Автор Гілка: обмеження швидкості на 2-ох інтерфейсах  (Прочитано 1816 раз)

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • дописів: 370
  • I Like FreeBSD !
Є така ситуація Інтернет -- Лінкс -- і 2 мережні карти, і 3 сітки на них : на 1-ій мережці одна сітка "A" (просто назва , не клас) , а на 2-ій з  2 сітки "B"  і "C".
Припустимо канал на Інтернет 1Мбіт на вхід.
треба обмежити швидкість сіткам "A" i "B" до певної величини , але не окремо певна фіксована частина одній сітці а інша частина 2-ій,  а разом щоб ці дві сітки не перевищували певної смуги  на вхід...

про обмеженяя швидкості читав (htb,cbq....), шукав, але в тому всьому йдеться обмеження на одному інтерфейсі, а тут  мені треба на двох ...
Як таке реалізувати ???? (трафік потрібно обмежувати весь, тому squid тут не підійде .... )

Praporshic

• Гість
А що заважає застосувати htb окремо для кожного інтерфейсу? Я так і зробив коли виникла подібна проблема.

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
Тут дещо, здається, хитріше...

Як я зрозумів, треба, щоб мережа С зовсім не лягла?

тоді, можливо, має сенс за допомогою htb:
1) обмежити мережі А та В окремо з пріоритетом, наприклад, 6, та швидкостями, наприклад, 256-800
2) "обмежити" мережу С з досить великим гарантованим каналом з пріорітетом 4 чи 5, наприклад, 512-800

« Змінено: 2007-01-22 13:10:49 від PAL »

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
Цитата
А що заважає застосувати htb окремо для кожного інтерфейсу?
застосувати то можна, але що з того вийде ??? може шось я не розумію ...
Наприклад:
маєм 1Мбіт вхід ззовні,
сіткам "A" i "B"  треба обмежити до 700Кбіт,
а сітці "С" - треба гарантовано 300Кбіт ...

з "С" все зрозуміло тут ...
а з іншими ???шо саме ви пропонуєте : припустимо обмежити  для "А"  - 400Кбіт, для "В" - 300Кбіт ???  так ???  але якщо в сітці "В" нема в якийсь  момент трафіку, то сіткка "А" більше 400Кбіт не отримає,   і навпаки, тобто канал не використовується на повну потужність, а це дуже погано  ???

чи то якийсь інший варіант має бути ?????

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
Цитата
А що заважає застосувати htb окремо для кожного інтерфейсу?
застосувати то можна, але що з того вийде ??? може шось я не розумію ...
Наприклад:
маєм 1Мбіт вхід ззовні,
сіткам "A" i "B"  треба обмежити до 700Кбіт,
а сітці "С" - треба гарантовано 300Кбіт ...

з "С" все зрозуміло тут ...
а з іншими ???шо саме ви пропонуєте : припустимо обмежити  для "А"  - 400Кбіт, для "В" - 300Кбіт ???  так ???  але якщо в сітці "В" нема в якийсь  момент трафіку, то сіткка "А" більше 400Кбіт не отримає,   і навпаки, тобто канал не використовується на повну потужність, а це дуже погано  ???

чи то якийсь інший варіант має бути ?????

Ні, Ви щось не розумієте

Ставимо за допомогою htb обмеження:
A: 256-700 prio 6
B: 256-700 prio 6
C: 300-700 prio 4

Тоді:

1) А та В працюють "порівну", тобто, якщо С зараз нема, трафік "поділиться" порівну між хостами, не меньш 256, але не більш 700 на мережу. Разом вони теоретично могуть з'їсти 1400 (що навіть більше заявлених 1024), реально - весь канал.
2) тут з'являється С. Й "віднімає" у А та В їх швидкість, тому що пріоритет має вище. Але лише до 300, а якщо вище - ділится пропорційно пріоритетам. Взагалі-то мережі будут у даному випадку завжди мати свої гарантовані швидкості (256, 256, 300), тому що сумарно виходить 812, що меньше 1024.
Тобто навіть є деяких простір для маневру.

Прошу пана звернути увагу на те, що я посилаюся саме на htb, а не cbq

« Змінено: 2007-01-22 13:26:14 від PAL »

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
Тепер поняв,  крім того я думав що "prio" має значення тільки для трафіку на одному інтерфейсі, і до інших інтерфейсів не мають ніякого відношення,
дякую, буду пробувати ..

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
і ше в мене таке питання:
чи можна обмежити користувачеві (компютеру ) сумарну швидкість в двох напрямках.
( Н-д, є 100К, але чи він робить download  чи upload сумарна швидкість не перевищує 100К .. )