Шкода звичайно - FAT досить сильно застарів, і було б не погано прибити його через патенти.
Як на мене це занадто наївне сподівання. Не думаю, що виробники флаш-карток і фотоапаратів кинуться зараз же перероблювати все підряд і переводити на який небудь minixfs -- витрати на перевід технологічного процесу і ціла величезна купа проблем з користувачами (потрібно пододавати купу драйверів під віндовси для нової ФС, просто повикидати всі дискети, які йдуть з фотоапаратами і поперезаписувати їх, телефонні дзвінки "у брата монтується а в мене нє"), набагато вищі за ліцензію куплену у МС.
Дуже просто це приведе до того, що вартості на flash пам'ять піднімуться (конкретно по 25центів на картку, або менше, якщо виробник купить глобальну ліцензію в майкрософта). В області вільних систем: так, це дійсно була б проблема, і треба було б думати як замінити код, який працює з ФАТом, але хочеш чи не хочеш цифрові апарати скоріше всього б продовжували користуватися ФАТом з ліцензією від МС чи без неї.
І марно сподіватися, що хто небудь займеться портування лінакса на мою цифрову мильницю, щоб я міг відформатувати ці картки в reiserfs.