Автор Гілка: Ліцензування Wifi  (Прочитано 8335 раз)

Відсутній kisil

• Графоман
  • дописів: 353
  • Toruble in Windows reboot, toruble in Unix be root
    • About me
Ліцензування Wifi
« : 2012-12-30 20:26:56 »
Доброго всім дня і вечора. Хочу запитати наступне.
В інституті де я працюю хочу підняти wifi зону в приміщенні корпусу за допомогою простої точки доступу dlink dwl-2100 Ap. Хочу запитати, чув балачки, що використання частот 2,4Ггц потрібно ліцензувати. Так чи ні це. Можливо хтось знає, які потрібно переглядати нормативні документи. Я був на сайті Укрчастотнагляду. Переглядав деякі нормативні документи, але явного вказування, що за даний діапазон потрібно платити і ліцензувати його не знайшов.
Дякую.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Ліцензування Wifi
« Відповідей #1 : 2012-12-31 00:38:36 »
Але-ж по домах та офісах користуються скрізь цим.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній kisil

• Графоман
    • About me
« Відповідей #2 : 2012-12-31 11:21:03 »
Воно то так. Тому просто хотів вияснити чи є необхідність таке ліцензувати. Я ж не для себе, а для ВНЗ. Тому , якщо потрібно нехай адміністрація платить.

Відсутній kisil

• Графоман
    • About me
« Відповідей #3 : 2013-01-01 18:50:18 »
Я так розумію, що ліцензувати нічого не потрібно.
« Змінено: 2013-01-01 18:53:25 від kisil »

Відсутній HetmanNet

• Графоман
  • дописів: 412
  • Fedora, CentOS, RHEL, KDE
« Відповідей #4 : 2013-01-01 20:08:26 »
Я так розумію, що ліцензувати нічого не потрібно.
Діапазон частот в якому працює wi-fi не вимагає ліцензування (це частоти 2.4 та 5 ГГц), бо належить до ISM (Industrial, Scientific and Medical), але за умови не перевищення певної потужності передавача.
Цитата
В Україні використання Wi-Fi без дозволу Українського державного центру радіочастот можливо лише в разі використання точки доступу із стандартною всенаправленою антеною (<6 Дб, потужність сигналу ≤ 100 мВт на 2.4 ГГц і ≤ 200 мВт на 5 ГГц) для внутрішніх (використання усередині приміщення) потреб організації (Рішення Національної комісії з регулювання зв'язку України № 914 від 2007.09.06). В разі сигналу більшої потужності або надання послуг доступу в Інтернет, або до яких-небудь ресурсів, необхідно реєструвати передавач і отримати ліцензію УДЦР.
Віддамся на один вечір в хороші дівочі руки.. не дорого, в у.о. .. Якщо сподобається, то залишуся безкоштовно назавжди..

Відсутній kisil

• Графоман
    • About me
« Відповідей #5 : 2013-01-02 11:44:15 »
СПС

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #6 : 2013-01-08 01:08:32 »
Доречі, десь є перелік того обладнання, яке дозволено використовувати. Там є в т.ч. обладнання Wi-Fi (роутери та точки доступу). Щоб не мати проблем, то краще купити саме таке обладнання.
Linux. The future is open.

Відсутній HetmanNet

• Графоман
« Відповідей #7 : 2013-01-09 11:49:32 »
Доречі, десь є перелік того обладнання, яке дозволено використовувати. Там є в т.ч. обладнання Wi-Fi (роутери та точки доступу). Щоб не мати проблем, то краще купити саме таке обладнання.
Взагалі є радіо-частот нагляд (http://www.ucrf.gov.ua/), він визначає перелік обладнання що потребує і не потребує реєстрації..
« Змінено: 2013-01-09 11:49:51 від HetmanNet »
Віддамся на один вечір в хороші дівочі руки.. не дорого, в у.о. .. Якщо сподобається, то залишуся безкоштовно назавжди..

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #8 : 2013-01-09 21:49:14 »
Взагалі є радіо-частот нагляд (http://www.ucrf.gov.ua/), він визначає перелік обладнання що потребує і не потребує реєстрації..

Саме так, в мене було посилання на документ с переліком того обладнання, а тепер там помилка 404. :(
« Змінено: 2013-01-09 21:49:34 від Ign1111 »
Linux. The future is open.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #9 : 2013-01-18 21:30:43 »
Але-ж по домах та офісах користуються скрізь цим.
...що зовсім не означає, що це законно, і що в разі потреби за це не почнуть штрафувати :)

Ось наведене HetmanNet рішення НКРЗ (яка милозвучна абревіатура): http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1297-07
Там все написано дуже детально. Грубо кажучи, Wi-Fi всередині будівлі ліцензувати не треба. Якщо хочеться, щоб він добивав до подвір’я, тоді там тре дивитися, в разі потреби можна зменшити силу сигналу на роутері.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #10 : 2013-01-19 12:14:29 »
...що зовсім не означає, що це законно, і що в разі потреби за це не почнуть штрафувати :)
Якби мали штрафувати, то уже штрафували, хоча-б підприємства. Якщо можна десь когось оштрафувати, то у нас не упустять такої можливості.  :)
А зробити, щоб сигнал поширювався строго всередину периметру приміщення теж не вийде — на вулиці буде ловитися хоч трохи. Я сусіда через вулицю і три стіни бачу.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній HetmanNet

• Графоман
« Відповідей #11 : 2013-01-19 13:18:59 »
Якби мали штрафувати, то уже штрафували, хоча-б підприємства. Якщо можна десь когось оштрафувати, то у нас не упустять такої можливості.  :)
А зробити, щоб сигнал поширювався строго всередину периметру приміщення теж не вийде — на вулиці буде ловитися хоч трохи. Я сусіда через вулицю і три стіни бачу.
Ніхто не забороняє щоб сигнал виходив за межі приміщення, просто є обмеження на потужність сигналу, що виходить за межі та відстань на яку він розповсюджується з цією потужністю. Також є заборона на заміну вбудованих антен, чи використання не вбудованих. Тобто жодних апгрейдів і використовувати лише пристрої з дозволеною потужністю і радіусом дії.
До речі, за це час від часу штрафують. Рідко, але трапляється.

Відсутній prapor

• Письменник
  • дописів: 518
« Відповідей #12 : 2013-01-20 22:22:48 »
Цікаво, чи є «заміною» використання некомплектної антени від того ж виробника та призначеної для модернізації мого пристрою?
- I'm afraid your son has the knack.
- The knack?
- The knack. It's a rare condition characterised by an extreme intuition about all things mechanical and electrical. And utter social ineptitude.
- Can he lead a normal life?
- No, he'll be an engineer.

Відсутній HetmanNet

• Графоман
« Відповідей #13 : 2013-01-26 18:17:32 »
Цікаво, чи є «заміною» використання некомплектної антени від того ж виробника та призначеної для модернізації мого пристрою?
Залежить від призначення і типу антени. Якщо це антена що пропонується виробником саме для цього пристрою як альтернатива стандартній то ні, а якщо як модернізація - то так. Бо антени для модернізації мають значно кращі характеристики аніж стандартна, а альтернативна наприклад має призначення для винесення на певну відстань антени від пристрою чи антена має якийсь захист вологи чи можливість кріплення, одним словом не покращення характеристик пристрою, а лише збереження.