Автор Гілка: Очікуємо Debian 6.0 Squeeze на цих вихідних  (Прочитано 4808 раз)

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
Neil McGovern (Відповідальний за випуски) повідомив, що Debian 6.0 Squeeze заплановано на ці вихідні.  Досі дату випуску не перенесено. Тож «стабільні» користувачі на ці вихідні нічого не планують — будемо оновлюватись.

Джерело: Debian News
.

Нове в Debian 6.0 «Squeeze»:
  • Графічні середовища: Gnome 2.30.0,  KDE 4.4.5, LXDE 0.5.0, XFCE 4.6.2;
  • X.org 7.5;
  • OpenOffice.org 3.2.1;
  • Поточні стабільні версії серверних програм: Apache 2.2.16, PHP 5.3.2, MySQL 5.1.48, PostgreSQL 8.4.4 and Samba 3.4;
  • Інтерпретатори і компілятори: Python 2.6 and 3.1, Perl 5.10, GHC 6.12 and GCC 4.4;
  • DKMS — середовище для генерації модулів ядра, код яких не знаходяться в дереві Linux (the Linux kernel source tree);
  • Упорядкування скриптів запуску з використанням залежностей (insserv) дозволяє паралельне виконання скриптів і пришвидшення завантаження системи.
До того ж, «Squeeze» буде першим GNU/Linux дистрибутивом, який пропонує альтернативне ядро в офіційній поставці. Ядро FreeBSD буде доступне для платформ amd64 та i386.

До речі, Debian 7.0 буде називатись Wheezy — це гумовий іграшковий пінгвін з червоним метеликом.
« Змінено: 2011-02-03 15:55:48 від Re. »
Best regards,
nickat

Відсутній Misha

• Кореспондент
  • дописів: 191
  • Насправді все не так, як у реальності
Re: Очікуємо Debian 6.0 Squeeze на цих вихідних
« Відповідей #1 : 2011-02-03 23:10:53 »
А я давно вже ним користуюся, не чекаючи випуску. Як на мене, Debian по стабільності набагато краще за більшість дистрибутивів. Ну, хіба що RHEL  може посперечатися - але він лише за гроші.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #2 : 2011-02-03 23:49:39 »
Ну, Squeeze мав певні неприємності влітку у вигляді повного підвисання системи (по моєму, щось з ядром було не так, навіть багрепорти були), зараз все, ніби, гаразд, принаймні в мене на домашній машинці.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #3 : 2011-02-04 17:43:24 »
А я давно вже ним користуюся, не чекаючи випуску. Як на мене, Debian по стабільності набагато краще за більшість дистрибутивів. Ну, хіба що RHEL  може посперечатися - але він лише за гроші.
Чому за гроші? Юзайте CentOS/Scientific Linux. Чесно кажучи, не бачу переваг у такій стабільності на десктопі: глюки там теж стабільні, трирічної давнини.

Хоча «начинка» нового Дебіана дуже навіть сучасна, треба буде спробувати.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
« Відповідей #4 : 2011-02-04 20:54:11 »
Чесно кажучи, не бачу переваг у такій стабільності на десктопі: глюки там теж стабільні, трирічної давнини.

Якщо під десктопом ви маєте на увазі домашній ПК для інтернет/фільми/фотки/музика, то тут вже давно ніхто і не сперечається — testing і вперед.  Якщо ж цей десктоп використовується також для навчання/роботи, то переваги у стабільної версії є.  Мені миліші старі «стабільні» глюки, які знаєш і які у багатьох випадках можна обійти/виправити, ніж «приємні» сюрпризи після оновлення.
Best regards,
nickat

Відсутній Misha

• Кореспондент
  • дописів: 191
  • Насправді все не так, як у реальності
« Відповідей #5 : 2011-02-04 21:15:54 »
Чому за гроші? Юзайте CentOS/Scientific Linux. Чесно кажучи, не бачу переваг у такій стабільності на десктопі: глюки там теж стабільні, трирічної давнини.

Хоча «начинка» нового Дебіана дуже навіть сучасна, треба буде спробувати.
CentOS шостого ще немає, і невідомо коли буде. Scientific Linux ще не пробував, все ніяк не зберуся.
Ну а глюки - їх таки виправляють. Принаймні у RHEL.

Відсутній newlinux

• Новачок
  • *
  • дописів: 5
« Відповідей #6 : 2011-02-05 09:17:13 »
Дуже поважаю Debian! Це на мій погляд най відточеніший дистибутив з усіх які сьогодні є ;)
Життя требя кохати - як жiнку!

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #7 : 2011-02-06 12:42:09 »
Цитата
Ну а глюки - їх таки виправляють. Принаймні у RHEL.
Пірат як гальмував і глючив 4 роки тому, так і зараз глючить у RHEL. USB у віртуалбоксі не працює. І ще є якісь дрібні глюки, які не пригадаю, але в Федорі вони давно виправлені, а в RHEL лишилися. Так що не все так ідеально в ентерпрайзових і стабільних дистрах :)

Цитата
Scientific Linux ще не пробував, все ніяк не зберуся.
То само, що CentOS, тільки логотип власний і репозиторій додатковий з різним науковим софтом :)

Цитата
Якщо ж цей десктоп використовується також для навчання/роботи, то переваги у стабільної версії є.
Ні, я маю на увазі для навчання і роботи. У мене є з чим порівнювати: один з серверів крутиться на 12-й Федорі, інший на SL 5.5. Старі дистри гарно використовувати лише для старого софту, який не оновлюється, або автори юзають якісь старі бібліотеки, з якими на Федорі може бути проблема сумісності (але вона теж вирішується).

Нові глюки? Так, вони є, але їх можна уникнути, якщо оновлюватись не раніше від півроку після виходу свіжого дистру. Власне, я так і роблю: оновлююсь раз на рік/раз на півтора роки.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #8 : 2011-02-06 13:02:10 »
USB у віртуалбоксі не працює.
Rad Hat зі своїм KVM на це все дивиться, як [вирізано цензурою] … ну як Linux на FreeBSD. ::)
На чорта їм той VirtualBox здався?

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
« Відповідей #9 : 2011-02-06 14:40:51 »
У мене є з чим порівнювати: один з серверів крутиться на 12-й Федорі, інший на SL 5.5.
І які аргументи проти стабільної гілки Debian з цього порівняння випливають?

Старі дистри гарно використовувати лише для старого софту, який не оновлюється, або автори юзають якісь старі бібліотеки, з якими на Федорі може бути проблема сумісності (але вона теж вирішується).
Що значить «старі дистрибутиви?»  «Стабільний» ≠ «старий.»  З цього приводу гарно написано тут.  Якщо програма працює, її функціонал вас повністю влаштовує і регулярно виправляються помилки, що загрожують безпеці, то яка різниця коли вийшла найновіша версія цієї програми?  Хочете нового функціоналу — backports.  Не знайшли в backports потрібного — зважте оновлення до testing, але тоді треба рахуватися з новими помилками і повільнішим виправленням критичних помилок.  Хочете бути «on the bleeding edge» — unstable, але тут доведеться пожертвувати своєчасним виправленням відомих критичних помилок та стабільністю.

Власне, я так і роблю: оновлююсь раз на рік/раз на півтора роки.
Stable виходить з періодичністю у два роки.   Починаючи зі Squeeze, testing будуть заморожувати кожні два роки — це policy.  Тобто дворічна +/- періодичність тепер гарантується розробниками.  І знов таки, ніхто не забороняє вам оновитись до testing, як тільки він стане достатньо стабільним на вашу думку.  Тобто десь через півтора роки після виходу останнього stable, так?  Тобто за пів року до виходу нового.  А воно того варте?

Я не хочу починати тут holly war.  У нас можуть бути просто різні підходи до використання ПЗ.  Але за всі роки, що я користуюсь stable, у мене ще не було такої ситуації, де мені край необхідно було оновитись хоча б до testing.  Доки така необхідність не виникне, продовжуватиму насолоджуватись стабільністю.  ;)
Best regards,
nickat