Автор Гілка: Вийшов Arch Linux 0.7.1 (Noodle)  (Прочитано 4085 раз)

Відсутній Romashka

• Новачок
  • *
  • дописів: 8
Вийшов Arch Linux 0.7.1 (Noodle)
« : 2006-01-06 12:00:51 »
Arch Linux - дуже перспективний дистрибутив, який поєднує в собі ідеї CRUX, Slackware, Gentoo, але разом з тим, досить відрізняється від них. Він починався як LFS-система, до якої був доданий власний менеджер пакетів Pacman (зараз він, до речі, використовується ще й в іншому дистрибутиві - Frugalware).
Система init-скриптів побудована в стилі BSD. Пакети оптимізовані для i686 (є ще неофіційні репозиторії для i586, pentium-m та x86-64). Крім того, є система ABS (Arch Build System), яка нагадує систему портів BSD та Portage в Gentoo. Будь-який бінарний пакет можна перекомпілювати з допомогою ABS, багато пакетів є в користувацькому репозиторії, також дуже просто робити свої пакети.
Система дуже зручна в освоєнні і користуванні. Як на мене, людям, які хочуть познайомитись з Linux варто починати з цього дистрибутиву, а потім вже LFS. :)
Основних розробників небагато. Але з ними можна продуктивно працювати, вони нормально приймають патчі та побажання. На форумах та Wiki можна знайти багато корисної інформації.
Мені вдалося попрацювти з Джадом (Judd Vinet - засновник Arch Linux), надсилав йому патчі для адаптації init-скриптів до нормальної роботи з українськими шрифтами в не-UTF8-консолях.
Пропоную всім бажаючим спробувати цей дистрибутив, думаю багатьом він сподобається.

EDIT: http://www.archlinux.org/
« Змінено: 2006-01-06 13:46:07 від Romashka »
TO LIVE IS TO DIE

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
Re: Вийшов Arch Linux 0.7.1 (Noodle)
« Відповідей #1 : 2006-01-06 12:54:24 »

Відсутній Romashka

• Новачок
  • *
« Відповідей #2 : 2006-01-06 13:45:06 »
Ой, а я й забув дати адресу. Дякую. :)
Був ще колись непоганий російський сайт http://archlinux.org.ru/, але він вже давно чомусь закритий.
Зараз на http://archlinuxfr.org/ є проект локалізації інсталятора, може якось зберуся з силами і спробую зробити українську версію.
« Змінено: 2006-01-06 13:51:00 від Romashka »
TO LIVE IS TO DIE

gvy(Guest)

• Гість
а чим перспективний?
« Відповідей #3 : 2006-01-09 12:38:47 »
(занудно) А можна пояснити, чим саме перспективний?  Ну будь ласка.  Бо така спадковість натякає декому на якраз протилежне.

Slackware(Guest)

• Гість
Re: а чим перспективний?
« Відповідей #4 : 2006-01-09 22:26:04 »
(занудно) А можна пояснити, чим саме перспективний?  Ну будь ласка.  Бо така спадковість натякає декому на якраз протилежне.

Чудова спадковість  :) від прекрасних Батьків: LFS, Slackware, Gentoo! ;)

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #5 : 2006-01-13 14:36:26 »
Чудова спадковість  :) від прекрасних Батьків: LFS, Slackware, Gentoo! ;)
Ніяка спадковість від нікому не потрібного, obsolete та ґіківського дистрів. :]

Й це не відповідь на запитання, чим це одне каліцтво краще тих трьох (які нікуди не ділися).  Власне, форки сакс.

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #6 : 2006-01-17 20:04:16 »
Цитата
Й це не відповідь на запитання, чим це одне каліцтво краще тих трьох (які нікуди не ділися).  Власне, форки сакс.
Цитата
With XXX Linux, you will never miss any lameness left out from these three distros. We have them all incorporated, like
* We deliberately drop support for any piece of software that is above average complexity of building, like it is done in Slackware. Don't bother with PAM or GNOME, it is not for a slacked mind.
* We expose all the system internals to you: it is you who is up to decide how to automate your tasks and maintain your software, as we are too slacked with drugs to implement anything ourselves. Of course, we do not promise to keep your tweaks after next system upgrade.
* We do not rely on those automated build systems and hand it all over to you, like it is in the LFS. Your distro, your rules. Moreover, we find it too boring to read Bugtraq and track all the changes to the software. Read 'em yourself if you find it to be fun.
* We do not supply binaries -- in pure Gentoo fashion. There are so many architectures and optimization settings for each of them that we think you just have to try them all on your own.

Відсутній Romashka

• Новачок
  • *
« Відповідей #7 : 2006-01-23 14:52:52 »
Ніяка спадковість від нікому не потрібного, obsolete та ґіківського дистрів. :]

Спеціально для любителів об****ти щось, навіть не розібравшись:
Arch Linux - це ніякий не форк!
І спадковість тут ні до чого. Gentoo і Slackware тут ні при чому. Автор на них не орієнтувався.
Є власний менеджер пакетів, до речі дуже навіть добрий.
Є можливість встановлювати як бінарні пакети, так і самому компілити як в *BSD, Gentoo та інших source-based дистрибутивах (ROCK, T2, Lunar, Source Mage, Onebase, здається ще 1-2 забув).
Система ініт-скриптів схожа на таку в *BSD та Slackware.
Де тут форк? Форк якого дистрибутива??? Може зайдемо на distrowatch і подивимось які дистрибутиви від яких пішли, і які є дійсно форками?
http://distrowatch.com/dwres.php?resource=independence
http://distrowatch.com/stats.php?section=packagemanagement

Може спочатку спробуєио, а потім коментувати будемо?
А якщо нема що розумного сказати - то краще вже мовчати.

А який дистрибутив, на думку вельмишановного знавця, не каліцтво?

P.S.: Я думав, що це лише на Linux.org.ru такі коментарі часто бувають.
Ну чому деякі люди так важко переносять те, що в когось інші уподобання ніж в них!
Не подобається - не користуйтеся! А для чого щось інше об****ти, якщо нема що по суті сказати?
« Змінено: 2006-01-23 15:06:45 від Romashka »
TO LIVE IS TO DIE

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #8 : 2006-01-23 16:00:48 »
Цитата
Спеціально для любителів об****ти щось, навіть не розібравшись
Ну чому деякі люди так важко переносять те, що в когось інші уподобання ніж в них!
Не подобається - не користуйтеся! А для чого щось інше об****ти, якщо нема що по суті сказати?
Спокійно, не так голосно і завзято.
gvy висловив своє ставлення до певної системи. І саме це ставлення вам чомусь не сподобалось. Це ваші проблеми, чому саме так вийшло, але те, що ви зарадто сильно взялись поливати брудом опонента честі вам не робить.
А якщо врахувати, що в плані знання *nix-систем та роботи з ними вам, швидше за все, дуже далеко до опонента, тим паче не робить вам честі.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Romashka

• Новачок
  • *
« Відповідей #9 : 2006-01-23 16:53:15 »
gvy висловив своє ставлення до певної системи. І саме це ставлення вам чомусь не сподобалось.
Це ваші проблеми, чому саме так вийшло, але те, що ви зарадто сильно взялись поливати брудом опонента честі вам не робить.
А якщо врахувати, що в плані знання *nix-систем та роботи з ними вам, швидше за все, дуже далеко до опонента, тим паче не робить вам честі.

Так, я погярячкував. Висловився занадто емоційно.
А не сподобалося не чомусь, а з конкретних причин, які з мого попереднього повідомлення, думаю, зрозумілі.
Мене просто дуже дістає коли любителі одного дистрибутиву чи іншого програмного продукту починають поливати брудом інший, навіть не розібравшись що до чого.

За свої занадто різкі слова прошу вибачення.
Але все-таки цікаво почути який дистрибутив - не каліцтво.
І чи роблять честь такі висловлювання моєму опоненту.
Можна в PM, щоб не розводити флейм в цій темі.
TO LIVE IS TO DIE

• Літератор
« Відповідей #10 : 2006-01-23 17:45:11 »
Як це - який? Той, який використовую я. :)
А хіба ні?

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #11 : 2006-01-23 18:20:11 »
Як це - який? Той, який використовую я. :)
А хіба ні?
Цебто Дебіен? +1 ;)

Цитата
Мене просто дуже дістає коли любителі одного дистрибутиву чи іншого програмного продукту починають поливати брудом інший, навіть не розібравшись що до чого.
Повністю з вами згоден.
На жаль, не можу відповідати за Мішу (gvy), але певен, що коли він знайде час перечитати цю тему, то він обовязково пояснить свою позицію.

Цитата
І чи роблять честь такі висловлювання моєму опоненту.
Якщо людина коректно висловлює своє ставлення до чогось, то саме по собі це не має "робити" або ж "не робити" честь. А вже ЯК і ДО ЧОГО вона ставиться - її особисті проблеми. Звісно, що до того часу, поки вони не утискають такі ж самі ставлення інших людей. Демократія, блін :о)

Цитата
Можна в PM, щоб не розводити флейм в цій темі.
Ну чому ж. Наразі обговорюються недоліки та переваги топіка у порівнні з іншими дистрибутивами  ;)
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #12 : 2006-01-23 18:52:26 »
Спеціально для любителів об****ти щось, навіть не розібравшись:
(мирно) Дядьку, я ж запитав, здається, цілком нормальну реч -- _чим_ ця штука є перспективною та для кого?

Те, що хтось інший -- не Ви -- заявили окремо про "чудову спадковість", вже стало приводом для легенького наїзду та запитання вдруге.

Arch Linux - це ніякий не форк!
OK :)

І спадковість тут ні до чого. Gentoo і Slackware тут ні при чому. Автор на них не орієнтувався.
Ну то поясніть он людині. :)

Є власний менеджер пакетів, до речі дуже навіть добрий.
Він рівня rpm/dpkg чи apt/smart? (насправді щось простіше чи глючніше не заслуговує на "добрий"... в цих досить проблем, але принаймні вони практично працюють)

Є можливість встановлювати як бінарні пакети, так і самому компілити як в *BSD, Gentoo та інших source-based дистрибутивах (ROCK, T2, Lunar, Source Mage, Onebase, здається ще 1-2 забув).
Плюс.

Система ініт-скриптів схожа на таку в *BSD та Slackware.
Фатальний мінус.  (треба пояснювати, чому, чи просто не зтикалися із підтримкою більш ніж однієї системи?)

Де тут форк? Форк якого дистрибутива??? Може зайдемо на distrowatch і подивимось які дистрибутиви від яких пішли, і які є дійсно форками? Може спочатку спробуєио, а потім коментувати будемо?
Знаєте, чудових речей, які не варті часу на спробувати -- й так занадто.

А якщо нема що розумного сказати - то краще вже мовчати.
Дядьку, ось поясніть мені -- якщо ці "розробники" взяли old bsd-style initscripts, за Вашими словами, то про яку перспективність взагалі може йти мова?  Від них навіть *BSD вже відмовляються, бо воно ж несумісне із розумними витратами часу на підтримку сервісів.

Ось скажіть мені -- якщо monit прикручувати на таку систему, то що -- замість "/sbin/service $name restart" дублікувати кусені rc.*?  А якщо там засунути руцями named в чрут та запускати від користувача, а в monit забути -- то після першого ж падіння він опиниться знов від рута, та ще й із старими зонними файлами?..

Розумієте, я працюю над тим, щоб таких ситуацій було якнайменше.  Бо якщо системи, які ми підтримуємо, будуть ще й вимагати на те, щоб кожен співробітник з підтримки пам'ятав локальну спеціфіку до "що як пускати" -- ми тут постріляємось.

А який дистрибутив, на думку вельмишановного знавця, не каліцтво?
Не знаю такого.  З тих, що бачив (та той, у розробці якого приймаю участь) -- досить-таки каліцтво, можу навіть розповісти, чому (це довго).

P.S.: Я думав, що це лише на Linux.org.ru такі коментарі часто бувають.
Я туди, btw, не ходжу.  Guess why.

Деякі люди одразу перепитують, коли інші "деякі" чи Gentoo назвуть "професійним", чи слакварь -- рулєзом, чи ще щось на кшталт того.  Й не кажуть, чому саме.

Та нічого я не ***, Ви тільки от розкажіть, чем перспективний.  Або вже не брешіть, добре?

Людина, яка робить анонс чи огляд -- не має права на необґрунтовані слова, особливо якщо каже про свій улюблений дистро.

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
« Відповідей #13 : 2006-01-23 22:22:38 »
Ну, будь-який дистрибутив треба спробувати, перед тим як засуджувати його.
Різних дистрибутивів, дійсно, хоч греблю гати. Просто різні люди по-різному зогранізовуюсь власну
систему. Інколи це співпадає з твоїм світосприйняттям, а інколи - ні.  Це можна зрозуміти.
Саме тому нічого поганого не можу сказати про Arch, не пробував - не знаю.

Ініт-скрипти BSD стилю, мені наприклад подобаються, просто тому що звик до них, трохи легше
розбираюсь в них за Sys V init. Slackware, як на мене, непогано вирішив проблему сумісності з
Sys V, він знаходить такий і, якщо він виконуваний, стартує його. Думаю Arch перейняв це.
Окрім "єдиного правильного шляшу" /sbin/service, існує інші способи рестартувати сервіс
(/etc/rc.d/rc.httpd {start|stop|restart} , так само крім monit - інші знаряддя моніторингу (і сам monit,
впевнений, має також monitrc, який можна  відредагувати належним чином).

Так, якщо описувати власний дистрибутив, то варто якнайчастіше добавляти НМД, інакше це
"seriously pisses off" декого :) Тож, НМД, НМД :D

(P.S. Slackware - таки "рульоз", але коли я ним "рулюю".  Те саме, напевне, стосується і інших
дистрибутивів.)
« Змінено: 2006-01-23 23:36:37 від tech »

• Літератор
« Відповідей #14 : 2006-01-23 23:55:05 »
Цитата
Цебто Дебіен? +1 ;)
Не зовсім так. Я мав на увазі -- в кожного _набита_ рука до якогось дистра. І він з тим дистром зможе працювати... Та йому майже не треба буде працювати з дистром. Він писатиме вірші, рахуватиме ДНК, ганятиме по лабіринтах Nethack'у. Тобто така відповідь піде з уст кожного, але дистро буде в кожному випадку різним.

Ну якщо рука не набита, то тут, звиняйте, а зарадити важко.