Автор Гілка: Вийшов Arch Linux 0.7.1 (Noodle)  (Прочитано 4086 раз)

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
та інженери ж потрібні, а не ковирялкіни
« Відповідей #15 : 2006-01-25 13:48:57 »
Ну, будь-який дистрибутив треба спробувати, перед тим як засуджувати його.
Та не засуджую дистрибутив, хай його собі.  А ось людину -- питаю, що це вона там таке сказала.

Ініт-скрипти BSD стилю, мені наприклад подобаються, просто тому що звик до них, трохи легше розбираюсь в них за Sys V init.
Насправді для нормального використання й SysV вже застарів, треба вміти залежності між сервісами...

Так, неодноразово казав, що виходжу з того, що треба вміти робити та підтримувати системи.  Бо надто багато слакваристів чи гентушників та їхніх поробок навидавсь, коли потім там казна що коїться й знести нагромадження коду, конфігів та сімлінків (ну, посунути вбік) та робити з нуля -- значно простіше.

Проблема в Україні в тому, що люди, які могли б допомогти собі та іншим -- залишаються отакими localhost-only minds, котрих ні на работу взяти, ні в проект, ні щось перекинути.  Бо ненадійні завдяки своїм звичкам.

Окрім "єдиного правильного шляшу" /sbin/service, існує інші способи рестартувати сервіс
(/etc/rc.d/rc.httpd {start|stop|restart}
Коли таких "шляхів" надто багато в голові тримати доводиться -- вже не смішно просто. :-(

так само крім monit - інші знаряддя моніторингу (і сам monit, впевнений, має також monitrc, який можна  відредагувати належним чином).
Hint: альтівці пролобіювали /etc/monitrc.d/ ;-)

PS: я працюю в emt.com.ua, те, що вище -- це суто практика, а не теорія чи тупі наїзди.  Хлопці, нас й так не надто багато, а ви ще обираєте маячнею страждати.

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
Re: Вийшов Arch Linux 0.7.1 (Noodle)
« Відповідей #16 : 2006-01-25 14:17:39 »
Цитата
Насправді для нормального використання й SysV вже застарів, треба вміти залежності між сервісами...
А воно on top of SysV не зроблябельне?

Відсутній Romashka

• Новачок
  • *
  • дописів: 8
Re: та інженери ж потрібні, а не ковирялкіни
« Відповідей #17 : 2006-01-25 16:01:43 »
_чим_ ця штука є перспективною та для кого?
Тим, що він не є клоном якогось дистрибутиву, зручний у використанні, придатний для використання і як сервер, і як домашня машина, і для ноутбука, не переобтяжений зайвими пакетами і різними саморобними утилітами, досить активно розвивається.
Спеціально додам НМД. :)
До речі, багато користувачів перейшли на нього зі Slackware та Gentoo, навіть автор gentoo-stats.org. Також цей дистрибутив дуже непоганий буде для початківців (мається на увазі тих, хто хоче розібратися в принципах роботи лінакса).
Див. також The Arch Way.
А взагалі, НМД, перспективні ті дистрибутиви, які мають щось своє оригінальне, ну або "вилизане" до бездоганності чуже. :)
А більшість форків і клонів, як правило мають обмежене коло користувачів.
Я вже кидав два лінки з Distrowatch.com - дуже пізнавально почитати. А то розвелося стільки клонованих дистрибутивів, що й не просто розібратися чим вони відрізняються.

Він рівня rpm/dpkg чи apt/smart? (насправді щось простіше чи глючніше не заслуговує на "добрий"... в цих досить проблем, але принаймні вони практично працюють)
Це порівняно простий, але зручний (і головне - нормально працюючий :) ) менеджер пакетів, з урахуванням залежностей, з можливістю модифікувати і перекомпілювати будь-який пакет, в якому просто створити власний бінарний пакет.

Система ініт-скриптів схожа на таку в *BSD та Slackware.
Фатальний мінус.  (треба пояснювати, чому, чи просто не зтикалися із підтримкою більш ніж однієї системи?)
Поясніть будь-ласка. Я серйозно. Хоча б коротко.
З підтримкою більш, ніж однієї системи стикався. Проблем не виникало. Що я робив не так? І більш, ніж однієї - це більше 1, більше 5, 10, 50?

Знаєте, чудових речей, які не варті часу на спробувати -- й так занадто.
Це правда. Але тоді не треба робити поспішних висновків про те, що не пробували.

якщо ці "розробники" взяли old bsd-style initscripts, за Вашими словами, то про яку перспективність взагалі може йти мова?  Від них навіть *BSD вже відмовляються, бо воно ж несумісне із розумними витратами часу на підтримку сервісів.
Не знаю, може у вас там сотня сервісів на кожній машині запущена, чи ще якісь проблеми.
В мене чомусь ніколи проблем не виникало. І в багатьох людей теж.
Ще раз питаю - що я та інші люди, які без проблем користуються BSD-подібними ініт-скриптами робимо не так?
Якщо це не подобається вам - то від цього дистрибутив об'єктивно не стає гіршим.

то що -- замість "/sbin/service $name restart" дублікувати кусені rc.*?
З монітом не працював, тому не знаю які в нього проблеми з BSD-style ініт-скриптами, напевно авторів це не дуже хвилює. А чим гірший варіант /etc/rc.d/$name restart ? (як в Arch Linux)

щоб кожен співробітник з підтримки пам'ятав локальну спеціфіку до "що як пускати"
А що, кожен сервіс хіба по різному пускається?
На моїх машинах всі сервіси пускаються як /etc/rc.d/$name {start | restart | stop [ | status]}
Чи у вас є якісь специфічні ситуації?

З тих, що бачив (та той, у розробці якого приймаю участь) -- досить-таки каліцтво, можу навіть розповісти, чому (це довго).
В таких випадках можна пробували створити власний, чи хоча б модифікувати або "просунути" потрібні ідеї в існуючий, або змиритися з ситуацією і критикувати все.

В Gentoo є залежності між сервісами. Але і це не панацея.
Є ще InitNG - http://initng.thinktux.net/

Ви тільки от розкажіть, чем перспективний.  Або вже не брешіть, добре?
Людина, яка робить анонс чи огляд -- не має права на необґрунтовані слова, особливо якщо каже про свій улюблений дистро.
Вже розказав, чим він, НМД, перспективний.
Наскільки пам'ятаю, це ваші слова щодо форків і каліцтва так і залишилися необґрунтованими.
Прошу вас обґрунтувати ваші слова, хоча б про ініт-скрипти і сервіси. А також вказати, де я збрехав.

Хлопці, нас й так не надто багато, а ви ще обираєте маячнею страждати.
Ну, у кожного є власна думка стосовно того, що є маячнею. :)
« Змінено: 2006-01-25 16:29:36 від Romashka »
TO LIVE IS TO DIE

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #18 : 2006-01-25 17:08:10 »
Цитата
В таких випадках можна пробували створити власний, чи хоча б модифікувати або "просунути" потрібні ідеї в існуючий, або змиритися з ситуацією і критикувати все.
But life is too short for lameness. Можна пробувати створити власний і... від виснаження дати дуба. А можна критикувати, може, комусь шило в їдне місце впреться, щоб ті каліцтва, які є, були виправлені. А "просування"... не маю сумнівів, що робиться, але не в Arch. :)

Відсутній Romashka

• Новачок
  • *
  • дописів: 8
« Відповідей #19 : 2006-01-25 17:43:29 »
But life is too short for lameness. Можна пробувати створити власний і... від виснаження дати дуба. А можна критикувати, може, комусь шило в їдне місце впреться, щоб ті каліцтва, які є, були виправлені. А "просування"... не маю сумнівів, що робиться, але не в Arch. :)
Звичайно, самому зробити такий великий проект, як дистрибутив, непросто, але ще важче втримати його на плаву.
Критика - це дуже добре, але коли вона конструктивна, і коли її хочуть слухати, а не закривають вуха. На жаль, чимало розробників багатьох проектів вважають свою думку єдино правильною, а всіх інших - просто тими, хто їх не розуміє.
Тому мені й подобається допомагати в розробці як Arch Linux - розробники завжди готові подискутувати щодо недоліків, пропозицій, і взагалі щодо будь-яких проблем з дистрибутивом, а не впираються рогами, як це можна зустріти в деяких інших проектах. Мій патч, який виправляв проблеми з локалізацією в консолі, не просто був накладений на основну гілку, а й разом з автором дійшли згоди щодо найоптимальнішого варіанту, який і був прийнятий.
Так само з недавньою гарячою дискусією щодо оптимального способу автоматичного обновлення конфіг-файлів при апгрейді пакетів - спочатку, поки не всі учасники дискусії розуміли точку зору один одного, було майже неможливо когось переконати в чомусь, але потім шляхом довгих пояснень один одному всі опоненти погодилися на компромісне рішення, яке, до речі, з'явилося під час дискусії.
Над такими проектами приємно працювати, тому вони, НМД, і є перспективним.

ой, аж руки втомилися.... :)
TO LIVE IS TO DIE