У зв’язку з купівлеєю компанії «Сан» компанією «Оракл», спільнота сайту OpenOffice.org оголосила про фундацію нового фонду — «Фонд Документів» (The Document Foundation), який опікуватиметься вільним офісним пакетом. Цей фонд організаційно та фінансово незалежний від Оракла, хоча Оракл і запрошено стати її фундатором, та випускатиме офісний пакет «Лібреофіс» (LibreOffice, від іспанського «Libre» — вільний), що заснований на Оупенофісі.Оголошення про створенняСторінка фондуСторінка Лібреофісу
Ви часом не плутаєте фонд(компанію) і фундацію(дію)?
від іспанського «Libre» — вільний
чому від іспанського? о_О
Цитатачому від іспанського? о_ОВ мене склалося таке враження. Напр. директор Новел каже: «Viva la LibreOffice». Viva la libre — це іспанська.
Libre (pronounced /ˈliːbrə/) in English is a neologism adopted from the various Romance languages, ultimately descending from the Latin word lībere. It denotes "the state of being free", as in "liberty" or "having freedom".
http://www.slovnyk.net/?swrd=%F4%F3%ED%E4%E0%F6%B3%FF&x=0&y=0
Viva la libre — це іспанська.
ну так, адже іспанська теж базується на латині, але це не єдина мова, де зустрічається це слово
Цитатаhttp://www.slovnyk.net/?swrd=%F4%F3%ED%E4%E0%F6%B3%FF&x=0&y=0ну це порівняно нове слово, в словнику може й не бути.
FSF — це ніякий не фонд, як і всі інші некомерційні фундації. Може хтось із дописувачів ліпший, слов’янський, відповідник запропонує, але я такого не знаю. Поза тим, в українській мові повно віддієслівних іменників, що заважає утворити ще один навіть, якщо його нема?
заклад, установа (зокрема, що існує за рахунок благодійного фонду)
an institution established with an endowment, for example a college or a body devoted to financing research or charity
А мені подобається ґрунтація. Балла каже правду, але, все ж, потрібно якийсь термін-відповідник для фундації. Засновання — доволі хороший. І тут не переплутайте зі заснуванням — це процес.
Фундація — калька, і для мене зрозуміліше буде, що то таке, коли напишуть засновання.
foundation[fa¶nˈdeэʃ(ə)n] n 1) фунд'амент, підв'алина, осн'ова 2) pl осн'ови to lay the foundation of — закл'асти фунд'амент (чогось); заснув'ати 3) заснув'ання (міста і т.п.) 4) підст'ава; п'евність, вірог'ідність 5) устан'ова, з'аклад 6) пож'ертви на культ'урні з'аходи 7) устан'ова (з'аклад), що існ'ує за рах'унок благод'ійного ф'онду