Автор Гілка: Прес-реліз UAFOSS щодо політики МОН+Microsoft  (Прочитано 4204 раз)

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
Пропонуємо вашій увазі повідомлення Української Асоціації користувачів та розробників Відкритого Програмного Забезпечення (УАВПЗ) з приводу монопольної та антиконкурентної ситуації, що склалась в сфері ІТ в Україні в зв'язку із непродуманою політикою держорганів у цій сфері.

linux.kiev.ua

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
  • дописів: 157
Re: Прес-реліз UAFOSS щодо політики МОН+Microsoft
« Відповідей #1 : 2005-11-29 11:19:19 »
Охоче підписався б під цим зверненням. До речі, якась так вказівка прийшла й до нашого вузу, буцім-то треба перелік скласти програм, що потребують ліцензування або які можуть бути замінені на вільне ПЗ. Але дуже мало з того користі, бо старі пердуни по вузах нічого не хочуть знати й вивчати, окрім вже відомого їм ПЗ від M$. Так що проблема може бути вірішена, на мій погляд, тільки прямою директивною безапеляційною вимогою використовувати вільне ПЗ. А комерційне мусить потребувати заповнення такої кількості паперів, щоб знудило найзаскорузлішого бюрократа. Бо все впирається саме в тих вищезгаданих прихилників ПЗ від M$, які без вказвки з гори нічого не робитимуть.
--
WBR, Alex Lukin,
RIPE NIC HDL: LEXA1-RIPE

Відсутній Led_ZX

• Новачок
  • *
  • дописів: 49
  • Що новенького?
« Відповідей #2 : 2005-11-29 13:07:09 »
Ну, "вітчизняні" вчені, котрі нічого, окрім вантусу не уявляють -- один бік справи. А як щодо податкової чи пенсійного фонду, в котрий обов`язково треба здавати звіти під ДОСівсько-вантусні проги на зразок 1-DF? Це хіба не прихована реклама та рекет?

Відсутній ihorsl

• Дописувач
  • **
  • дописів: 67
« Відповідей #3 : 2005-11-29 22:40:15 »
На мою думку у вузах і навчальних закладах працює еліта українського суспільства
Тому таке питання в наші небагаті країні не повинно і виникати !
Всі навчальні заклади мають перейти на Linux і вільне ПЗ
Платний софт в таких закладах потрібно купляти тільки для бухгалтерії

Взагалі мене дивує відношення до цього питання зверху
Адже всіх бюджетників вже давно можна пересатити принаймні на OpenOffice !!!

Відсутній palamarchuck

• Новачок
  • *
  • дописів: 23
« Відповідей #4 : 2005-11-30 00:04:25 »
Тут мова йшла про гроші. Великі гроші.
Можу сказати, що чиновники з міністерства освіти знахабніло обдурюють ВУЗи гаслом про псевдо-ліцензування. Фінансово все розв'язується елементарно.
Той самий клятий M$ надає учбовим закладам (і їх викладачам для домашньої роботи!) так званий M$ Academic Aliance - операційні системи, купу програм, серверів на необмежену кількість учбових комп'ютерів (декілька портфелів з CD і книжками).
Таким чином наш ВУЗ з M$ вирішив всі ліцензійні справи всього за ... ~6000 грн. Всього!
Іншій ВУЗ- наш сусід, ідучи за вимогами чиновників - вбухав на ліцензії більше 500000 грн. Окрім голих ОС там студенти нічого толком не мають.
Ось вам і широке поле для хабарництва.
А ПЗ з відкритим кодом - це має бути статегічною політикою держави. СТРАТЕГІЧНОЮ.
Євген А. Паламарчук

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2005-11-30 12:05:39 »
Цілком згоден, що використяння вільного ПЗ мусить бути СТРАТЕГІЧНО визначено для державних навчальних закладів та державних управлінських утсанов. Але як пробити той "шар торфу" в нашому болоті освіти та держ. управління?

Лист до президента, що ми тут склаладали, багато дав? Хтось звернув на нього увагу?
Що ми мусимо робити, щоб бути почутими? Майже ніхто не звертає уваги на нашу метушню, от що найприкріше!

До речі, Міша! UAFOSS - це вже організаційний факт? Де можна прочитати про структуру, устав та інші формальні речі? Як можно приєднатись? Що треба зробити для створення регіоналних відділень? Хто такий, пробачте за невігластво, Андрій Зінченко?

Думаю, що треба створювати потужний громадський рух, організацию, бо іншого шляху добитись чогось немає.
--
WBR, Alex Lukin,

Відсутній dingo_the

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #6 : 2005-11-30 12:13:34 »
Структура і устав - зараз готуються. Так, УАФОСС - уже практично організаційний факт. Андрій Зінченко це я. Я відповідаю за роботу із ЗМІ. Якщо виникають питання - прошу дзвонити:

+380 (67) 7441580
andrez {@NOSPAM} infoanimation.com

Відсутній gvy

• Письменник
« Відповідей #7 : 2005-11-30 14:34:00 »
До речі, Міша! UAFOSS - це вже організаційний факт?
Так AFAIK.

Де можна прочитати про структуру, устав та інші формальні речі? Як можно приєднатись? Що треба зробити для створення регіоналних відділень?
Це краще спитати Дмитра Федюкова (fedjukov/osdn.org.ua).  Сайту поки немає, тільки люди.

Хто такий, пробачте за невігластво, Андрій Зінченко?
Якщо пам'ятаєш одну з останніх доповідей на коференції -- про Blender -- ото він (людина); ще журналіст та небайдужий хлопець, який робить більше, ніж говорить.

Думаю, що треба створювати потужний громадський рух, організацию, бо іншого шляху добитись чогось немає.
Так тим й займаємося в міру можливостей.  Дмитра спитай, бо я ці два роки у технічних та community-related проектах, на політичні та супутні вже пари не вистачає зазвичай.

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
« Відповідей #8 : 2005-11-30 15:22:36 »
Дякую за інфу. Сподівюсь, у нас щось вийде путнє!
--
WBR, Alex Lukin,

Відсутній ihorsl

• Дописувач
  • **
  • дописів: 67
« Відповідей #9 : 2005-11-30 20:34:06 »
Мені здається що основною проблемою переходу на OpenSource є
в першу чергу необізнаність звичайних користувачів з наявним
безплатним програмним забезпеченням, та й взагалі з ситуацією
на ринку програмного забезпечення

Тобто люди привикли використовувати піратські відновс і офіс від M$
Більшість із них при фразі що за ці програми потрібно заплатити дуже
дивуються а далі махають рукою "а ... якось буде". Люди бояться нових
прогам, бо звикли до старих ! Але їм треба допомогти !

На мою думку, основне що треба зробити для переходу на вільне ПЗ
це в першу чергу проінформувати користувачів про існуючу ситуацію, звернути
увагу незаангажованих людей на цю проблему. Для цього єдиний шлях - це
засоби масової інформації та соціальна реклама.

Механізм переходу - це курси та консультативні центри, де можна було б
допомогти людям із переходом на нові програми

А загалом зараз ситуація із ліцензуванням зараз виглядає так, що
просто говорити вже мало !

ПОТРІБНО КРИЧАТИ !
« Змінено: 2005-11-30 20:35:25 від ihorsl »

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #10 : 2005-12-01 10:40:43 »
Цитата
просто говорити вже мало !

ПОТРІБНО КРИЧАТИ !

Працювати потрібно, юначе. Працювати. Що дехто й робить.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Soft

• Кореспондент
  • дописів: 100
  • Чому саме Лінукс?
« Відповідей #11 : 2005-12-01 19:20:05 »
Структура і устав - зараз готуються. Так, УАФОСС - уже практично організаційний факт. Андрій Зінченко це я. Я відповідаю за роботу із ЗМІ. Якщо виникають питання - прошу дзвонити:

+380 (67) 7441580
andrez {@NOSPAM} infoanimation.com

Пропоную вам пдати матеріали по використанню відкритого ПЗ на УкрПРОГ'2006 (Організаторами конференції є Нацiональна академiя наук України, Міністерство освіти і науки України, Кібернетичний центр НАН України та Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут") http://ukrprog.isofts.kiev.ua/u.htm . Це приверне увагу вчених до цієї проблеми.

Відсутній gvy

• Письменник
« Відповідей #12 : 2005-12-10 22:14:57 »
ПОТРІБНО КРИЧАТИ !
IMCO продуктивніше робити те, що зможе реально допомогти із переходом тим, хто вже розуміє проблеми.  Їх є (й таких, й проблем).

З допомоги -- у першу чергу щодо стислої документації для початківців по продуктах-аналогах "звичних" (оті ж самі OOo, Mozilla та десь далеко -- KDE/Gnome).

Відсутній Ketrin

• Кореспондент
  • дописів: 119
« Відповідей #13 : 2005-12-14 16:43:12 »
Таким чином наш ВУЗ з M$ вирішив всі ліцензійні справи всього за ... ~6000 грн. Всього!
А не могли б ви поділитися інформацією, де чи у кого ви взяли кампусівську ліцензію, які програми  у неї входять, як ви її оформили (які умови, порядок), чи розповсюджується вона на весь вуз чи на один факультет.
Тому що я маю інформацію, що на Україні вона не розповсюджується і дається лише на 1 факультет.
Просвітіть будь-ласка.
Я не сперечаюся, я хочу знати

Відсутній Ketrin

• Кореспондент
  • дописів: 119
« Відповідей #14 : 2005-12-14 16:44:34 »
Таке питаннячко, може хто в курсі.
Є якісь посилання або відомості про випадки на Україні порушення прав власності, авторських прав, там і всіляких інших закноів і наказів по комерційному ПЗ.
Я нормально пояснюю, то щось сама не зрозуміла що написала  
Я не сперечаюся, я хочу знати