Автор Гілка: Використання screen для керування сесіями  (Прочитано 1537 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
Невелика ввідна стаття про основні можливості screen - багатовіконної системи для текстових терміналів.

Стаття (англ.): http://www.rackaid.com/resources/linux-tutorials/general-tutorials/linux-screen.cfm
Переклад (рос.): http://boombick.org/blog/posts/22
[Fedora Linux]

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
Re: Використання screen для керування сесіями
« Відповідей #1 : 2007-11-26 22:56:36 »
Мені сподобалися підказки про Crtl-A M і Ctrl-A _ , та про можливість запису сесій у файл - я про них не знав.  :)

Єдине що мені не подобається в screen - це не підтримка комбінації Ctrl+стрілочки - пише DDCCDCDC. Напевно десь неправильно вираховується довжина комбінації чи щось таке. :-/

[Fedora Linux]

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
« Відповідей #2 : 2007-11-27 10:50:44 »
в мене на лінуксі(ах) в screen Ctrl+вправо/вліво працює, але не на FreeBSD.

я думаю що тут не screen винний, а terminal key bindings.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #3 : 2007-11-27 14:53:14 »
в мене на лінуксі(ах) в screen Ctrl+вправо/вліво працює, але не на FreeBSD.

я думаю що тут не screen винний, а terminal key bindings.

Я перечитав доку по screen і спробував screen під різними емуляторами консолі.

Спочатку популярні:
  * xterm - в bash з/без screen Ctrl+стрілки працюють, Ctrl+Shift+стрілки - не працюють; в mcedit з/без screen - працює і Ctrl і Ctrl+Shift +стрілки.
  * gnome-terminal - в bash без screen - і Crtl і Ctrl+Shift +стрілки працюють, в bash з screen - і Crtl і Ctrl+Shift +стрілки не працюють; в mcedit з/без screen -  і Crtl і Ctrl+Shift +стрілки працюють.
  * konsole - в bash з/без screen - і Crtl і Ctrl+Shift +стрілки працюють, в mcedit з/без screen - працює і Ctrl+стрілки і не працює Ctrl+Shift +стрілки.

(в bash Ctrl+Shift+стрілки працюює але нічого не робить за замовчуванням).

В усіх трьох консолях $TERM == xterm. Чому вони себе ведуть по різному - не зрозуміло. :-/

Повністю підтримується звичайний xterm, але користуватися звичайним xterm-ом не так зручно як gnome-terminal.

Інші емулятори терміналу:
  * звичайна консоль - Crtrl і Ctrl+Shift+стрілки працюють тільки в mc без screen і не працюють в усіх інших випадках;
  * rxvt/urxvt  ($TERM==rxvt) - не працює в bash з/без screen, Ctrl+Shift+стрілки працюють тільки в mc без screen, окремо Ctrl+ і окремо Shift+стрілки працюють в mc з screen.
  * mrxvt ($TERM==rxvt) - utf-8 не підтримується, Ctrl+стрілки працюють в bash/mc з/без screen, Ctrl+Shift+стрілки не працюють.
  * Terminal - майже те саме що і gnome-terminal, тільки значно повільніший.
  * Eterm ($TERM==eterm) - utf-8 не підтримується, Ctrl+ і Ctrl+Shift+стрілки працюють тільки в mc і тільки під screen, в інших випадках не працюють.
  * aterm ($TERM==rxvt) - utf-8 не підтримується, окремо Ctrl+ і окремо Shift+стрілки працюють в mc з/без screen, і не працюють в інших випадках.

Де б знайти термінал на основі коду xterm але з табами.  :-/
[Fedora Linux]