Якщо хтось користується Xpdf (я - так, тому що він досить "легенький" і швидко завантажує документи), то це для вас.
Мені давно муляло, що в програмі не можна відкрити документ на тій сторінці, на якій закрив його останнього разу, тому я наважився написати розробнику (Derek B. Noonburg), який зараз підтримує Xpdf, і він був настільки люб'язний, що додав опцію %p для внутрішньої команди run() у Xpdf 3.03. Вона дозволяє вам викликати зовнішню команду, вказавши номер сторінки, на якій ви знаходитесь у дану мить.
Отже, якщо у вас встановлено Xpdf 3.03, то спробуйте додати наступну команду в ~/.xpdfrc:
bind q any "run(xpdfsave -save %p '%f')" quit
Саму програмку xpdfsave - теж написану Дереком - ви знайдете в додатку (це сценарій на Perl). Помістіть його десь на вашому $PATH. Тепер при кожному виході з Xpdf за допомогою команди "q", xpdfsave зберігатиме в ~/.xpdfsave номер сторінки, на якій ви зупинилися, і назву файла. Для простоти ви можете додати наступний рядок у ~/.bashrc:
alias xpdf="xpdfsave"
ВАДИ: xpdfsave не зберігає назви файлів, які містять пробіли. Якщо хтось добре курить Perl, то може підкаже, як можна швидко це виправити (мені для цього треба добре пововтузитись).
Ось і все.