Автор Гілка: Випущено нову версію дистрибутива Fedora: Schrödinger's Cat  (Прочитано 9056 раз)

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3640
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Випущено нову версію однієї з найпопулярніших операційних систем на основі ядра Linux — Fedora. У цьому випуску ви зможете скористатися новітнім вільним програмним забезпеченням, до створення якого доклалися і учасники спільноти Fedora.

Нижче наведено основні особливості Fedora 19 (Schrödinger's Cat):
  • Ядро Linux 3.9.0;
  • Робочі простори Плазми KDE 4.10;
  • GNOME 3.8;
  • Клони GNOME (Cinnamon та MATE);
  • Оновлена версія системи керування доменами FreeIPA з підтримкою роботи з доменами AD;
  • Нова версія libvirt з можливостями інтерактивного (без призупинення роботи) перенесення гостьових систем на основні;
  • Node.js та Scratch включено до складу дистрибутива;
Основні сховища пакунків Fedora містять лише вільне програмне забезпечення, тому там немає пакунків з закритими драйверами NVidia та ATi, а також пакунків з кодеком MP3, бібліотекою dvdcss2, додатком Adobe Flash, шрифтами Microsoft та Skype. Всі ці пакунки можна встановити з додаткових сховищ (yum install назва_пакунка або за допомогою графічного інтерфейсу gnome-packagekit або apper).

Протягом циклу приготування цього випуску дистрибутива оновлено переклади пов’язаного з дистрибутивом програмного забезпечення (libvirt, SSSD, util-linux), сайтів проекту, переклад нотаток до випуску тощо.

Як завжди, українська команда Fedora буде дуже рада новим учасникам, які допоможуть у покращенні та вдосконаленні Fedora та всіх компонентів вільного програмного забезпечення, з яких складається дистрибутив.

Разом з іншими перекладачами різного вільного програмного забезпечення, ми будемо раді вашому долученню до наших обговорень та дискусій у межах нового спільного для нас списку листування. Задавайте ваші питання щодо перекладів і отримуйте на них кваліфіковану відповідь. ;)

Сторінка звантаження.
Сторінка офіційних торентів.

P.S. Випуск завтра, тому, будь ласка, не випускайте на головну до 2 липня.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

idontremember

• Гість
Чому він\вона окремо з різними ДЕ (маю на увазі інсталяційні диски)? Це мабуть тому що потім можна видалити\встановити те середовище що забажаєш? - якщо, наприклад,  мені потрібно і Кеди і поіксовнийМиш...)
« Змінено: 2013-07-01 19:29:45 від yurchor »

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3640
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Чому він\вона окремо з різними ДЕ (маю на увазі інсталяційні диски)? Це мабуть тому що потім можна видалити\встановити те середовище що забажаєш? - якщо, наприклад,  мені потрібно і Кеди і поіксовнийМиш...)
Образи варіантів Fedora підготовлено так, щоб цілий образ було одразу розгорнуто (розпаковано) у готову систему. Встановлення окремих пакунків потребує більшого часу. Тому у таких варіантах вибір окремих пакунків ускладнено, зате пришвидшено встановлення готового образу.

Ніщо не заважає встановити наймінімалістичніший варіант, а потім доробити його до потрібного комплекту за допомогою yum, окрім нестачі часу і бажання. ;)
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

r00t x

• Гість
ну що ж спробую Федору. На 40 Гб старенький диск поставлю...
Я відразу очікую геморой з mp3 та відео, але на те мережа є.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3822
  • Програміст
У 18-тій Федорі поламана робота перемикача розкладок, і так ніхто і не пофіксив не зважаючи на матюки в баґзілі. :-(
[Fedora Linux]

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
У 18-тій Федорі поламана робота перемикача розкладок, і так ніхто і не пофіксив не зважаючи на матюки в баґзілі. :-(
це в гномі, я сподіваюсь? :)
Fedora 35 (x86-64)

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
це в гномі, я сподіваюсь? :)

Так, в Ґномі. Готуються напевно до Вейланду і ламають все підряд.
[Fedora Linux]

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
Так, в Ґномі. Готуються напевно до Вейланду і ламають все підряд.
ні, це ще до того, там вирішили інтегрувати розкладки з методами вводу (input methods), після цього людина що супроводжувала розкладки пішла геть...
до мене теж в KDE приходили з пропозиціями, я навіть погоджувався, але з умовою зробити великий рубильник «залишити як було»... але десь вони всі попропадали...
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
До речі не вийшло в мене з наскоку встановити Fedora 19 beta з мережевого образу на систему з UEFI, я навіть танцював з бубном (витягнув efiboot.img, як пишуть в інструкції) але все марно...
На порівняння openSuse 13.1M2, завівся з півоберту і поставився без проблем з мережевої флешки (тре було лише прогнати образ через isohybrid)
Fedora 35 (x86-64)

r00t x

• Гість
"Друзі" із ОрганічноДобривногоВкантакту - повідомляють, що з Федорами краще не мати справ. Я незн. Спробую встановити - подивлюсь на нутрощі.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
"Друзі" із ОрганічноДобривногоВкантакту - повідомляють, що з Федорами краще не мати справ. Я незн. Спробую встановити - подивлюсь на нутрощі.
в мене останній рік Fedora без особливих проблем працювала, дві речі які дещо роздратовували: гальмівний yum і зачасті оновлення (включно з ядром), а так нарікань особливих нема
Fedora 35 (x86-64)

idontremember

• Гість
На повільність yum  всі вказують.

Зараз який новий пакетний менеджер (dnf чи dfn) у федорі є (чи був)? Чи ви взагалі нічого не чули про dnf ?
---
А як це "часті оновлення" - невже частіше ніж в арч?
« Змінено: 2013-07-02 23:29:38 від idontremember »

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
Dnf використовує libsolv, так що при апгрейді він трохи швидше рахує що треба оновити, але не вміє тягнути DeltaRPMи, так що він створює вище навантаження на мережу.

У Федорі також є apt4rpm і smart. Апт найшвидший, але його підтримка не така широка. Смарт найкраще розв’язує залежності і підтримує купу форматів репозиторіїв, але його трохи важко конфігурувати.
[Fedora Linux]

r00t x

• Гість
apt4rpm ще потр1бно знайти. чи може я щось не так роблю???
[root@localhost liveuser]# yum install htop
Loaded plugins: langpacks, refresh-packagekit
Resolving Dependencies
--> Running transaction check
---> Package htop.i686 0:1.0.2-2.fc19 will be installed
--> Finished Dependency Resolution

Dependencies Resolved

================================================================================================
 Package            Arch               Version                       Repository            Size
================================================================================================
Installing:
 htop               i686               1.0.2-2.fc19                  fedora                77 k

Transaction Summary
Install  1 Package

Total download size: 77 k
Installed size: 166 k
Is this ok [y/d/N]: y
Downloading packages:
htop-1.0.2-2.fc19.i686.rpm                                               |  77 kB  00:00:00    
Running transaction check
Running transaction test
Transaction test succeeded
Running transaction
  Installing : htop-1.0.2-2.fc19.i686                                                       1/1
  Verifying  : htop-1.0.2-2.fc19.i686                                                       1/1

Installed:
  htop.i686 0:1.0.2-2.fc19                                                                      

Complete!
[root@localhost liveuser]# yum install apt4rpm
Loaded plugins: langpacks, refresh-packagekit
No package apt4rpm available.
Error: Nothing to do
[root@localhost liveuser]#

juumj

• Гість
в мене останній рік Fedora без особливих проблем працювала, дві речі які дещо роздратовували: гальмівний yum ...

Один р1к - то не показник  8-)
В чому проявляэться гальмування yum ? Н1яких гальм1в я не пом1чаю.

А якщо ядро оновлюэться, то оновлення проходить як ы з ыншим софтом, чи щось особливе потр1бно. Я перед вс1ма оновленнями (копмп1ляц1ями, перекомп1л) завжди намагаюсь зберегти стару конф1гурац1ю - про вся випадок, а то випадки бувають р1зн1.