Автор Гілка: Qt 4.4  (Прочитано 3687 раз)

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
Qt 4.4
« : 2008-05-06 23:39:07 »
Вийшла нова версія інтегрованого середовища розробки Qt.

Новинки:
* Інтеграція WebKit
* Мультимедійне середовище Phonon
* Віджети на канвах
* Нова система підтримки багатопотоковості
* Підтримка XQuery
* Підтримка нових платформ ;)

докладна стаття (англ.)
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
Re: Qt 4.4
« Відповідей #1 : 2008-05-07 00:08:37 »
* Інтеграція WebKit
Оце круто.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #2 : 2008-05-07 00:37:05 »
* Інтеграція WebKit
Оце круто.
отож, там у статті вони ще описують, як власний (native) код з JavaScript інтегрується, теж вельми цікаво...
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • дописів: 490
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #3 : 2008-05-07 11:40:25 »
Задумався, мо то забити на GTK, і почати вивчати QT? Всетаки і вона тепер GPL...

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #4 : 2008-05-07 12:11:12 »
Цитата
Задумався, мо то забити на GTK, і почати вивчати QT? Всетаки і вона тепер GPL...
А пропрієарна Нокія нічого Трольтеку не нав"язувала? Таки вирішила гріх на душу не брати.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
« Відповідей #5 : 2008-05-08 14:18:06 »
Цитата
А пропрієарна Нокія нічого Трольтеку не нав"язувала? Таки вирішила гріх на душу не брати.

Договір був підписаний між KDE і Trolltech, за яким QT відходить до спільноти у випадку чого.

Інша справа, що GPL(QT) і LGPL(GTK) - це дві різні ліцензії.
[Fedora Linux]

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #6 : 2008-05-08 14:35:48 »
Хто хоче грошенят - під кута не програмують  [smiley=evil.gif]
З  іншого боку: під LGPL переводять дібліотеки, аналогів яких - хоч греблю гати. Чому ж до них GTK+ додалась? ображають вільносорсівський егоїзм.
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #7 : 2008-05-08 17:54:15 »
отож, там у статті вони ще описують, як власний (native) код з JavaScript інтегрується, теж вельми цікаво...

Угу, смачна штучка. Вже років 10-ть бачу різні варіанти реалізації цієї ідеї (аплікації з інтерфейсом на HTML/CSS+JavaScript і бібліотеки на Сі). Але цього разу ніби зроблено так як слід, тому слід очікувати велику кількість програм на QT/WebKit/JavaScript.
[Fedora Linux]

Відсутній mim

• Новачок
  • *
  • дописів: 44
« Відповідей #8 : 2008-05-08 20:16:52 »
не знаю як GTK, а QT якась занадто недороблена, ніби її купа студентів проектує.
приклад з попередньої версії (4.3.4).  Є компонент для тексту, QTextEdit. В нього є слот(метод, іншими словами) setFontItalic, щоб зробити текст курсивом, є setFontUnderline, а setFontBold нема. Просто тупо нема, забули. При тому, що робиться елементарно, в три рядки, але треба, виходить,зайве наслідування робити...
і взагалі, купа класів, через неясно що пов'язаних одне з одним, одне одного дублюють частково... гидотно якось. за ці роки можна було б щось набагато краще зробити

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #9 : 2008-05-08 21:51:41 »
не знаю як GTK, а QT якась занадто недороблена, ніби її купа студентів проектує.
не смішіть мої тапки, Qt — одна з найкращих бібліотек, особливо відкритих, я обрав її в кінці дев’яностих для одного зі своїх проектів, ще коли воно було версії 0.9, і цей проект ще досі живий і хіміки на ньому рахують, а на дворі вже 2008 та 4.4

приклад з попередньої версії (4.3.4).  Є компонент для тексту, QTextEdit. В нього є слот(метод, іншими словами) setFontItalic, щоб зробити текст курсивом, є setFontUnderline, а setFontBold нема. Просто тупо нема, забули.
void setFontWeight ( int weight )
берете свої слова назад? чи будете їсти капелюха? ;)
Fedora 35 (x86-64)

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #10 : 2008-05-09 15:23:45 »
В нього є слот(метод, іншими словами) setFontItalic, щоб зробити текст курсивом, є setFontUnderline, а setFontBold нема. Просто тупо нема, забули.

В X11 (як і в типографіях) для лігатур жирність шрифта може змінюватися в межах від 100 до  900:
Цитата
Thin 100, ExtraLight 200, SemiLight 250, Light 300, Book 300, Regular 400, SemiBold 600, DemiBold 600, Bold 700, ExtraBold 800, Heavy 900
Забагато методів довелося б писати. :-)
[Fedora Linux]

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #11 : 2008-05-09 15:39:18 »
Хто хоче грошенят - під кута не програмують  [smiley=evil.gif]
З  іншого боку: під LGPL переводять дібліотеки, аналогів яких - хоч греблю гати. Чому ж до них GTK+ додалась? ображають вільносорсівський егоїзм.

Якраз під QT досить багато комерційних проектів - моя мобілка тому приклад. Просто комерсанти мають платити певну суму від вартості свого продукту тролям.

Звідси деякі побічні ефекти:
  - тролі мають бути власниками всього коду для того щоб мати право змінювати ліцензію, тому весь сторонній код має бути подарований тролям або відкинутий;
  - навіть якщо я щось дороблю в QT (тобто буду співавтором), то я не отримаю знижку хоча б на свій власний код - всі кошти які я заплачу за QT і за власний код підуть тролям; :-)
  - чим кращим буде QT, тим ціннішим він буде в очах комерсантів, тим більше і частіше кінцеві споживачі (в тому числі і я) будуть платити за нього.  ;D

У випадку моєї мобілки, QT виступає основним гальмом - він закритий, він відрізняється від GPL-ного, він створює проблеми для сторонніх програм, я за це гуано ще й плачу.  :'(
[Fedora Linux]

Відсутній mim

• Новачок
  • *
  • дописів: 44
« Відповідей #12 : 2008-05-12 14:19:17 »
ага, я нарешті дістався роботи і документації. Так от, я хотів сказати, що не сумніваюсь, що засоби виділення тексту в Qt є, але ж виглядають вони на рідкість криво

Ось як було в 4.3.4:
є функції, які повертають значення властивості:
bool italic () const
bool underline () const
bool bold () const

і є ті, що його встановлюють:
void setItalic ( bool enable )
void setUnderline ( bool enable )
void setBold ( bool enable )

і, відповідно, є слоти:
void setFontItalic ( bool italic )
void setFontUnderline ( bool underline )
void setFontBold ( bool bold )   //а от оцього слоту якраз і нема !!!

дійсно, на додачу є ще слот void setFontWeight ( int weight ) , але в нього інший синтаксис і інша логіка використання, відповідно.

Далі, в 4.4 прокинулись і внесли кілька змін. setItalic, setUnderline, setBold стали не просто методами, а слотами (до речі, саме так було в 3.3.8). При цьому setFontWeight, а разом з ним setFontItalic і setFontUnderline, переїхали до класу QStyleSheetItem, посилання на об'єкт якого можна отримати, викликавши метод слот virtual void setStyleSheet ( QStyleSheet * styleSheet ). Цей об'єкт контролює виведення тексту одночасно зі згаданими вище функціями.
Трохи історії: тип QStyleSheet існував (і так само криво використовувався) у 3.3.8, потім був підданий анафемі в 4.3.4 (зберігався для сумісності під іменем Q3StyleSheet), а тепер у 4.4 знову повернувся на сцену

Власне, такий підхід до проетування бібліотеки мені і не подобається. Все ж таки у фірми вже досвід півтора десятки років, можна було б якось серйозніше все робити.

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #13 : 2008-05-13 10:48:47 »
У випадку моєї мобілки, QT виступає основним гальмом - він закритий, він відрізняється від GPL-ного, він створює проблеми для сторонніх програм, я за це гуано ще й плачу.  :'(

Не платите, а заплатили лише раз в купі з залізом.

До речі, а перезібрати там все є можливісь?
Щоб поставити хоча б жепеельного кута. Ядерце змінити  ;)
« Змінено: 2008-05-13 10:50:49 від serg_ik »
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #14 : 2008-05-13 11:40:00 »

Не платите, а заплатили лише раз в купі з залізом.
А цього мало?
До речі, а перезібрати там все є можливісь?
Щоб поставити хоча б жепеельного кута. Ядерце змінити  ;)
Фактично - не можна. Чекаємо на розробників openEZX. Тоді туди й OpenMoko стане без знущань над "рідним" ядром.