Автор Гілка: FreBSD 6.1 vs SUSE 10.1  (Прочитано 1924 раз)

Відсутній angel4x07

• Новачок
  • *
  • дописів: 9
  • Dont Stop!!!
FreBSD 6.1 vs SUSE 10.1
« : 2007-03-11 01:24:10 »
Питання до всіх профі!!! Стоїть старий сервер freeBSD 4.8 - класний дядька, тільки не підтримує ACL і вже пора оновлювати, була їдея поставити freeBSD 6.1 і підняти на ньому відповідно DHCP, DNS, почту, SQUID, ну і решта по-мілкому (все що крутиться на старому серваку)... Так от, я більше дружу з лінуксами (проти БЗД нічого не маю - чудова система але тільки не тягне мене до неї), є задумка поставити всю цю красу на сервер під SUSE 10.1. Питання: наскільки це розумно, а саме чи замінить він по безпеці і надійності БЗД-систему? Тобто мене цікавлять плюси і мінуси кожного з підходів на думку профі (сам до таких не відношу так як досвіду бракує). Поможіть зробити вибір :-/  
Якщо ти хочеш знати, як побудувати будинок - будуй його, просто будуй його.

Відсутній Паша

• Кореспондент
  • дописів: 142
  • хайо!
Re: FreBSD 6.1 vs SUSE 10.1
« Відповідей #1 : 2007-03-12 16:48:11 »
1) а де ви таке почули, що лінукс дирявіший за фрибсд. Все від адміна залежить.
2) на питання яку систему вибрати suse 10.1 чи freebdd 6.1 правильніше ніж ви ніхто не дасть відповіді
debian

Відсутній angel4x07

• Новачок
  • *
  • Dont Stop!!!
« Відповідей #2 : 2007-03-12 16:53:42 »
Я тому й птаю, чи він не дирявіший, тому що стільки вже проспівали возвеличень про БЗД, що вона вже авторитетом давить. Мені цікаві думки тих хто знає більше за мене ;)

Відсутній angel4x07

• Новачок
  • *
  • Dont Stop!!!
« Відповідей #3 : 2007-03-12 17:03:11 »
Хоча швидше думку хто мав досвід роботи з обидвома системами. я сам більше схильний до Лінукса, він мені більше подобається (я не тільки про Сузу). Я розумію що це схоже на питання, що краще Ферррарі чи Порше, це швидше діло смаку і досвіду роботи з тією чи іншою системою ....

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
« Відповідей #4 : 2007-03-12 21:44:14 »
якщо "підняти на ньому відповідно DHCP, DNS, почту, SQUID" - то наявність підтримки  ACL як на мене не є вагомим аргументом ;).

Товаришу треба було в районній мережі сервачок для приблизно тих самих завдань (без пошти ) - взяв 6.1 і поставив на старе залізо (200Mhz/64Mb) - розказує шо раз настроїв і не лазить туди хто зна скільки. Якби не вимкнули на півдня електрику то аптайм був би понад півроку. redhat на ту жилізяку встав але попередив шо йому тре не менше 256Mb інакше фірма нічо не гарантує  ;D

Стосовно секюрності - все від адміна залежить.
Стосовно юзабіліті - в льоліксі деякі речі зроблені, хм, елегантніше.

Ти той сервер для чого використовуєш - маю на увазі наскіко критичні завдання він виконує?
Якщо downtime на пів дня (по причині неправльного конфігурування) не призведе до жорстких штрафних санкцій, то став frebsd  і вперед, інакше - став то в чому більше впевнений.
Я одній такій фірмі поміняв таки лінукс на фрю (файрвол/веб/), і нічо - маслає собі потихеньку. ;)

Відсутній angel4x07

• Новачок
  • *
  • Dont Stop!!!
« Відповідей #5 : 2007-03-14 09:45:50 »
Основна і первинна задача цього сервака це пошта. Додатково (не критично) - інтернет(squid) і DNS. Решта для зручності. Машина на базі якої складаю: Intel celeron 2.0 GHz 256 DDR 80 HDD - тобто Лінукс піде.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #6 : 2007-03-14 10:07:48 »
З власного досвіду - Squid дуже полюбляє пам'ять. Якщо додати до нього щось накшталт SquidGuard, то мізків дуже не вистачатиме і система увесь час буде свапитись. Тому або додайте мізків, або відмовтесь від Squid.

Відсутній angel4x07

• Новачок
  • *
  • Dont Stop!!!
« Відповідей #7 : 2007-03-14 14:07:43 »
За памятю діло не постоїть, мене більше цікавить фактор ОС. І як я розумію якихось значних заперечень проти лінукса немає, тому я думаю що тему можна й закривати ;D ... Дякую

Відсутній bol

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #8 : 2007-03-16 16:30:21 »
Suse дуже непоганий дистрибутив, я його користую в desktop & server більше 3 років.