Автор Гілка: Не створюються розділи на диску :(, NEED HELP!!!!!  (Прочитано 5600 раз)

Відсутній Sirko

• Графоман
  • дописів: 299
  • Що новенького?
Почнемо спочату.
А спочатку мені притарабанили два FireWare вінта (WesternDigital) на 250Гб. Я підключаю спочакту один (в ядрі включив підтримку IEEE1394, чи як воно там, SCSI) - СУПЕР!! Все працює! Я зробив на ньому один розділ ext3fs і почав робити на нього бекапи. Пізніше захотів підключити ще один вінт, система його побачила, створив розділ, починаю монтувати, а воно мені каже - /dev/sda1 - not found (чи щось таке, я вже не пам'ятаю). Капець! Роблю знов cfdisk /dev/sda, і мені видає таке:
Unknown partition table type
Do you wish to start with a zero table [y/N] ?
Я натиснув y створив розділ - і все заново, тільки при цьому замість 250Гб показує 10! Я підклюсив до вінди (XP, SP2), але там теж видно тільки 10Гб, при цьому вільного місця нема - тільки один розділ на 10Гб.
Я плюнув і віддав його в сервісний центр. Там сказали шо вінт робочий, в мене криві руки, форматнули його і віддали мені. Я перевірив його в вінді - все нормально, 250Гб, почав підключати його до лінуха. Втикнув, підмонтував, розбив - все працює! Ну, думаю, може точно десь руки викривились, з ким не буває? Для тесту покопіював на нього файли/директорії (від 0,5 Мб до 18 Гб), все супер. Лишив його, потім десь через два-три тижні вирішив все-таки робити на нього бекап. Починаю копіювати - воно мені видає:
read only file system
Я його перемонтовую про всяк випадок з rw, і тут воно мені каже що розділу /dev/sda1 нема!!!!
Я знов запускаю cfdisk /dev/sda і знов отримую
І все повторюється!!!!! Розділи створюються, типа записуються (i cfdisk, i fdisk, перепробував все), але насправді ні!!!
При цьому всьому перший диск працює нормально, я їх міняв місцями на карточці, кабеля міняв - нічого не допомогає.
Підкажіть, чим можна таке вилікувати, чи віднести його в сервісний центр і обміняти?
Але хочеться спробувати самому, ти більше він на гарантії
Наперед вдячний за відповідь.
[Kubuntu User]

Відсутній Loof

• Дописувач
  • **
  • дописів: 77
  • Що новенького?
Та зроби
mount /dev/sda /mnt/hard
і не мучся

Розділу sda1 не існує, бо в тебе диск відформатований без розділів  :)

Відсутній Sirko

• Графоман
  • Що новенького?
guardian etc # mount -t ext3 /mnt/sda /mnt/amanda/
mount: /mnt/sda is not a block device
А подруге, на ньому не створюються розділи!!! Пробував розбити на 5 (по 50Гб) розділів, наче створились, але коли пробую змонтувати, то каже що таких розділів нема! І коли знову запускаю fdisk (cfdisk), то видає повідомлення що:
[Kubuntu User]

Відсутній Loof

• Дописувач
  • **
  • Що новенького?
а що показує команда mount без параметрів?

Відсутній Sirko

• Графоман
  • Що новенького?
Ну що вона може показувати?
guardian ~ # mount /dev/sda /mnt/amanda/
mount: you must specify the filesystem type
[Kubuntu User]

Відсутній Loof

• Дописувач
  • **
  • Що новенького?
Ну що вона може показувати?
guardian ~ # mount /dev/sda /mnt/amanda/
mount: you must specify the filesystem type

Найцікавіше знати, що показувала проста команда mount без ніяких аргументів, коли диск був підмонтований

просто
#mount

Відсутній Sirko

• Графоман
  • Що новенького?

Найцікавіше знати, що показувала проста команда mount без ніяких аргументів, коли диск був підмонтований

просто
#mount
Щось типу
/dev/sda1 on /mnt/amanda type ext3 (rw,noatime)але точно не скажу, тому що зараз не монтується і каже що розділів нема :(
[Kubuntu User]

Відсутній UA_Igor

• Кореспондент
  • дописів: 106
Хто його зна? Яка версія ядра, може проапгрейнути ядро. Коли монтуєш,копіюєш... заглянь в /var/log/messages,подивись,що воно там матюкається, також /var/log/dmesg. Спробуй розбити, створити розділи скопіювати у мастдаї, якщо все нормально у вінді значить Лінукс щось не фуриче.

Відсутній politruk

• Дописувач
  • **
  • дописів: 52
  • BSD user
Найпростіше вийняти його з коробочки, і все зробити підключивши його через АТА.
Алеж гарантія.... та й не елегантно...
Якщо з першим все ОК - раджу "поганий" обміняти.
FreeBSD 6.0

Відсутній Sirko

• Графоман
  • Що новенького?
Хто його зна? Яка версія ядра, може проапгрейнути ядро.
А сенс? Такий самий перший диск нормально працює!!!!! Почитай вище.
Цитата
Коли монтуєш,копіюєш... заглянь в /var/log/messages,подивись,що воно там матюкається, також /var/log/dmesg.
На даний момент я не можу нічого ні змонтувати ні скопіювати. Всі повідомлення, які я на даний момент отримую, я привів вище.
Цитата
Спробуй розбити, створити розділи скопіювати у мастдаї, якщо все нормально у вінді значить Лінукс щось не фуриче.
Це з ЛОР'у пішла мода не читати, а одразу коментувати??? Почитай уважно вище. Якщо воно не фуриче в лінуксі, то чому воно буде фуричити під віндою?
------------------------------------------------------------------------
Цитата
Найпростіше вийняти його з коробочки, і все зробити підключивши його через АТА.
Алеж гарантія.... та й не елегантно...
Якщо з першим все ОК - раджу "поганий" обміняти.
Я вже один раз віддавав його по гарантії, там його форматнули (от би взнати як?), віддали мені, я його знову перерозбив під ext3fs, для тесту покопіював, ВСЕ БУЛО НОРМАЛЬНО!!!!!
Блін, хіба ніхто не знає як під лінухом можна полікувати вінта?
[Kubuntu User]

babajka(Guest)

• Гість
Я особисто кожний вінт, який підключаю до своїх тачок повністю забиваю нулями...
Найшвидше це робиться так:
Якщо він робочий розбивай fdisk--ом на одну VFAT патицію, форматуй досівським format.com,
потім ndd.exe or dd забий нулами пару перших і останніх секторів.
Тепер на вінті нема нічого!
Коли fdisk не працює бий пару перших секторів ndd.exe or dd тоді знову запускай fdisk...
Коли при форматуванні з перевіркою видає помилки стягни спец утиліту для перевірки саме твого вінта з його рідного сайту, та перевір на цілісність. Тільки коли вінт не проходить таку перевірку його поміняють по гарантії.

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
Пізніше захотів підключити ще один вінт, система його побачила, створив розділ, починаю монтувати, а воно мені каже - /dev/sda1 - not found (чи щось таке, я вже не пам'ятаю). Капець!
А чому /dev/sda другий SCSI завжди був /dev/sdb !

Я тут подумав можливо з ядром не все гаразд!?    
     -> Device Drivers -> SCSI device support -> SCSI device support
     [ * ]   legacy /proc/scsi/ support -- ця опція дозволить бачити всю інфу про Ваші SCSI в каталогах /sys/block/sd*
     <*>   SCSI disk support
     [ *]   Probe all LUNs on each SCSI device   -- поставте цю опцію може ядро просто другий SCSI не шукає???
     [ ]   Verbose SCSI error reporting (kernel size +=12K) -- цю я ніколи не ставив...
     [ * ]   SCSI logging facility -- може в логи щось напише?
"saying Y to "/proc file system support" and "Sysctl support" below and executing the command:
echo "scsi log token [level]" > /proc/scsi/scsi
at boot time after the /proc file system has been mounted." -- це щоб логи включились!!!!
    SCSI Transport Attributes  --->  транспорт який використовує Ваш SCSI контролер
    SCSI low-level drivers  ---> драйвер САМЕ Вашого SCSI контролеру
    Ну і перегляньте ще раз підтримку IEEE1394 я таких вінтів не мав тут не підскажу...

Обов'язково перегляньте логи ядра чи воно при завантажені нормально розпізнає всі SCSI, наприклад:
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.139000] ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1f.2[A] -> GSI 18 (level, low) -> IRQ 18
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.142000] ata1: SATA max UDMA/133 cmd 0xEC00 ctl 0xE802 bmdma 0xDC00 irq 18
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.145000] ata2: SATA max UDMA/133 cmd 0xE400 ctl 0xE002 bmdma 0xDC08 irq 18
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.303000] ata1: dev 0 ATA, max UDMA7, 156368016 sectors: lba48
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.305000] ata1: dev 0 configured for UDMA/133
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.308000] scsi0 : ata_piix
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.311000] ata2: SATA port has no device.
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.314000] scsi1 : ata_piix
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.317000]   Vendor: ATA       Model: SAMSUNG SP0812C   Rev: SU10
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.321000]   Type:   Direct-Access                      ANSI SCSI revision: 05
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.327000] SCSI device sda: 156368016 512-byte hdwr sectors (80060 MB)
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.330000] SCSI device sda: drive cache: write back
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.333000] SCSI device sda: 156368016 512-byte hdwr sectors (80060 MB)
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.336000] SCSI device sda: drive cache: write back
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.339000]  sda: sda1 sda2 sda3 sda4 < sda5 sda6 sda7 sda8 sda9 sda10 sda11 >
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.439000] Attached scsi disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
Jul 14 14:50:27 host kernel: [4294671.442000] Attached scsi generic sg0 at scsi0, channel 0, id 0, lun 0,  type 0
Ну накінець прочитайте з http://www.tldp.org/docs.html#howto  SCSI-HOWTO...
« Змінено: 2005-07-15 10:17:56 від hse »
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
Найпростіший спосіб подивитись які SCSI і як розпізнало ядро:
# cat /proc/scsi/scsi
Attached devices:
Host: scsi0 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
  Vendor: ATA      Model: SAMSUNG SP0812C  Rev: SU10
  Type:   Direct-Access                    ANSI SCSI revision: 05
а який вивід cat /proc/scsi/scsi у Вас?
« Змінено: 2005-07-16 23:48:09 від hse »
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній Sirko

• Графоман
  • Що новенького?
# cat /proc/scsi/scsi
Attached devices:
Справа в тому, що я вже віддав його в сервісний центр. Тим більше що це їх хліб, то хай і займаються :)
[Kubuntu User]

Відсутній Sirko

• Графоман
  • Що новенького?
# cat /proc/scsi/scsi
Attached devices:
Але для того диску, що працює, вивід такий:
Attached devices:
  Vendor: WDC      Model: FireWire/USB2.0  Rev: 4.19
  Type:   Direct-Access                    ANSI SCSI revision: 06
А чому /dev/sda другий SCSI завжди був /dev/sdb !
Я думаю, що на вінтах виставлені перемички на master/slave, тому що перший вінт в мене одразу став /dev/sdb, хоча мені теж було дивно.
[Kubuntu User]