Автор Гілка: Mount  (Прочитано 3687 раз)

Відсутній UA_Igor

• Кореспондент
  • дописів: 106
Mount
« : 2005-08-22 22:56:10 »
   Привіт всім!!! Традиційно, як я знаю, якщо в лінуксі монтуєш cd-rom то його можна випхати тільки відмонтувавши.  Недавно був поклав Мандріву, а тут змонтувавши cd-rom його можна спокійно випхати навіть коли я його використовую. Хтось може мені пояснити це чудо, і як це чудо зробиди в Дебіані :o

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
Re: Mount
« Відповідей #1 : 2005-08-23 00:18:40 »
У Дебіані є пакет autofs, саме він дозволяє автоматично монтувати/розмонтовувати CD.  Також ви повинні знайти щось почитати про automount.

Не грався з цим, практично завжди один термінал із рутом у мене відкритий, і CD-ROM прописаний у fstab, мені, так просто більше подобається, лише mount /dev/cdrom.
Не впевнений що це необхідно, один зайвий демон запущений.  Але для конфорту, можна і попотіти  і налагодити :)
(а можливо все робиться і завдяки dpkg-reconfigure autofs  :-?)

Легший шлях (для лінькуватих), це зробити сисноніми у .bashrc користувачам, щось на зразок
alias cdm="mount /dev/cdrom"
alias cdu="umount /dev/cdrom"
alias cde="eject /dev/cdrom"

потім просто командувати, cde або cde -t (остання це всерівно що eject /dev/cdrom -t)
(тим більше що у Дебіані корисувачам дозволено доступ до дисків)
« Змінено: 2005-08-23 00:26:31 від tech »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #2 : 2005-08-23 01:55:24 »
Подібне є ще й в СуСЕ. Там використовують для цього subfs. Хоча різниці в зручності я не бачу.

Відсутній id

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
  • Debian fan
« Відповідей #3 : 2005-08-26 16:19:01 »
Я сам користуюся Debian, і в мене коли з рутової консолі виконую mount /cdrom то його з сідюка вже не вийняти без umount /cdrom. Також зауважу що за замовчанням в Debian Sarge простим користувачам не дозволено монтувати cdrom, mount каже подібне до "only root can do that". А наприклад Gnome після того як я вставляю диск в cdrom, запускає щось подібне до авторану масдая і при цьому диск можна винути з приводу не виконуючи ніяких umount /cdrom. може в цьому і є чудо, я маю на увазі що не з конольки диск монтували, а просто Gnome перетворився на чарівника? ;)
Не діліть рівних на добрих та поганих

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
« Відповідей #4 : 2005-08-26 17:40:31 »
Взагалі, це, мабуть, справді один з небагатьох тих варіантів, коли Linux може вважати себе розумнішим за користувача. Чесно кажучи, я не зміг уявити ситуації, коли вам потрібно вийняти CD, попередньо не відмонтувавши його. Мая твердий намір запитати про це у вас  ;)
Дивно, але в мене при встановленні Debian "sarge" дозвіл на монтування і флопа і CD звичайним користувачам додається зразу за замовчуванням. Хоча, я встановлював через мережу, може, там є якісь незначні відмінності з огляду на ці обставини. Ну, додати опцію user у /etc/fstab не проблема.
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
« Відповідей #5 : 2005-08-28 00:59:01 »
Все залежить від /etc/fstab в одного з Вас стоять опції owner,user в іншого ні...
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #6 : 2005-08-30 09:49:43 »
Чесно кажучи, я не зміг уявити ситуації, коли вам потрібно вийняти CD, попередньо не відмонтувавши його.

Наприклад для більшої зручності. Навіщо мені тиснути декілька клавіш, коли я можу натиснути тільки одну? [smiley=rolleyes.gif]
Linux. The future is open.

Відсутній thepurple

• Новачок
  • *
  • дописів: 48
  • Що новенького?
« Відповідей #7 : 2005-09-06 10:37:51 »
  Привіт всім!!! Традиційно, як я знаю, якщо в лінуксі монтуєш cd-rom то його можна випхати тільки відмонтувавши.  Недавно був поклав Мандріву, а тут змонтувавши cd-rom його можна спокійно випхати навіть коли я його використовую. Хтось може мені пояснити це чудо, і як це чудо зробиди в Дебіані :o

Це робиться досить просто. Треба поставити патч ядра, який добавляє функцію supermount, існує декілька різних патчів. Достатньо набрати в google "supermount linux kernel 2.6.x".  Після встановлення нового ядра залишається підправити /etc/fstab. І у вас будуть монтуватись cdrom, floppy, usb-flash може йще щось хитре.

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #8 : 2005-09-06 15:26:32 »
В мене sysctl.conf налаштований, щоб дверцята не замикати.

Буває так: файл не читається. Витяг сідюк, протер як слід, засунув назад, перечитав вміст, і працюю далі. Без перемонтування.

Правда, якщо вставити _інший_ сідюк, то починаються досить цікаві речі. Дітки, не робіть цього без пасів безпеки! ;)

dusoft

• Гість
« Відповідей #9 : 2005-09-07 01:17:16 »
Це контролюється оцим?

/proc/sys/dev/cdrom/autoclose

Відсутній UA_Igor

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2005-09-10 01:38:17 »
Це контролюється оцим?

/proc/sys/dev/cdrom/autoclose

Коли вставляєш СД але не закриваєш кришку, то якщо ця опція /proc/sys/dev/cdrom/autoclose = 1 то Лінукс автоматично закриває кришку і читає диск. Якщо 0 то не закриває кришку і каже що:
mount: No medium found

Відсутній UA_Igor

• Кореспондент

Відсутній UA_Igor

• Кореспондент
« Відповідей #12 : 2005-09-10 02:18:26 »
В мене sysctl.conf налаштований, щоб дверцята не замикати.

Буває так: файл не читається. Витяг сідюк, протер як слід, засунув назад, перечитав вміст, і працюю далі. Без перемонтування.

Правда, якщо вставити _інший_ сідюк, то починаються досить цікаві речі. Дітки, не робіть цього без пасів безпеки! ;)
Ярослав  Федевич якщо ваша ласка киньте сюди ваш sysctl.conf.
« Змінено: 2005-09-10 02:19:00 від UA_Igor »