наскільки я розумію ці всі пришвидшення Федори були завдяки ext4 ?
Я думаю, що дали результат свіжіше ядро (2.6.29 проти 2.6.28), новий оптимізатор «Графіт» в ґсісі(gcc), який вміє автоматично розпаралелювати цикли, і пришвидшення fsync() в екст4. Бази даних люблять виконувати fsync() на журналі, тому пришвидшення цієї операції дає суттєвий виграш в швидкодії.
тести, в яких Федора значно виграла були пов’язані з дисковими операціями, не думаю, що там де значна частина тесту йде на диску, розпаралелювання циклів дасть помітну різницю, інша файлова система та новіше ядро — так
в мене система спостереження на linux і там йде запис відеофайлів 24х7 (десь 6Мб/с) а коли диск заповнюється фоновий процес стирає по трішки старі файли, і ext3 на стиранні файлів більше 100Мб добряче садить систему, так що процес запису відео зупиняється на декілька секунд, поставили ext4 (навіть на 2.6.27) і все відбувається значно ефективніше
трішки оффтопік:
мене часто смішать ці порівняння на phoronix — поміняють, напр, файлову систему, запустять свою програмку і потім показують що половина тестів, що залежать лише від ЦП та пам’яті однакові, або навпаки, порівнюють два процесора і половина тестів що тестують В/В або такі самі або відрізняють дещо, але до суті порівняння не мають жодного стосунку...
і що вбиває, що немає жодного аналізу — виставили цифірки з гарними малюнками, відвідуваність сайту підстрибує, аналіз чому, як і до чого вже й непотрібний