Автор Гілка: Основні цілі релізу Debian GNU/Linux 6.0 «Squeeze»  (Прочитано 5670 раз)

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
Після прийняття рішення,щодо нової політики випуску релізів, Debian Release Team оголосила основні цілі наступного релізу.

Враховуючи ці цілі, а також відгуки спільноти, було прийнято рішення переглянути терміни заморозки нового релізу, який було раніше призначено на грудень цього року.  Новий термін буде оголошено на початку вересня.

Деякі основні цілі нового релізу:
 * підтримка multi-arch, що дозволить вдосконалити встановлення 32-бітних пакетів на 64-бітних машинах;
 * підтримка kFreeBSD.  Перша не лінуксова архітектура у Дебіен;
 * покращена швидкість завантаження, завдяки новій оболонці dash;
 * повна підтримка ipv6;
 та інші.

Оголошення:  http:// http://www.debian.org/News/2009/20090730
« Змінено: 2009-08-02 01:49:44 від lvm »
Best regards,
nickat

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
Re: Основні цілі релізу Debian GNU/Linux 6.0 «Squeeze»
« Відповідей #1 : 2009-07-31 21:34:31 »
Помилки:
"рішення, щодо" — непотрібна кома;

"опублікувала основні цілі" — публікують тексти, тобто послідовності мовних виразів, а цілі мають абстрактний, а не матеріальний характер, тому їх можна оприлюднити, але не опублікувати;

"Враховуючі" — Враховуючи; взагалі, це речення розірване, згадується чехівське: "проезжая мимо станции и любуясь в окно на окрестные виды, у меня слетела шляпа"; треба щось типу "Враховуючи... розробники прийняли рішення...";

"передивитись" — переглянути (буває перегляд рішень, а передива не буває);

"був раніше назначений" — було раніше призначено;

"32bit" — 32-бітних?

"пакетів" — ніби ж давно домовилися перекладати "package" як "пакунок";

в ненумерованому переліку краще ставити в кінці рядків крапку з комою, а не крапку, тим більше, що після закінчення переліку речення продовжується.
« Змінено: 2009-07-31 21:37:57 від Campana »

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
« Відповідей #2 : 2009-08-01 12:39:27 »
>"опублікувала основні цілі" — публікують тексти, тобто послідовності мовних виразів, а цілі мають
>абстрактний, а не матеріальний характер, тому їх можна оприлюднити, але не опублікувати;

метафора

>"пакетів" — ніби ж давно домовилися перекладати "package" як "пакунок";

ще не зі всіма домовились: dict.linux.org.ua

Дякую вам за виправлення!  Якби ви їх мені у РМ прислали, було б більше користі, а так, чекаємо на модератора, у якого буде бажання виправити новину.
Best regards,
nickat

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3822
  • Програміст
« Відповідей #3 : 2009-08-01 19:20:26 »
чекаємо на модератора, у якого буде бажання виправити новину.

Модератор виконав свій обов’язок. [smiley=general.gif]
[Fedora Linux]

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #4 : 2009-08-01 21:32:08 »
"32bit" — 32-бітних?
невже спелчекер на «бітних» не скаржиться?  ;)
Fedora 35 (x86-64)

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #5 : 2009-08-02 01:49:06 »
"32bit" — 32-бітних?
невже спелчекер на «бітних» не скаржиться?  ;)

Це тому що автор словника (не будемо тикати пальцем) обережно ставиться до розширення словника.

"8-ми бітова маска" (складається з 8-ми бітів), "8-ми бітовий регістр" (складається з 8-ми бітів), "8-ми бітне кодування" (придатне для зберігання у восьми бітах).
[Fedora Linux]

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #6 : 2009-08-02 07:00:43 »
"8-ми бітова маска" (складається з 8-ми бітів), "8-ми бітовий регістр" (складається з 8-ми бітів), "8-ми бітне кодування" (придатне для зберігання у восьми бітах).
ага, ага, тоді якщо продовжити «X-байтова маска» але «X-байтне кодування»???, йдемо далі «ватний опір», але «10-ватова лампа»?  :D

дайте, будь ласка, посилання на правило, що так хитро визначає який суфікс ставити

Це тому що автор словника (не будемо тикати пальцем) обережно ставиться до розширення словника.
власне тому й обережно ставиться, щоб такої чудасії туди не попадало і можна було такі помилки знайти і виправити, а то, звичайно, можна туди запхнути «Война и мир» і потім насолоджуватися непідкресленим текстом (от лише питання тоді навіщо спелчекер ставити?)

P.S. насправді, як на мій (не мовця) погляд, «Х-бітний» не порушує мовних норм, он існують паралельні форми динамітовий/динамітний, бісквітовий/бісквітний, але тоді «бітовий/бітний» мають теж бути тотожні, а не відрізнятися за якимсь свіжевигаданим правилом, або лишити «бітовий» для музичного біту а бітний для розрядів, але наразі я не бачу «бітний» в жодному поважному словнику... от як тільки знайдеться авторитетне джерело, що підтвердить «бітний» (я й сам на днях запитаю у знайомих мовознавців) його буде додано в наступну версію spell-uk (яка вже, між іншим, на підході, навіть відкладу на пару днів випуск заради такого питання)
Fedora 35 (x86-64)

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #7 : 2009-08-02 10:33:04 »
ага, ага, тоді якщо продовжити «X-байтова маска» але «X-байтне кодування»???
Так.

йдемо далі «ватний опір», але «10-ватова лампа»?  :D
Я не знаю матеріалу, який би складався з окремих ватів.

дайте, будь ласка, посилання на правило, що так хитро визначає який суфікс ставити
Я є його носій. :-)

P.S. насправді, як на мій (не мовця) погляд, «Х-бітний» не порушує мовних норм, он існують паралельні форми динамітовий/динамітний, бісквітовий/бісквітний, але тоді «бітовий/бітний» мають теж бути тотожні, а не відрізнятися за якимсь свіжевигаданим правилом, або лишити «бітовий» для музичного біту а бітний для розрядів, але наразі я не бачу «бітний» в жодному поважному словнику... от як тільки знайдеться авторитетне джерело, що підтвердить «бітний» (я й сам на днях запитаю у знайомих мовознавців) його буде додано в наступну версію spell-uk (яка вже, між іншим, на підході, навіть відкладу на пару днів випуск заради такого питання)
Будемо чекати. :-)

власне тому й обережно ставиться, щоб такої чудасії туди не попадало і можна було такі помилки знайти і виправити, а то, звичайно, можна туди запхнути «Война и мир» і потім насолоджуватися непідкресленим текстом (от лише питання тоді навіщо спелчекер ставити?)
З цим я згоден.
[Fedora Linux]

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #8 : 2009-08-02 20:07:47 »
Хлопці, а, може, про Squeeze поговоримо?  :D
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #9 : 2009-08-02 21:47:34 »
Хлопці, а, може, про Squeeze поговоримо?  :D
ну давайте: [semi-flame mode on]

Цитата
* підтримка multi-arch, що дозволить вдосконалити встановлення 32-бітних пакетів на 64-бітних машинах;
таке вже присутнє в інших дистрах роки з 3-4, нецікаво, окрім того і запізно — зараз таке потрібно лише в дуже окремих випадках, напр., для закритих прог, програмери яких мають криві руки, як от skype

Цитата
цікаво, але хто цим буде користуватись? хіба що бенчмарки linux/freebsd тепер буде простіше робити :)

Цитата
* покращена швидкість завантаження, завдяки новій оболонці dash;
знову ж не нове, але головне питання на скільки покращена?

Цитата
* повна підтримка ipv6;
а хто ним користується?
[/semi-flame mode on]
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #10 : 2009-08-02 22:11:38 »
Цитата
таке вже присутнє в інших дистрах роки з 3-4, нецікаво, окрім того і запізно — зараз таке потрібно лише в дуже окремих випадках, напр., для закритих прог, програмери яких мають криві руки, як от skype
Угу  :)
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Gu4

• Гість
« Відповідей #11 : 2009-08-04 15:53:01 »
Цитата
підтримка kFreeBSD.  Перша не лінуксова архітектура у Дебіен;

а як же Debian GNU/Hurd?  а так, цікаво було б з ним (kFreeBSD) погратися..

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
« Відповідей #12 : 2009-08-04 17:08:15 »
а як же Debian GNU/Hurd?  а так, цікаво було б з ним (kFreeBSD) погратися..

Ця підтримка не є офіційною, так само, як і підтримка NetBSD http://www.debian.org/ports/netbsd/
Best regards,
nickat

Відсутній case0lc

• Графоман
  • дописів: 310
« Відповідей #13 : 2009-08-04 17:28:27 »

Напевно, не має вже розробникам Debian чим зайнятись, як підтримувати "напівмертву" операційну систему

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
« Відповідей #14 : 2009-08-04 17:47:25 »

Напевно, не має вже розробникам Debian чим зайнятись, як підтримувати "напівмертву" операційну систему

Розробники Debian підтримують операційну систему Debian, яка прекрасно себе почуває.  Якщо цікаво навіщо інше ядро, то тут http://www.debian.org/ports/netbsd/why є декілька аргументів, ну, а якщо хочете просто пофлеймити, то я пас.
Best regards,
nickat