Автор Гілка: Збір інформації про Linux у навчальних закладах  (Прочитано 3541 раз)

Відсутній shaforostoff

• Новачок
  • *
  • дописів: 14
  • kde
У твоєму навчальному закладі використовується Linux або інше програмне забезпечення з відкритим кодом? Ти робиш лабораторні на FLOSS замість пропрієтарних програм, які пропонують викладачі? Додай інформацію до wiki сайту edu.root.ua!

http://edu.root.ua/index.php/База_навчальних_та_науково-дослідних_закладів

Відсутній knedlyk

• Дописувач
  • **
  • дописів: 99
  • Archlinux форева!
Додав. А які цілі переслідує це опитування?

Відсутній shaforostoff

• Новачок
  • *
  • дописів: 14
  • kde
 якщо писати тільки перелік дистрибутивів, то можна отримати рейтинг дистрів серед вузів.

а якщо писати більш докладно (як я написав про свою кафедру), то можна буде знаходити людей що вже вирішили конкретні питання - спілкуватися з ними, ділитися методичним матеріалом і таке інше.

ось ти перелічив дистри: для чого вони викристовуютья? працюють на серверах для роздачі інету та апача? чи може взагалі стоять для галки?
« Змінено: 2009-04-11 12:11:24 від shaforostoff »

Відсутній knedlyk

• Дописувач
  • **
  • дописів: 99
  • Archlinux форева!
Ясно, допишу при нагоді.

Відсутній Fakel._Enterpuer

• Кореспондент
  • дописів: 164
  • Debian Gnu/Linux
Додав Технологічний Університет Поділля.
Там ще до цих пір все на старих БзДах 4 та 5. (Та і тримати їм мережу доволі тяжко, сайти рихтували студенти, і навіть технічно на них купа помилок).
 Старенька online бібліотека виключно по мережах та адмініструванню, трохи по bash,perl,php.
LUG irc.id.km.ua

Відсутній IhorT

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
пропоную провести такий збір тут на linux.org.ua?

Чи можливо є зробити гілку форуму "Освіта" та "ВПЗ в освіті", чи така вже є?

Дякую,
Ігор Т

вчитель інформатики
Гімназія Блаженного Климентія Шептицького

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3647
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
пропоную провести такий збір тут на linux.org.ua?

Чи можливо є зробити гілку форуму "Освіта" та "ВПЗ в освіті", чи така вже є?

Дякую,
Ігор Т

вчитель інформатики
Гімназія Блаженного Климентія Шептицького
Це вже обговорювалося.

Тут (і деінде) НЕМАЄ сил для хоча б одного пристойного проекту. Тим більше, що одразу почнеться сварка щодо хабарництва, дистрибутивів тощо. Можна допомогти ближньому, але допомогти всім ближнім одразу не можна.
« Змінено: 2009-04-25 08:58:59 від yurchor »
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній karmeljuk

• Графоман
  • дописів: 480
В Черкаському національному університеті ім. Б.Хмельницького стоять компютери, де соновною ОС являється МОПС (раніше стояв СюЗі). Хоча за весь університет не скажу, але про фізмат точно знаю. МОПС стоїть на компютерах, котрі знаходяться в компютерних класах, Віндовс ХР при бажанні запускається через плеєр. Щодо серверів, то вони мабуть теж виеористовують *nix.

До-речі, перехід на вільне ПЗ відбувся лише восени 2008 року і не мав особливої підтримки.

Відсутній Dmitrey15

• Дописувач
  • **
  • дописів: 68
Цікаво було б знати який саме відсоток компьютерів обладнан вільними ОС. А то може, наприклад, 2-3 компьютера мають Linux, усі інші чотири сотні (чи скільки там є) - Windows

Пагіря М.М.

• Гість
Мукачівський державний університет
Кафедра природничих дисциплін

Відсутній IhorT

• Новачок
  • *
Це вже обговорювалося.

Тут (і деінде) НЕМАЄ сил для хоча б одного пристойного проекту. Тим більше, що одразу почнеться сварка щодо хабарництва, дистрибутивів тощо. Можна допомогти ближньому, але допомогти всім ближнім одразу не можна.

Кількість опитаних == 6.

Потрібен всього лише незалежний проект, ціль якого буде надати просту та вичерпну документацію, орієнтовану на освіту. В жодному випадку про якусь комерцію мова йти не має. Виключно ентузіазм.

Що стосується дистрибутивів - немає значення, який саме - головне, щоб був добре українізованим.

Щодо хабарництва - то це те зло, яке тяне Україну донизу (власне й частина відповіді - чому живеться нам не супер). Саме ентузіазм може виключити його присутність.

Щодо популяризації Лінукс на теренах України - найблищим часом у гімназії буде присутня збірка багатьох дистрибутивів для різних архітектур (звісно i386, буде домінуюча). Планую записати та передати в навчальні заклади Львова та області. Це будуть Life CD.

Ще одну можливість, яку можна використати - це замовити CD з Ubuntu на https://shipit.ubuntu.com/. Я закликаю усіх зацікавлених - замовити такі - вони абсолютно безкоштовні.

Хочу подякувати хлопцям з root.ua та людям, які почали ініціативу (edu.root.ua) - хоч вона й не нова. Я все ще вважаю, що цей проект містить певний комерційний присмак.  

Пропоную усім допомогти у створенні незалежного українського проекту (чи то руху), який буде базуватися на ентузіазмі, ціль якого буде інформування дітей, учнів, студентів, вчителів, викладачів щодо лінукс та розповсюдження дистрибутивів серед закладів освіти. Чим більше людей приєднається тим більший вклад в розвиток освіти в Україні ви зробите.

Що стосується усіх, хто поза освітою - врахуйте, сучасні школярі, студенти - це майбутнє, яке буде пізніше дбати про нас, - чи не потрібно нам, аби вони були високо інтелектуально розвинуті - думаю, що так. Оскільки тема зведена про лінукс - пропоную прикласти невеликі зусилля. Що можна зробити - це наповнити частину Української Вікіпедії по цій темі (http://uk.wikipedia.org/wiki/Головна_сторінка).

Обовязково ці питання, ще обговорюватимуться.

З повагою,
Ігор Т.

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
Кількість опитаних == 6.

Потрібен всього лише незалежний проект, ціль якого буде надати просту та вичерпну документацію, орієнтовану на освіту. В жодному випадку про якусь комерцію мова йти не має. Виключно ентузіазм.
Та ви жартуєте! Ви пропонуєте замовити компакт-диск у комерційної структури (Canonical Inc.), яка зрештою (о, жах!), як і будь-яка комерційна структура, намагатиметься отримати прибуток.
Що стосується дистрибутивів - немає значення, який саме - головне, щоб був добре українізованим.
Залишилося нашукати ботів, які цю локалізацію зроблять.
Щодо хабарництва - то це те зло, яке тяне Україну донизу (власне й частина відповіді - чому живеться нам не супер). Саме ентузіазм може виключити його присутність.

Щодо популяризації Лінукс на теренах України - найблищим часом у гімназії буде присутня збірка багатьох дистрибутивів для різних архітектур (звісно i386, буде домінуюча). Планую записати та передати в навчальні заклади Львова та області. Це будуть Life CD.

Ще одну можливість, яку можна використати - це замовити CD з Ubuntu на https://shipit.ubuntu.com/. Я закликаю усіх зацікавлених - замовити такі - вони абсолютно безкоштовні.
Ну от, те саме, про що я говорив.
Хочу подякувати хлопцям з root.ua та людям, які почали ініціативу (edu.root.ua) - хоч вона й не нова. Я все ще вважаю, що цей проект містить певний комерційний присмак.  
Передбачаю велику хохму (якщо колись таки дойде до справи), коли Nickat (Debian) зітнеться з представниками ALT, які намагатимуться (знову прибуток) використати свій дистрибутив.
Пропоную усім допомогти у створенні незалежного українського проекту (чи то руху), який буде базуватися на ентузіазмі, ціль якого буде інформування дітей, учнів, студентів, вчителів, викладачів щодо лінукс та розповсюдження дистрибутивів серед закладів освіти. Чим більше людей приєднається тим більший вклад в розвиток освіти в Україні ви зробите.

Що стосується усіх, хто поза освітою - врахуйте, сучасні школярі, студенти - це майбутнє, яке буде пізніше дбати про нас, - чи не потрібно нам, аби вони були високо інтелектуально розвинуті - думаю, що так. Оскільки тема зведена про лінукс - пропоную прикласти невеликі зусилля. Що можна зробити - це наповнити частину Української Вікіпедії по цій темі (http://uk.wikipedia.org/wiki/Головна_сторінка).

Обовязково ці питання, ще обговорюватимуться.
Це так важливо? Ну, наповніть. Пропоную почати з вилучення зі статті про Ubuntu згадки про «ядро Ubuntu».

Важливість тієї чи іншої справи кожен визначає для себе сам. Не можна отак закликати: «Вперед, перекладаємо Вікіпедію (Ubuntu, GNOME, Wine, Maxima тощо)» не маючи ні ресурсів, ні особливого плану щодо призначення цього перекладу. Тим більше просити у когось щось безкоштовно. Приклад: Росія велика, а локалізувати нікому (разом з усім СНД). Коли ALT потрібна була локалізація, вони заплатили за неї гроші (вийшло все одно лайно, але формально локалізацію було зроблено).

Зрозумійте мене правильно. Немає жодного прикладу, коли за масовим впровадженням FOSS не стояла б якась комерційна структура.

Повірте, коли з’явиться переспектива виділення якихось коштів, представники Canonical і ALT зчепляться так, що пір’я полетить в усі боки. І все це відбудеться без нас з вами. Ми поспостерігаємо. ;-)

Висновок: хочете щось робити, — просто робіть. Не для впровадження Linux у школах, не для того, щоб у Редмонді комусь гикнулося, а тому що так краще для вас і для ваших учнів.

Де почати? Кожен просто обере собі сам. Повторюся: зараз у нас немає достатньо сил, щоб завершити все повністю хоча б на короткий відрізок часу, потрібний для демонстрації потенційним споживачам. Якщо хтось покине те, чим займається зараз, завтра воно вже не буде у презентабельному вигляді. Люди, які просто забігли поміняти пару слів, теж нічого не вирішать.
You're not alone
All used up

Відсутній IhorT

• Новачок
  • *
Та ви жартуєте! Ви пропонуєте замовити компакт-диск у комерційної структури (Canonical Inc.), яка зрештою (о, жах!), як і будь-яка комерційна структура, намагатиметься отримати прибуток.

Жодної копійки за пересилку та користування їхнім продуктом (у даному випадку дисками) ми не платим.

Залишилося нашукати ботів, які цю локалізацію зроблять.

Українська є ж в Fedora, CentOS, Suse, Mandriva, Ubuntu, Debian та інших. Цього достатньо.

Мова про "масове запровадження" не йде - виключно про інтерес до цієї операційної системи.

Ігор Т.

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
Жодної копійки за пересилку та користування їхнім продуктом (у даному випадку дисками) ми не платим.
Ви не повірите. За Windows, який розповсюджуватиме Міносвіти у межах програми Microsoft «Перша доза безкоштовно!» (MSDN Academic Alliance) теж нічого платити не треба.  ;)
Українська є ж в Fedora, CentOS, Suse, Mandriva, Ubuntu, Debian та інших. Цього достатньо.

Мова про "масове запровадження" не йде - виключно про інтерес до цієї операційної системи.

Ігор Т.
Ви мабуть не в курсі наших маленьких справ. Цим всім займається чоловік п’ять. Двоє (Fedora, CentOS і openSUSE) зараз зайняті і не можуть підтримувати 100%. Більше того, відсоток перекладеного зменшується або, принаймні, не збільшується. Якщо з об’єктивних причин вони просто покинуть перекладати, ви скоро не будете думати, що цього «Достатньо». До речі, не полінуйтеся і попитайте google про статистику перекладу різних дистрибутивів (<назва дистрибутива> + translation).

Команда перекладачів Ubuntu численна, але погляньте на статистику Launchpad: якщо б статистика там навіть у була об’єктивною (без приписок), за допомогою Rosetta перекладено (без вичитки, з помилками) ~6-10%, решту взято з upstream. Група перекладачів складається з людей, які не здатні забезпечити більше декількох кілобайтів тексту на місяць. Я нікого не критикую — це реальність.

Debian перекладає свої (sic!) описи пакунків, спасибі, звичайно, але користувачам інших дистрибутивів ні холодно, ні жарко від того. Інтерфейсом і довідкою до програм вони не займаються.

Чому ж тоді всі вчителі впевнені, що все вже перекладено і можна спокійно забути про переклад? Якщо хтось може, поясніть, будь ласка, природу цього феномену.
« Змінено: 2009-04-28 07:46:04 від yurchor »
You're not alone
All used up

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Мене дорікали, що я кусаю не попередивши (чи то мої попередження не зрозумілі). Попереджаю.
М: Ця тема не подобається модератору, тому що:
* Останні дописи (та і вся тема) не відповідають за змістом гілці "Новини". Переносити дописи звідси в "Балачки" не буду.
* Для діалогу є приват.
Поки не роздаю ніяких нагород, рекомендую подальшу розмову на цю тему продовжити в "Балачках".

« Змінено: 2009-04-28 08:21:07 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.