Автор Гілка: Побачив світ GRUB 1.98  (Прочитано 3210 раз)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Побачив світ GRUB 1.98
« : 2010-03-07 14:49:32 »
З’явилася нова версія найпопулярнішого в світі Unix/Linux завантажувача операційних систем GRUB. У цьому випуску:
— вперше додано повну підтримку лептопа Lemote Yeelong з архітектурою MIPS (яким, до речі, користується Річард Столмен з огляду на вільний BIOS),
— вперше офіційно додано підтримку графічного меню,
— підтримка gettext-а,
— підтримка кількох терміналів,
— нова утиліта grub-mkpasswd-pbkdf2 дозволяє використовувати зашифровані паролі,
— вилучено grub-mkfloppy. Для створення образів для дискет належить використовувати grub-mkrescue,
— підтримка кількох операційних систем на EFI,
— додано інтегроване середовище для блокового тестування.

Цей випуск GRUB-а був анонсований одним з його розробників, який є українцем — Володимиром Сербіненком.

Джерело: LinuxNews (pl)
Офіційний прес-реліз (en)

Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Побачив світ GRUB 1.98
« Відповідей #1 : 2010-03-07 18:42:28 »
Красиво. От тільки руки не доходять зробити це собі в Debian. Точніше, не доходять розібратися.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній knedlyk

• Дописувач
  • **
  • дописів: 99
  • Archlinux форева!
« Відповідей #2 : 2010-03-10 21:04:00 »
Красиво, але я щось більше прихильник аскетичної красоти. Навряд чи буду ставити. Та і подивився до настройок і за голову взявся. Де дівся простенький файли menu.list ?   :D

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #3 : 2010-03-11 08:17:03 »
Красиво, але я щось більше прихильник аскетичної красоти.
Ну, якби мені на очі не траплялися знімки всяких віндовссевенів та макосів, а поруч не жило велике земноводне створіння, то я і KDE4 не ставив-би.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Ubuntu_Linux

• Графоман
  • дописів: 275
« Відповідей #4 : 2010-03-15 00:37:17 »
Цікаво а в новому дистрибутиві убунти буде вже новий груб?

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2010-03-15 02:06:51 »
Цікаво а в новому дистрибутиві убунти буде вже новий груб?
ну він вже є, щоправда, наразі у версії 1.97, пакунок grub2 називається.

Оскільки екран ґраба я бачу раз на півроку в кращому випадку, то сенсу в цій усій красі нема, звісно.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #6 : 2010-03-19 11:43:44 »
А /me бачить груб близько 2 разів на день: "вдома" і в лабі -- "вдома" швиденько вводжу пароль, а в лабі йду вмикати обладнання поки комп'ютер запускається. Любуватись грубом - ідея оригінальна :)
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #7 : 2010-03-19 12:15:40 »
Оскільки екран ґраба я бачу раз на півроку в кращому випадку, то сенсу в цій усій красі нема, звісно.
Щодо мене, то мій ноут часто бачать інші люди, приносячи мені задоволення питаннями "А це у вас така Віста?", тому і наводжу красоти.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #8 : 2010-03-19 14:39:02 »
Насправді, якби забабахали щось рівня System Commander-а, було б дуже круто. І, здається, справа до того посувається. А самі по собі красоти не дуже й потрібні.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #9 : 2010-03-19 23:00:14 »
А /me бачить груб близько 2 разів на день: "вдома" і в лабі -- "вдома" швиденько вводжу пароль, а в лабі йду вмикати обладнання поки комп'ютер запускається. Любуватись грубом - ідея оригінальна :)
навіть якби я вимикав робочий комп, то я б робив йому suspend to ram. Електроенергії воно майже не їсть, а запуск — миттєвий. Власне, так роблю на ноуті вдома. Ґрабом милуватися нема потреби :)

Насправді, якби забабахали щось рівня System Commander-а, було б дуже круто. І, здається, справа до того посувається. А самі по собі красоти не дуже й потрібні.
ага, якась операційна система а ля DSL, тільки ще компактніша, на випадок несподіваних проблем з основною ОС, дуже була б в нагоді. Або хоча б bash, mount та mc.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #10 : 2010-03-19 23:23:39 »
ага, якась операційна система а ля DSL, тільки ще компактніша, на випадок несподіваних проблем з основною ОС, дуже була б в нагоді. Або хоча б bash, mount та mc.
Тю, так виділіть скромних 100-200МБ окремим розділом і поставте маленьку систему.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #11 : 2010-03-19 23:26:44 »
це вимагає багато зусиль :)
а так, одна команда — grub-install, і все.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #12 : 2010-03-21 20:06:49 »
Тю, так виділіть скромних 100-200МБ окремим розділом і поставте маленьку систему.
я десь так і роблю, в мене, на робочому ноуті два рутових розділи — один для поточного стабільного дистру, і один для тестового, з часом (як Cooker стає достатньо стабільним) тестовий стає основним... завжди один рут можна знести і поставити щось інше, або якщо лише поламавсь поладити його з іншого
Fedora 35 (x86-64)