Автор Гілка: Випущено Scilab 5.4.0  (Прочитано 4706 раз)

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3640
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Випущено Scilab 5.4.0
« : 2012-10-01 17:33:20 »
Випущено нову версію програмного комплексу для виконання наукових та інженерних обчислень, Scilab 5.4.0.

У новій версії:
  • Нове ергономічне середовище. У вікні програми тепер поєднуються області командного рядка, редактора коду та засобів діагностики.
  • Нові можливості роботи з графічними об’єктами (пришвидшення обертання та масштабування, усунуто проблеми, пов’язані з деякими відеокартками).
  • Покращення у довідці до комплексу.
  • Покращення у інструментарії імпортування та експортування даних у форматі значень, відокремлених комами (CSV).

Оголошення про випуск
Знімки вікон та відеодемонстрація
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
Re: Випущено Scilab 5.4.0
« Відповідей #1 : 2012-11-16 12:53:41 »
Може хто десь бачив критичне порівняння можливостей Scilab, Octave і Matlab?

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3640
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #2 : 2012-11-16 12:58:27 »
Може хто десь бачив критичне порівняння можливостей Scilab, Octave і Matlab?
http://arxiv.org/pdf/1207.1916v1.pdf
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній btr

• Письменник
« Відповідей #3 : 2012-11-16 14:04:45 »
Дякую, цікаве дослідження, яке потрібно вивчити перед виконанням серйозних завдань. Я ще шукаю порівняння якесь трохи в іншому ракурсі. На жаль, вся література, яку мені вдалося знайти, надто, мабуть, оптимістично описує можливості математичного ПЗ не з позиції його здатностей (хоч може й тут є питання, але потрібно розв’язувати задачі відповідної складності, щоб розумітися в тому), а з позиції практичної роботи в ньому. Тобто для цих оптимістів бідність засобів візуалізації формул, контролю результатів обчислення, відшукування помилок, внесення виправлень - не біда, цьому вони не придають якогось вагомого значення. Причому це так масово, що я починаю подумувати, чи не шукаю я собі якихось зачіпок. Інша моя думка - може я, не маючи відповідних навиків, бачу проблеми там, де їх нема, просто ще не натрапив на відповідні рекомендації.
Поясню трохи детальніше, що мене цікавить в контексті поставленого в попередньому дописі питання. Так сталося, що зі студентської лавки я вийшов із якимись знаннями про два засоби проведення розрахунків - Pascal і MathCad. Я тоді чітко (стосовно рівня завдань, які вирішувалися) розумів, що коли краще використовувати. Завжди краще для мене було мати реалізований алгоритм чи методику розрахунків на pascal, але досвід показував, що для контролю потрібно спочатку виконати розрахунок вручну. Оце вручну дуже добре заміняв маткад. Переваги його були наступні: формули вводяться в натуральному вигляді, з врахуванням багатоповерховості, спецсимволів, грецьких літер, індексів і т.п. Таким чином значно зменшувалася кількість механічних помилок при їх вводі; введені формули і розрахунок знаходяться в одному місці, що дає змогу краще контролювати отримані дані; легкість введення виправлень - повертаєшся до місця, де введена формула чи дані, виправляєш, більше нічого не треба робити. Звичайно, є й недоліки - відсутність засобів контролю за ходом виконання функцій (напр., корінь береться надто довго), біднота елементів програмування (як контролювати, що відбувається всередині циклу?). Дивлячись на те, як автори різних книг описують напр. Octave, не розумію, чи воно краще за той самий паскаль. У паскалі тільки потрібно напрацювати бібліотеку необхідних математичних функцій і процедур і матимеш те саме, а то й більше, бо ще є бази даних, робота з графікою, та й мову нову не треба вчити.
Підсумовуючи, виходить так, що мене цікавить досвід або ж література по практичних навиках роботи у інтерфейсі програм комп’ютеної математики.

Відсутній btr

• Письменник
« Відповідей #4 : 2012-12-11 12:09:13 »
Знайшов на мій погляд цікаве порівняльне дослідження програм чисельних розрахунків. Короткі висновки авторів:
Octave є найбільш сумісним з Matlab, оскільки використовує такий самий синтаксис і сумісність m-файлів. FreeMat і Scilab мають деяку розбіжність синтаксису і назв функцій, деякі функції відсутні. Тести продуктивності показують, що Matlab і Octave в основному спроможні вирішувати задачі одинакової складності за одинаковий час за винятком єдиного тесту, що містив дуже велике завдання. FreeMat і Scilab показали деяке обмеження в розмірі задачі і продуктивності при розв’язуванні наших тестів. В підсумку ми прийшли до висновку, що Octave є найкращою альтернативою Matlab не тільки через повну сумісність з Matlab у наших тестах, але й дуже добру продуктивність.

Зрозуміло, що це одна з думок. Можливо, хтось бачив ще якість порівняння? Зокрема цікавлять також системи комп’ютерної алгебри.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3822
  • Програміст
« Відповідей #5 : 2012-12-11 16:04:39 »
Мені самому дуже подобався Маткад. Один росіянин розробляє закритий але безплатний аналог на сі-шарп, називається S-Math ( http://ru.smath.info/forum/default.aspx?g=posts&t=1448 ). Під лінуксом працює під Моно (тестував на 16-ій Федорі), інтерфейс перекладено українською, вміє експортувати документи в HTML та у формат Маткаду, самі документи зберігаються в XML-і.
[Fedora Linux]

Відсутній btr

• Письменник
« Відповідей #6 : 2012-12-11 16:51:03 »
Є такий проект і я до нього придивлявся. На жаль, ще дуже нестабільний, не є повністю сумісним по командах і синтаксису (тобто перейти з наскоку на нього на так просто, треба читати документацію, якої практично немає). Спроби щось робити в ньому закінчувалися вилітанням програми. Неочевидна для мене і його перспектива. Зробити водиночку щось якісне дуже важко, а якщо і вдасться, то проект швидше за все комерціалізується.