Автор Гілка: Nokia придбає Trolltech  (Прочитано 2968 раз)

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
Nokia придбає Trolltech
« : 2008-01-29 03:17:00 »
Процес поки що в досить ранній стадії.

З цього приводу обидві компанії написали листа спільноті ВПЗ (англ.).

Коротко: обіцяють продовжувати розробляти Qt та Qtopia і зокрема і під GPL.
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Re: Nokia придбає Trolltech
« Відповідей #1 : 2008-01-29 11:10:17 »
під QT написано чимало софта, думаю, що воно буде на користь.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #2 : 2008-01-29 11:49:48 »
під QT написано чимало софта, думаю, що воно буде на користь.
Nokia - пропрієтарщики відомі. Від цієї угоди я б не став чекати нічого хорошого. Якщо вони почнуть міняти ідеологію тулкіту під свої потреби - а які в них можуть бути потреби, окрім embedded? -, то Qt навіть GPL3 не поможе (цікаво, до речі, це випадковість?). Насправді, це як раз той випадок, коли ліцензія може загнати останній цвях в домовину продукту...

Відсутній BM

• Кореспондент
  • дописів: 162
  • SUSE Linux Products GmbH
« Відповідей #3 : 2008-01-29 12:02:20 »
Nokia - пропрієтарщики відомі.
А Maemo чим такий пропрієтарний? Я от сумніваюсь що продукт загонять в тупик. Не для того вони купують опенсорсну компанію щоби її похоронити. Певно Sun теж збирається поховати MySQL?.. Але-ж Sun робить дуже багато для того-ж PostgreSQL, ліцензія якого позволяє взагалі закрити код окремого форка, перейменувати у бабу Ягу й продавати з перцем.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2008-01-29 12:34:27 »
Nokia - пропрієтарщики відомі.
А Maemo чим такий пропрієтарний? Я от сумніваюсь що продукт загонять в тупик. Не для того вони купують опенсорсну компанію щоби її похоронити. Певно Sun теж збирається поховати MySQL?.. Але-ж Sun робить дуже багато для того-ж PostgreSQL, ліцензія якого позволяє взагалі закрити код окремого форка, перейменувати у бабу Ягу й продавати з перцем.
Maemo вільний. Я мав на увазі, наприклад, їхні недавні наїзди на W3C з приводу форматів.

Тут IMO варто побоюватись не переліцензування чи зникнення проекту (це було б по меншій мірі нераціонально), а зміни пріоритетів його розробки (а куте ще є куди рости), що в першу чергу вдарить по free software залежному від нього. Якби воно було по LGPL, можна було б спати спокійно. А так - аудиторія, здатна впливати на розробку тулкіта, різко обмежується організаціями, що купили ліцензію. На потреби KDE team усі, по великому рахунку, чхати хотіли.

ЗІ До речі, щодо росту. Хтось бачив оцей анекдот? Тут, звичайно, можна багато чого сказати про криворуких девелоперів (за такі речі і правда треба по руках бити), але якщо взагалі виникає потреба в подібних хаках... тут привід задуматись і про дизайн тулкіту, і про мову, що дозволяє таке виробляти=)
« Змінено: 2008-01-29 12:34:58 від Cthulhu »

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3641
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #5 : 2008-01-29 13:39:01 »
ЗІ До речі, щодо росту. Хтось бачив оцей анекдот? Тут, звичайно, можна багато чого сказати про криворуких девелоперів (за такі речі і правда треба по руках бити), але якщо взагалі виникає потреба в подібних хаках... тут привід задуматись і про дизайн тулкіту, і про мову, що дозволяє таке виробляти=)
А щось давнішого за квітень 2006 Ви не знайшли? Перевіряли? Зараз працює (Qt 4.4)?
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2008-01-29 13:56:21 »
Off-topic:
А щось давнішого за квітень 2006 Ви не знайшли? Перевіряли? Зараз працює (Qt 4.4)?
Раз з'явився yurchor, значить буде холівар KDE vs все інше=)) Спокійніше, я тут наїхав не на KDE, а на C++. І "#define private public" завжди працює.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #7 : 2008-01-29 14:08:02 »
такі анекдоти можна застосувати і до GTK, та й взагалі до будь-чого, використання препроцесора - взагалі цікава штука, і мова тут не до чого, на cpp можна взагалі свою мову написати, окрім того, я, наприклад, не бачив використання цього хаку в КДЕ, а проект досить великий
якщо ж говорити про мови, наприклад, в мене вилазить крива посмішка, коли на С намагаються робити об’єктне програмування, на кожен тип С роблять свій, і коли я бачу назви функцій по 50-55 символів... :)
але ж розмова тут не про це, Qt був розроблений давно, і поки що досить себе непогано почуває, для С++ я, поки що, краще тулкітів не бачив
інша справа, що Nokia - таки проприетарщики ще ті, тобто можна очікувати зсув в сторону вбудованих рішень, але тут теж загадувати не можна, життя покаже
окрім того, якщо тулкіт є під GPL його завжди можна відгалузити
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній kleiner

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #8 : 2008-01-29 15:20:33 »
На жаль це дуже погана новина. NOKIA це гигант з майкрософтовськими амбіціями. Я пам'ятяю як вони виступали за софверні патенти, коли це питання вирішувалось Європарламентом.
Крім того, я розроблюю софт під Symbian, значна доля якого належить NOKIA, і мав нагоду протягом багатьох років спостерігати за неприємними тенденціями щодо Symbian та засобів розробки від NOKIA. Чого вартий один тільки приклад з Carbide C++ - який заснований на безкоштовному Eclipse, але NOKIA продає його за гроші. Є, звичайно й вільний варіант, але функціональність його обмежена, крім того він потребує реєстрації.
NOKIA намагається брати гроші за все, навіть з розробників програм для її смартфононів - якщо хочеш використовувати певні функції SDK - плати гроші, хочеш, щоб програма добре продавалась і без проблем встановлювалась на всі прилади - плати гроші за сертифікацію.
З таким підходом, я можу собі уявити майбутьню долю Qt. Скоріше за все це буде проприєтарний і зовсім не дешевий продукт, до того ж сильно спотворений і погіршений. Що ж стосується відкритого варіанту, їм, скоріше за все займатись ніхто не буде і він тихо загине.
Єдиним, на мій погляд, виходом зцієї ситуації є розробка повністю вільної бібліотеки на основі Qt та її розвиток силами незалежних розробників.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #9 : 2008-01-29 16:47:10 »
Цитата
Єдиним, на мій погляд, виходом зцієї ситуації є розробка повністю вільної бібліотеки на основі Qt та її розвиток силами незалежних розробників.
Q-GTK  ;D
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
« Відповідей #10 : 2008-01-29 16:50:05 »
такі анекдоти можна застосувати і до GTK, та й взагалі до будь-чого, використання препроцесора - взагалі цікава штука, і мова тут не до чого,
Саме такий - не можна. І в інших мовах такої проблеми або не виникло б, або її було б неможливо так обійти.

Цитата
на cpp можна взагалі свою мову написати, окрім того, я, наприклад, не бачив використання цього хаку в КДЕ, а проект досить великий
Тому що це хак - тобто просте, неправильне вирішення складної проблеми. :-)

Цитата
якщо ж говорити про мови, наприклад, в мене вилазить крива посмішка, коли на С намагаються робити об’єктне програмування, на кожен тип С роблять свій, і коли я бачу назви функцій по 50-55 символів... :)
Спочатку придумали Сі, потім об’єктно-орієнтоване програмування, а потім Сі++ та інші ОО-мови. Я не бачу ніяких підстав не використовувати об’єкти якщо навіть мова їх не підтримує напряму. ООП на асмі мало чим відрізняється від ООП на інших мовах крім часових затрат на розробку.

Цитата
але ж розмова тут не про це,
Угу.

Цитата
Qt був розроблений давно, і поки що досить себе непогано почуває, для С++ я, поки що, краще тулкітів не бачив.
інша справа, що Nokia - таки проприетарщики ще ті, тобто можна очікувати зсув в сторону вбудованих рішень, але тут теж загадувати не можна, життя покаже
Я думаю що Нокія хоче просто зекономити на кошті ліцензій для себе і заробити на ліцензіях для інших. :-) Плюс контроль над технологією.

Я прогнозую що Моторолка, напр., скоро сплигне з QT на GTK+ на своїх мобілках тільки для того, щоб їхній бізнес не залежав від їхнього прямого конкурента.

Цитата
окрім того, якщо тулкіт є під GPL його завжди можна відгалузити
Та можна, звичайно, але комерційного інтересу до такого продукту не буде.
[Fedora Linux]

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #11 : 2008-01-29 19:56:02 »
Off-topic:
такі анекдоти можна застосувати і до GTK, та й взагалі до будь-чого, використання препроцесора - взагалі цікава штука, і мова тут не до чого,
Саме такий - не можна. І в інших мовах такої проблеми або не виникло б, або її було б неможливо так обійти.
приклад #1 (щодо потужності #define перед #include):
#undef gint
#define gint int
#include <gtk/gtk.h>
...

приклад #2 (щодо відсутності можливості відкривати закриті речі в інших мовах):
lib.h:
  void public_function();
lib.c:
  void public_function() {}
  void private_function() {}

using_lib.c:
 #include "lib.h"
 external void private_function();

main() {
   private_function();
 }
ба більше, в традиційному С взагалі навіть декларації для приватної функції не треба - вживаєш собі, аби аргументи збігалися...
можна звичайно в бібліотеці вжити static але тоді її не можна буде вживати в різних модулях всередині бібліотеки...

P.S. до речі, цікаво, якщо модератор починає офтопік з холіваром, чи має він моральне право його модерувати? :)
« Змінено: 2008-01-29 19:57:18 від DalekiyObriy »
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #12 : 2008-01-29 20:58:52 »
Off-topic:
P.S. до речі, цікаво, якщо модератор починає офтопік з холіваром, чи має він моральне право його модерувати? :)
А кого тут треба вмодерувати? Начебто, цілком парламентська дискусія... ::)

Відсутній BM

• Кореспондент
  • дописів: 162
  • SUSE Linux Products GmbH
« Відповідей #13 : 2008-01-30 14:38:29 »
Спочатку придумали Сі, потім об’єктно-орієнтоване програмування, а потім Сі++ та інші ОО-мови.

C is like sodomy: when you think the worst is over, you meet the ++. :-)

*BM hides*

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #14 : 2008-01-31 15:14:52 »
Цитата
Q-GTK  ;D

Цікаво, якщо взяти документацію до Qt і зробити C++ інтерфейс до GTK+ тільки не GTKmm, де всі імена функцій такі, як і в оригінальному GTK, а інший, в якого об'єкти такі самі, як і в Qt (за іменами, звичайно) а викликають відповідні функції GTK. Таким чином можна буде зекономити пам'ять (вже не буде висіти бібліотеки Qt), менше буде проблем з документацією до бібліотеки (Qt вже продокументована :D ). І гномоподібне KDE спокійно продовжуватиме шурувати під лінуксом.
« Змінено: 2008-01-31 15:17:35 від serg_ik »
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.