Автор Гілка: оптимальний розмір swap partition  (Прочитано 3074 раз)

Відсутній notdead

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • I Love YaBB 2!
Поставив собі Сьюзі 9.3, але без swap partition - пошкодував місце. У мене 256М оперативки, p4 2.26Mhz i 40G ґвинт, з них 10ґіґ на лінукс.

своп знадобився, бо без нього режим сну не працює. Як я розумію, треба не менще 256М для моїх цілей, але все ж таки, є якісь критерії "оптимальності" розміру свопу?

І ще питання: чи можливо зробити своп на тому самому розділі, як у вінді, місце шкода новий партішн робити  :'(

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
Re: оптимальний розмір swap partition
« Відповідей #1 : 2005-07-27 17:13:26 »
Мабуть, найчастіше зустрічається таке правило розміру для свопа:  swap >= 2*memory, тобто у твоєму випадку, оптимальним виглядає варіант виділення під своп не менш ніж 512 метрів.

А щодо аналогій з віконцями -- вибач, недостатньо обізнаний з цією "темою".
« Змінено: 2005-07-27 17:13:52 від borman »
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #2 : 2005-07-27 17:49:54 »
Мабуть, найчастіше зустрічається таке правило розміру для свопа:  swap >= 2*memory, тобто у твоєму випадку, оптимальним виглядає варіант виділення під своп не менш ніж 512 метрів.

Для 256 оперативної, достатьньо буде 512 свапу, навидь якщо завантажувати купою вселяких програм.

swap >= 2*memory це коли 128-512 оперативки.
swap >= 3*memory краще робити коли для <128.
В мене 512+256 оперативки - взагалі свап не викоритовуеться... хоча я і зробив його на 256м.
« Змінено: 2005-07-27 17:51:32 від Ign1111 »
Linux. The future is open.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #3 : 2005-07-27 17:50:56 »
НМВ, своп у лінукса і вінди може бути на одному розділі, але лише в тому випадку, коли у вінди на тому розділі більше нічого немає. Що ж стосується рекомендацій щодо розміру (знову-ж таки, НМВ), оперативка*2,5 - це трохи застаріла інформація. Зараз при розмірах понад 256 оперативки свап особливо і не потрібен, хіба що робота вже дуже інтенсивна. А тоді - вже від роботи залежить. Можна і гектар втиснути ;о)
В твоєму випадку, гадаю, 256 метрів мало б вистачити.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній notdead

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #4 : 2005-07-27 18:46:46 »
ДЯкую за відповіді, буду пробувати.
Про аналогії з віндами мав на увазі, що розмір свопу у вінді змінний (хоча є верхня межа), це просто файлик у корені системного диску.У лінксі - це окремий розділ зі своєю файловою системою, на якому не можна зберігати дані.

Я питався, чи можна у лінуксі теж зробити своп в якості файлика в розділі, де в мене стоїть лінукс (напр /swap) , але, схоже на те, що ні.

Відсутній diligent

• Кореспондент
  • дописів: 201
« Відповідей #5 : 2005-07-27 20:12:53 »
Взагалі, як зауважив пан miwa, можна виділити і для linux, і для windows окремий розділ, на якому буде swap. НМД, це оптимальне рішення - не потрібно вистачати місце під swap двох OS. В мене саме так працює swap і ніяких нарікань не маю.
Software is like sex: it's better when it's free.  (c) Linus Torvalds

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #6 : 2005-07-28 00:38:25 »
Що таке НМД?
Linux. The future is open.

Відсутній diligent

• Кореспондент
  • дописів: 201
« Відповідей #7 : 2005-07-28 09:04:51 »
Що таке НМД?
Майже те саме, що й IMHO - "Н"а "М"ою "Д"умку. :)
Software is like sex: it's better when it's free.  (c) Linus Torvalds

Відсутній Sirko

• Графоман
  • дописів: 299
  • Що новенького?
« Відповідей #8 : 2005-07-28 10:15:35 »
Я питався, чи можна у лінуксі теж зробити своп в якості файлика в розділі, де в мене стоїть лінукс (напр /swap) , але, схоже на те, що ні.
Можна. Як точно не пам'ятаю, десь було записано, якщо знайду то напишу точніше. Приблизно так:
1)створюєш файл розміром 2*memory (чи скільки ти там хочеш розмір свопу). Робиш це за допомогою loop (як - теж не пам'ятаю :) , давно не робив. Подивись в інеті)
2)mkswap file_name
3)swapon file_name
Порийся в інеті, інфа має бути. Я в RH7.3 робив.
« Змінено: 2005-07-28 10:18:40 від Sirko »
[Kubuntu User]

Відсутній Sirko

• Графоман
  • Що новенького?
« Відповідей #9 : 2005-07-28 10:28:36 »
Знайшов. Loop не підходе. робиться приблизно так:
1)dd if=/dev/zero of=/swap.swp bs=1024 count=4096
де bs - розмір блоку, count - сам розмір файлу (в даному випадку - 4 Mb)
2)mkswap swap.swp
3)swapon swap.swp
Таких файлів підкачки можеш наробити хоч десяток, головне щоб місця на вінту вистачило :)
Спробуй, розкажеш потім що вийшло.
« Змінено: 2005-07-28 10:28:51 від Sirko »
[Kubuntu User]

Відсутній Sirko

• Графоман
  • Що новенького?
« Відповідей #10 : 2005-07-28 10:39:03 »
НМВ, своп у лінукса і вінди може бути на одному розділі, але лише в тому випадку, коли у вінди на тому розділі більше нічого немає.
Десь в мене є стаття про використання одного розділу свопу в Linux і Win. Так гарно все описано. Теж робив на РХ 7.3, але давно.  Якщо знайду, то кину або лінк, або саму статтю. Хоча не знаю, чи згодиться такий спосіб для WinXP, бо там описано для 98, і працювало, а от в XP - хто-зна.
[Kubuntu User]

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
« Відповідей #11 : 2005-07-28 10:56:26 »
Знайшов. Loop не підходе. робиться приблизно так...
І т.д...
До речі, хоча я і зустрічав скептичні вислови, щодо можливості використання для файлу свопу підмонтованих систем в мережі, однак сам був свідком, як це було зроблено і успішно працювало. В усякому випадку, на машині з 128 метрами пам'яті та без жорсткого диску, але з файлом підкачки в мережі, Knoppix 3.3 успішно витягував Ікси з KDE, придавлені зверху переглядом фільму  :)

Отож, якщо ви ще не назбирали грошей на вінчестер, але маєте все інше, а також сусіда в мережі, котрий любить давати доступ для запису для деяких папок -- це ваш золотий час  ;)
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній notdead

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #12 : 2005-07-28 19:36:27 »
Знайшов. Loop не підходе. робиться приблизно так:
1)dd if=/dev/zero of=/swap.swp bs=1024 count=4096
де bs - розмір блоку, count - сам розмір файлу (в даному випадку - 4 Mb)
2)mkswap swap.swp
3)swapon swap.swp
Таких файлів підкачки можеш наробити хоч десяток, головне щоб місця на вінту вистачило :)
Спробуй, розкажеш потім що вийшло.
Намутив я своїми руками своп-файл на 600М, і хоча кдешний системний монітор показував, що своп не використовується взагалі, і в мене тільки 100М використовується з 256, швидкість завантаження програм в кде суттєво збільшилася. Так що дякую.

Режим сну не вийшло потестувати, чомусь powersave daemon не запускається...

Відсутній Sirko

• Графоман
  • Що новенького?
« Відповідей #13 : 2005-07-29 09:52:36 »
Намутив я своїми руками своп-файл на 600М, і хоча кдешний системний монітор показував, що своп не використовується взагалі, і в мене тільки 100М використовується з 256, швидкість завантаження програм в кде суттєво збільшилася. Так що дякую.
Та нема за що, завжді раді допомогти :)
[Kubuntu User]