Автор Гілка: Материнська плата пазл  (Прочитано 4753 раз)

Відсутній Djalin

• Письменник
  • дописів: 661
Материнська плата пазл
« : 2009-08-25 21:30:21 »
Група розробників з Університету Нью-Мексіко працює над новим підходом до проектування ключового для сучасних комп'ютерів елементу - материнської плати. У університеті бачать материнську плату як блоковий пристрій, кожен сегмент якого порівняно автономний і незалежний від інших. Така концепція, вважають дослідники, дозволить зробити комп'ютери потужнішими і ефективнішими.

Зараз група інженерів розробила прототип материнської плати, що використовує окремі модулі, кожен з яких має власний процесор, оперативну пам'ять і пристрій зберігання інформації. "Кожен квадратний модуль тут є міні-платою з мережевим вузлом. Модулі здатні самі управляти електроенергією, вирішувати приймати або відкидати інформаційні потоки і можуть самі управляти програмами", - говорять в Університеті Нью-Мексіко.

Створений прототип отримав назву Illuminato X Machina. На даний момент конструкція материнської плати проходить процедуру патентування, оскільки є новою обчислювальною системою, відмінною від тих, що застосовуються в комп'ютерах зараз.

"Ми беремо все, що присутнє на материнській платі і робимо з цього автономний міні-вузол: у нас є процесор, пам'ять, послідовні порти, пристрій зберігання і мережеві можливості. Все це вміщується на двох квадратних дюймах", - говорить Девід Еклі, один з розробників.

Він відзначає, що модульна конструкція буде ідеальна для паралельного використання в комп'ютерах і розподілених систем. Однією з головних переваг такої концепції є її надійність. При виході з ладу материнської плати на сучасному сервері, машина в будь-якому разі виходить з ладу.

В випадку з новою платою - при поломці одного вузла, обчислювальні потоки пускаються по сусідніх, а у адміністратора є можливість його замінити, подібно до деталі конструктора. Крім того, в моменти з низьким навантаженням "зайві вузли вимикаються - що дає змогу економити електроенергію.

Джерело
http://www.cybersecurity.ru/prognoz/76636.html
« Змінено: 2009-08-25 21:53:42 від djalin »

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re:  Материнська плата пазл
« Відповідей #1 : 2009-08-25 21:41:32 »
Зважте мені півкіла мамок.  :)
Для домашньої настільної системи, я так розумію, воно не дуже підійде - в плані апгрейду. Схотів покращити систему вдвічі - звільняй стола для додаткових модулів.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Djalin

• Письменник
  • дописів: 661
« Відповідей #2 : 2009-08-25 21:48:07 »
а якщо зробити не так ----
а так ШШШШШ - де горизонталь - це шассі а вертикальні паличкі - міні мамки - то воно буде дуже нормально і компактно

romi

• Гість
« Відповідей #3 : 2009-08-25 21:57:13 »
Собі таку хочу!

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #4 : 2009-08-25 22:21:04 »
Off-topic:
я от не дуже знайомий з географією, але здається мені, що Нью-Мексико не є суб’єктом Російської Федерації, а знаходиться під юрисдикцією Сполучених Штатів, чия мова є однією з офіційних на цьому форумі (на відміну від гінді, китайської чи суахілі). Відтак, чому б не подати посилання на оригінал новини, не пропущений через шлунок перекладачів, які полюбляють додати своєї «творчості».

Я б навіть запропонував зробити вимогу в правилах подавати посилання на оригінал незалежно від того, де ви прочитали цю новину.
ну... якщо я правильно зрозумів, це просто компактний кластер, нічого революційного нема. хоча ідея дуже правильна.
http://illuminatolabs.com/IlluminatoXMachina.htm
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Praporshic

• Гість
« Відповідей #5 : 2009-08-25 22:22:11 »
/me бачив щось схоже у вигляді IBM pSeries. Там теж блоки "мамка+проц+мізки".

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #6 : 2009-08-25 22:31:49 »
а якщо зробити не так ----
а так ШШШШШ - де горизонталь - це шассі а вертикальні паличкі - міні мамки - то воно буде дуже нормально і компактно
Ну так, але компоненти мають властивість досить швидко застарівати - скажімо, на зміну Socket 754 прийшов 939, далі AM2, AM3. Ох і міняти-ж тоді доведеться.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #7 : 2009-08-26 00:18:16 »
Зважте мені півкіла мамок.  :)
Для домашньої настільної системи, я так розумію, воно не дуже підійде - в плані апгрейду. Схотів покращити систему вдвічі - звільняй стола для додаткових модулів.
ну, якщо дивитися на еволюцію касетних серверів, то акурат не «звільняй стола», а навпаки. Шафа, в яку раніше входило 60 процесорів з мамками, тепер вміщує 2000. І це років за 5 сталося.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #8 : 2009-08-26 09:12:21 »
Ну, я вів розмову про недоцільність використання вдомашніх умовах, а не як сервера. Бо коли юзер захоче купити відеокарту нового покоління, то замість однієї мамки йому доведеться міняти весь сет.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Саша

• Гість
« Відповідей #9 : 2009-08-26 10:01:29 »
це може стосуватися лише коли ви робите перехід з одної платформи на іншу.
Наприклад з АЖП до ПСІ-Експрес.
або якщо вам прикортіло слім використовувати.
А в цілому на даний момент якщо ви хочете більш-менш продуктивно замінити процесор, наприклад, то вам прийдеться замінювати і маму, і пам"ять, і ще можливо блок живлення...
Це якщо вашому комп3 не менше ніж 3 роки. А щоб замінювати кожний рік відеокарту на потужнішу(залишаючи старий проц і пам"ять), треба підходити до цього теж з розумом і багато чого врахувати при покупці базового нобору.
Зараз вигідніше продавати ПК, ніж значно апгрейдити...

Відсутній Nazarium

• Новачок
  • *
  • дописів: 42
  • Debian Lenny
« Відповідей #10 : 2009-08-26 11:28:03 »
Off-topic:
Даний пазл можна розгортнути не тільки в 2 вимірному просторі , але й в 3Д. Таким чином, збільшиться кількість підключаємих модулів ;) Отримаємо уже кубік-рубік :D