній CMS».
Критерії щодо backend’у
  • Значною вадою MODx’а є його надзвичайно повільна панель керування (написана на ExtJs), часом «трафляє». Також вона далеко не дотягує до зручности навіть того ж Wordpress’а. Тобто критерії два: швидкість та зручність (зокрема можливість додавати в текст сторінки, наприклад, ілюстрації з галереї).
  • Додатково хотів би певну гнучкість і тут: можливість створювати додаткові поля, що асоціюються зі сторінкою, де б можна було записувати якісь додаткові дані.

Якщо знаєте щось, що відповідало б усім чи частині таких критеріїв, або просто маєте якісь думки/поради, буду радий вас почути.
« Змінено: 2012-08-30 16:08:42 від Yury_Bulka »
http://freeUser.org.ua/ — колективний досвід із застосування вільних програм

Відсутній peinguin

• Літератор
  • дописів: 1419
Re: Вибір CMS
« Відповідей #1 : 2012-08-30 19:20:18 »
Та фігня якась.
не вимагати версії PHP, вищої за 5.2
оце вже вбило.
Повинна бути швидка, не витрачати ресурси на вітер; - тут тільки самописне рішення годиться.
Можливість створення кількамовних сайтів та зберігати кілька сайтів на одному рушії (зі спільними користувачами, базою даних, і т.д.). - тільки самописне.

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • муз́ика
« Відповідей #2 : 2012-08-30 19:28:32 »
Та фігня якась.
не вимагати версії PHP, вищої за 5.2
оце вже вбило.
А що тут такого? Я ж не винен, що гостери не поспішають оновлювати php.

Цитата
Повинна бути швидка, не витрачати ресурси на вітер; - тут тільки самописне рішення годиться.
Йдеться просто про те, щоб була грамотно написана, от і все.

Цитата
Можливість створення кількамовних сайтів та зберігати кілька сайтів на одному рушії (зі спільними користувачами, базою даних, і т.д.). - тільки самописне.
Та чого ж, таке, кажуть, Drupal може (але наскільки він гнучкий і швидкий?)

Off-topic:
Колись мав хвильку, хотів Drupal випробувати. Коли він запитав мене пароль до FTP для того, щоб встановити якийсь модуль, мене це збентежило (нащо процесу PHP писати файли на свій же сервер через FTP?) Але то таке, просто перше враження таке було. Не мав часу ґрунтовно розібратись.
« Змінено: 2012-08-30 19:31:22 від Yury_Bulka »

Відсутній peinguin

• Літератор
« Відповідей #3 : 2012-08-30 19:30:46 »
і я про те ж. Є заточені під швидкість. Є - під гнучкість. Супер cms не може бути в принципі.і Друпал дуже швидкий. Компілить стилі, і в порівнянні з вордпресс просто літає. Але Друпал як і Модекс - це не cms - це cmf!

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • муз́ика
« Відповідей #4 : 2012-08-30 19:32:01 »
Але Друпал як і Модекс - це не cms - це cmf!
О, власне, значить мені треба CMF;)

Відсутній peinguin

• Літератор
« Відповідей #5 : 2012-08-30 19:34:02 »
спробуйте друпал. Я думаю більшість критеріїв задовольнить

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • муз́ика
« Відповідей #6 : 2012-08-30 19:44:56 »
спробуйте друпал. Я думаю більшість критеріїв задовольнить
Дякую:)

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #7 : 2012-08-31 00:01:13 »
Кожна жаба своє болото похвалить — я живу на Drupal. З приводу API-шної гілки ваших критеріїв не знаю, все інше буде задовольняти.  Багатомовні сайти є, українська локалізація є + можливість її правити прямо в адмінці. Є декілька шаблонізаторів для тем оформлення. Мультисайтове встановлення я подужав з наскоку — враховуючи, що я не любитель читати багато мануалів і робити щось складне — це просто.
З приводу легкості — Drupal "із коробки" не перевантажений багатьма модулями (порівнюючи із Joomla), тому працює швиденько. Якщо не зловживати із довстановленням додаткових — так і працюватиме.
З приводу "просить FTP" — здається, є така опція при встановленні, але воно не обов’язкове. Якщо ви ставили модуль і попросило FTP — може то модуль такий (до речі, що за модуль?)
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • муз́ика
« Відповідей #8 : 2012-08-31 00:14:50 »
Кожна жаба своє болото похвалить — я живу на Drupal. З приводу API-шної гілки ваших критеріїв не знаю, все інше буде задовольняти.  Багатомовні сайти є, українська локалізація є + можливість її правити прямо в адмінці. Є декілька шаблонізаторів для тем оформлення. Мультисайтове встановлення я подужав з наскоку — враховуючи, що я не любитель читати багато мануалів і робити щось складне — це просто.
З приводу легкості — Drupal "із коробки" не перевантажений багатьма модулями (порівнюючи із Joomla), тому працює швиденько. Якщо не зловживати із довстановленням додаткових — так і працюватиме.
З приводу "просить FTP" — здається, є така опція при встановленні, але воно не обов’язкове. Якщо ви ставили модуль і попросило FTP — може то модуль такий (до речі, що за модуль?)
Дуже дякую за інформацію. Щодо модуля, вже не пам’ятаю. Але це таке, дрібничка (якщо використання FTP необов'язкове при встановленні модуля, тоді все добре:)

Відсутній peinguin

• Літератор
« Відповідей #9 : 2012-08-31 08:41:59 »
Можливо там є така опція як в вордпресс fs_method.