Автор Гілка: Linux+інтернет+мобільний телефон  (Прочитано 5180 раз)

Відсутній UA_Igor

• Кореспондент
  • дописів: 106
Привіт усім!!! Пане і панове дуже потрібна Ваша допомога!
   Є ноутбук Siemens Fujitsu Amilo D 1840W, з вмонтованим інфрачервоним портом. І телефон Sumsung X120 і usb-дріт для з'єднання телефона з компом. Дистрибутив Debian.  Мені потрібна Ваша допомога щоб налаштувати інтернет через мобільний телефон.
Ось  трохи інформації про мене:

igor:~# dmesg|grep tty
ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a NS16550A
sirdev_get_instance - ttyS0
irtty_open - ttyS0: irda line discipline opened
igor~#irattach /dev/ttyS0 -s
igor:~#cat /var/log/messages
...
Sep 13 23:30:29 localhost kernel: NET: Registered protocol family 23
Sep 13 23:30:30 localhost irattach: executing: 'echo igor > /proc/sys/net/irda/devname'
Sep 13 23:30:30 localhost irattach: executing: 'echo 1 > /proc/sys/net/irda/discovery'
...

igor:~#ifconfig
...
irda0  Link encap:IrLAP  HWaddr ff:ff:00:00
          UP RUNNING NOARP  MTU:2048  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1904 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:8
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:28392 (27.7 KiB)
...

igor:~# irdadump
20:45:44.397083 xid:cmd 09152c67 > ffffffff S=6 s=0 (14)
20:45:44.486992 xid:cmd 09152c67 > ffffffff S=6 s=1 (14)
20:45:44.576973 xid:cmd 09152c67 > ffffffff S=6 s=2 (14)
20:45:44.666954 xid:cmd 09152c67 > ffffffff S=6 s=3 (14)
20:45:44.756938 xid:cmd 09152c67 > ffffffff S=6 s=4 (14)
20:45:44.846914 xid:cmd 09152c67 > ffffffff S=6 s=5 (14)
20:45:44.936897 xid:cmd 09152c67 > ffffffff S=6 s=* igor hint=8404 [ Computer IrCOMM ] (21)
...

Пробував такі рецепти:

Проверяем, есть ли у нас irda-устройства командой:
# ls -l /dev | grep ir
Вы должны увидеть что-то похожее:
crw-r--r-- 1 root root 161, 0 Jun 23 13:23 ircomm0
crw-r--r-- 1 root root 161, 1 May 10 11:46 ircomm1
Ecли этих устройств нет, создаем их
# mknod /dev/ircomm0 c 161 0;
  mknod /dev/ircomm1 c 161 1
Добавляем в файл /etc/modules.conf строку:
alias char-major-161 ircomm-tty Подключаем IR-порт, грузим модули:
# insmod usb-uhci.o
# insmod irda-usb.o
Проверяем, на всякий случай, что модули загружены:
# lsmod Должны увидеть что-то вроде: Module Size Used by usb-uhci 20376 0 (unused) irda-usb 13584 1
Переходим в каталог, где лежит утилита irattach и выполняем там команду
# ./irattach irda0 -s 1
У нас должен появиться новый сетевой интерфейс. Проверяем:
# ifconfig | grep ir Должны увидеть примерно следующее:
irda0 Link encap:IrLAP HWaddr 7f:84:94:c1 Затем включаем ИК-порт на телефоне и кладем его рядом с портом. Открываем файл /proc/net/irda/discovery. В нём должна быть примерно такая строка (зависит от модели вашего телефона)
IrLMP: Discovery log: nickname: Nokia 6310i, hint: 0xb125, saddr: 0x7f8494c1, daddr: 0x00006ba5 Если это не так, то у нас нет связи с телефоном, надо искать ошибку. Если телефон обнаружен, можно перейти к настройке соединения. Скачиваем GPRS скрипт (http://www.linuxmobile.h12.ru/data/siemens/gprs.html) для нужного оператора. И распаковываем его в / Выполняем команду: #ln -s /dev/ircomm /dev/modem И наконец устанавливаем соединение: #gprs После чего примерно через 20с, соединение будет поллностью установлено. Вот и всё

Beeline: #!/bin/sh DIALTIMEOUT=20 MODEM=modem SPEED=115200 MODEM_INIT='AT+CGDCONT=1,\"IP\",\"internet.beeline.ru\" OK' IH_IP=" ipcp-accept-local ipcp-accept-remote noipdefault debug usepeerdns user beeline mtu 576 novj nobsdcomp novjccomp nopcomp noaccomp" LOGSCRIPT="CONNECT" PHONE="*99***1#" # перед запуском pppd удаляет default router, по окончании - восстанавливает # Более корректно было бы вставить эти действия в /etc/ppp/ip-up.local и /etc/ppp/ip-down.local DR=`route -n | egrep '^0.0.0.0'| grep -v ppp | sed 's/^[^ ]* *\([^ ]*\) .*/default gw \1/'` ; if [ -n "$DR" ] ; then trap "echo route add $DR ; route add $DR ; exit" 2 3 9 15 route delete $DR echo route delete $DR fi ########################## ##################### При обрыве соединения pppd перезапускается #################### while true ; do pppd \ connect 'chat -v ABORT "NO DIALTONE" ABORT "NO CARRIER" ABORT BUSY "" '"$MODEM_INIT"' ATDP'$PHONE' '"$LOGSCRIPT"' ;' \ crtscts defaultroute modem -detach mru 576 \ $NASH_IP:$IH_IP /dev/$MODEM $SPEED cat /etc/ppp/resolv.conf > /etc/resolv.conf sleep $DIALTIMEOUT done

MTS: ---- #!/bin/sh DIALTIMEOUT=20 MODEM=modem SPEED=115200 MODEM_INIT='AT+CGDCONT=1,\"IP\",\"internet.mts.ru\" OK' IH_IP=" ipcp-accept-local ipcp-accept-remote noipdefault debug usepeerdns user mts mtu 576 novj nobsdcomp novjccomp nopcomp noaccomp" LOGSCRIPT="CONNECT" PHONE="*99***1#" # перед запуском pppd удаляет default router, по окончании - восстанавливает # Более корректно было бы вставить эти действия в /etc/ppp/ip-up.local и /etc/ppp/ip-down.local DR=`route -n | egrep '^0.0.0.0'| grep -v ppp | sed 's/^[^ ]* *\([^ ]*\) .*/default gw \1/'` ; if [ -n "$DR" ] ; then trap "echo route add $DR ; route add $DR ; exit" 2 3 9 15 route delete $DR echo route delete $DR fi ########################## ##################### При обрыве соединения pppd перезапускается #################### while true ; do pppd \ connect 'chat -v ABORT "NO DIALTONE" ABORT "NO CARRIER" ABORT BUSY "" '"$MODEM_INIT"' ATDP'$PHONE' '"$LOGSCRIPT"' ;' \ crtscts defaultroute modem -detach mru 576 \ $NASH_IP:$IH_IP /dev/$MODEM $SPEED cat /etc/ppp/resolv.conf > /etc/resolv.conf sleep $DIALTIMEOUT done

Megafon: -------- #!/bin/sh DIALTIMEOUT=20 MODEM=modem SPEED=115200 MODEM_INIT='AT+CGDCONT=1,\"IP\",\"internet.ltmsk\" OK' IH_IP=" ipcp-accept-local ipcp-accept-remote noipdefault debug usepeerdns user gdata mtu 576 novj nobsdcomp novjccomp nopcomp noaccomp" LOGSCRIPT="CONNECT" PHONE="*99***1#" # перед запуском pppd удаляет default router, по окончании - восстанавливает # Более корректно было бы вставить эти действия в /etc/ppp/ip-up.local и /etc/ppp/ip-down.local DR=`route -n | egrep '^0.0.0.0'| grep -v ppp | sed 's/^[^ ]* *\([^ ]*\) .*/default gw \1/'` ; if [ -n "$DR" ] ; then trap "echo route add $DR ; route add $DR ; exit" 2 3 9 15 route delete $DR echo route delete $DR fi ########################## ##################### При обрыве соединения pppd перезапускается #################### while true ; do pppd \ connect 'chat -v ABORT "NO DIALTONE" ABORT "NO CARRIER" ABORT BUSY "" '"$MODEM_INIT"' ATDP'$PHONE' '"$LOGSCRIPT"' ;' \ crtscts defaultroute modem -detach mru 576 \ $NASH_IP:$IH_IP /dev/$MODEM $SPEED cat /etc/ppp/resolv.conf > /etc/resolv.conf sleep $DIALTIMEOUT done

http://www.tuxmobil.org/Infrared-HOWTO/infrared-howto-c-getting-started.html
http://www.tuxmobil.org/Infrared-HOWTO/infrared-howto-c-specific-connections.html

Можливо я неуважно прочитав ці HOWTO, чи то проблема із драйвером. Чи може буде простіше використовувати замісь інфрачервоного usb-дріт, але тоді питання як це зробити? Поділіться досвідом!!!
                                                                                                                    Наперед вдячний!!!
« Змінено: 2005-09-14 00:54:30 від UA_Igor »

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
Re: Linux+інтернет+мобільний телефон
« Відповідей #1 : 2005-09-14 11:05:56 »
У мене Fedora Core 4. Я втикаю кабель у комп - у мене з'являється новий модем - пристрій /dev/ttyACM0 . Я налаштував wvdial на використання цього пристрою, вказав рядок ініціалізації +GDCONT=1,"ip","www.umc.ua" , вказав номер дозвону *99***1# і в мене все працює.

Але потрібно щоб у вас була ввімкнена послуга передачі даних (мобільний GPRS інтернет) і вірно вказана точка доступу (APN).
« Змінено: 2005-09-14 18:30:55 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній UA_Igor

• Кореспондент
« Відповідей #2 : 2005-09-14 19:32:05 »
Володимир Лісівка, скажіть будь-ласка щото за модуль(його назва), що створює пристрій /dev/ttyACM0 :'(

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #3 : 2005-09-15 12:04:11 »
Володимир Лісівка, скажіть будь-ласка щото за модуль(його назва), що створює пристрій /dev/ttyACM0 :'(

Без поняття - у мене він вантажиться автоматично і я не розбирався.
[Fedora Linux]

Відсутній filin

• Новачок
  • *
  • дописів: 5

Відсутній UA_Igor

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2005-09-22 01:45:57 »

Без поняття - у мене він вантажиться автоматично і я не розбирався.

lsmod до і після

Praporshic

• Гість
« Відповідей #6 : 2005-09-30 00:56:10 »
Не знаю як там для самсунгів, а от для під'єднання сучасних моторол з mini-USB (V180/C350 та вище) використовується модуль cdc_acm. Для під'єднання гнусмасів найшвидше за все використовується модуль pl2303, це драйвер для тієї мікросхеми, що знаходится в коробочці на дроті.

Відсутній UA_Igor

• Кореспондент
« Відповідей #7 : 2005-10-02 20:24:08 »
Проблему з нарешті вирішив. Мікросхема в моємі USB-дроті називається CP2101 USB to UART Bridge Controller. В Дебіані ядро 2.6.8 не має цього драйвера, поклав ядро 2.6.12.4 модуль називається cp2101(кому цікаво де знаходиться в ядрі то: USB support -> USB Serial Converter support-> USB CP2101 UART Bridge Controller).Лінукс тепер автоматично розпізнає, піключає до пристору /dev/ttyUSB0.
   Але якто тажуть: як не срачка, то пердячка. Ніяк не виходить дозвонитись. Заліз на сайт налаштуваньь оператора Djuice: http://www.djuice.com.ua/mobileservices/articles/artid215.html#Other Там сказано, що номер дозвону *99***1#, рядок ініціалізації AT+CGDCONT=1,\"IP\",\"www.djuice.com.ua\", паролю і логіну не потрібно. Ось так виглядає /etc/wvdial.conf :

[Dialer Defaults]
Phone = *99***1#
Username = "" #так я вказав пустий логін, ніби так
Password = ""
New PPPD = yes
Modem = /dev/ttyUSB0
Baud = 57600
Init1 = ATZ
Init2 = AT+CGDCONT=1,\"IP\",\"www.djuice.com.ua\"
ISDN = 0
#Modem Type = Analog Modem

А wvdial свариться, що :
--> WvDial: Internet dialer version 1.54.0
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: AT+CGDCONT=1,\"IP\",\"www.djuice.com.ua\"
AT+CGDCONT=1,\"IP\",\"www.djuice.com.ua\"
ERROR
--> Bad init string.

Щос йомуь ті риски "\" не подобаються, спробував без них(Init2 = AT+CGDCONT=1,"IP","www.djuice.com.ua") :

-> WvDial: Internet dialer version 1.54.0
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","www.djuice.com.ua"
AT+CGDCONT=1,"IP","www.djuice.com.ua"
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99***1#
--> Waiting for carrier.
ATDT*99***1#
CONNECT
--> Carrier detected.  Waiting for prompt.
--> Connected, but carrier signal lost!  Retrying...

Тут не може дозвонитись, тож саме з KyivStar, Mobi, Life.
Що робити вже навіть не знаю. :-/ В Мастдаі все пахає. KPPP дового і нyдно ініціалізує модем, чекав десь 10 хвилин, недочекався.
Пішло коли спробував не GPRS a GSM-data (CSD) в KyivStar'i. Там не потрібно рядка ініціалізації модему, лиш номер, логін та пароль. Але тут швидкість  9,6 Кбіт/с і тарифікуєть похвилинно.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #8 : 2005-10-02 23:42:04 »
Не знаю як на київстарі, а от на мобі не треба жодних стрічок ініціалізації, принаймні я мав 1.5 Гб трафіка через GPRS (це з початку його тестування, доки ще ніхто не говорив про його наявність та безкоштовність  8-) ). От тільки після переходу з сусе на мандріву виникли проблеми. modprobe треба робити власноруч, та й пакети йдуть у невідомому напрямку, бо маю відповідь: Destination Host is Unreacheble.   :-? Треба буде погратися з маршрутизацією.

Відсутній UA_Igor

• Кореспондент
« Відповідей #9 : 2005-10-03 23:16:35 »
Не знаю як на київстарі, а от на мобі не треба жодних стрічок ініціалізації, принаймні я мав 1.5 Гб трафіка через GPRS (це з початку його тестування, доки ще ніхто не говорив про його наявність та безкоштовність  8-) ). От тільки після переходу з сусе на мандріву виникли проблеми. modprobe треба робити власноруч, та й пакети йдуть у невідомому напрямку, бо маю відповідь: Destination Host is Unreacheble.   :-? Треба буде погратися з маршрутизацією.

Ви маєте на увазі, що для мобі не потрібно рядка ініціалізіції? Треба буде спробувати.

Відсутній reddiablo

• Новачок
  • *
  • дописів: 3
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #10 : 2005-10-22 15:39:17 »
люди допоможіть налаштувати linux mandrake 10.1+телефон sonyericsson t610+tekram210  для пдключення до інтернету чрез GPRS на Мобі!! :D

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • Графоман LOU третього (четвертого?) пришестя
« Відповідей #11 : 2005-11-11 20:14:02 »
Подивись тему Linux.org.ua › Технічні питання › Різноманітні поради та рецепти (http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1131728890)
У мене все працює (Debian 3.1r0a + kernel-2.6.8 (у 2.4 проблеми з ІЧ) + ІЧ Mobile Action MA-620 (окреме питання; маразм ще той) + Siemens C65 + Mobi).
Там я буквально півгодини тому виклав скріпти, якими я користуюсь, та FAQ по цьому ділу.
До речі, з wvdial це все тяжче зробити, ніж напряму з PPP  ;D
wvdial для цього не розрахований, тому будь-які спроби налаштувати через нього GPRS закінчуються психлікарнею (по собі знаю   ::))
Вихід: качайте мої скріпти (ну, не мої...) та модифікуйте (коментувати-розкоментувати; просто, як два пальця об асфальт)
« Змінено: 2005-11-12 18:11:50 від Abram »
Debian GNU/Linux lenny/sid
MontaVista Linux (Motorola ROKR Z6). Міняю на A1200.

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • Графоман LOU третього (четвертого?) пришестя
« Відповідей #12 : 2005-11-11 20:18:12 »

Ви маєте на увазі, що для мобі не потрібно рядка ініціалізіції? Треба буде спробувати.

Хто сказав? На Мобі це робиться так:

AT+CGDCONT=1,"IP","internet.urs"

Інакше воно просто-напросто не зможе працювати. Можливо Ви щось переплутали
« Змінено: 2005-11-11 20:30:22 від Abram »
Debian GNU/Linux lenny/sid
MontaVista Linux (Motorola ROKR Z6). Міняю на A1200.