Автор Гілка: перерозподіл диску -- як зробити правильно?  (Прочитано 1782 раз)

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
  • дописів: 156
історично склалося так, що linux я встановлював поруч з вікнами на різні розділи одного жорсткого диску... з тих пір ті вікна практично і не відкривав -- тепер відчуваю, що прийшов час їх знести й забути. але виникає питаннячко: як коректно це зробити? не хочеться перевстановлювати linux через криві руки, потрібна порада.

отже, що маю:

hda: системний диск
= hda1 -- системний windows (ntfs)
= hda2 -- системний linux (ext3), включаючи /home, /tmp тощо
= hda3 -- своп linux
hdb: решта (робота, музика, відео тощо)

що хочеться: якось акуратно прибрати системний розділ windows, а системний linux -- розшитири на весь диск hda... чи можна (і як) зробити це так, щоби не перевстановлювати linux?
« Змінено: 2007-08-18 21:49:12 від tivasyk »
«it’s quite easy if you don’t know how» (c) douglas adams

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
Звичайно, можливо. Варіанти є два, і для обох потрібен якийсь LiveCD (кнопікс рулить):
1. Знищуєте розділ з віндою, і збільшуєте розділ з лінукс. Чим більший він у вас, тим більше часу це займе, залежно від розміру, може до кількох годин.
2. Бекапите розділ з лінукс (обов'язково з живчика) або через dd, або й просто копіюєте на нормальну fs. Знищуєте обидва, створюєте на їх місці новий розділ, відновлюєте бекап. Швидше, але потрібен дисковий простір для маневру.
Після чого редагуєте fstab, device.map та menu.lst/grub.conf/lilo.conf, щоб система і завантажувач знали, де в них розділи.

ЗІ тримати / і /home на одному розділі - моветон=))
« Змінено: 2007-08-18 22:33:45 від Cthulhu »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
напевно слід додати, що це можна зробити програмою parted або його графічним аналогом gparted
існує також qparted - теж графічне. звісно, запускати під рутом.

знищити розділ вінди можна і без livecd, достатньо його розмонтувати. так само без livecd можна створити на звільненому місці новий розділ лінукса. Але для вашої задачі  - ресайзнути системний поточний розділ лінукса, треба завантажитись з livecd, на жаль. Це стрьомна операція, бо якщо вимкнеться під час неї живлення - розділу хана.

Цитата
ЗІ тримати / і /home на одному розділі - моветон=)
а я тримаю - бо не знаю, скільки мені треба місця на програми, а скільки - на документи/фото/відео, які тримаю в хомі. Хоча дійсно, більш безпечно для даних зробити окремий розділ для /home.  
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
Цитата
ЗІ тримати / і /home на одному розділі - моветон=)
а я тримаю - бо не знаю, скільки мені треба місця на програми, а скільки - на документи/фото/відео, які тримаю в хомі. Хоча дійсно, більш безпечно для даних зробити окремий розділ для /home.  
Ну, якщо з дисковим простором зовсім тяжко - то так. Але в моєму випадку (особливо після недавньої покупки однієї милої залізячки) є де розгулятись:
Цитата
df -hT                    
Filesystem    Type    Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/hda2 reiserfs     13G  6,3G  5,8G  53% /
[skipped]
Причому:
Цитата
du -hs /opt/games
2,1G    /opt/games
Справжні джедаї тримають /var і /tmp на розділах, а / в ro=) Операційна система відновлюється легко і місця займає небагато, а от дані - ні.
« Змінено: 2007-08-19 01:50:10 від Cthulhu »

Praporshic

• Гість
Якби кореневий розділ був у reiserfs, то змінити його розмір можна було б навіть не відмонтовуючи. Колись грався такою можливістю через YaST (SuSE 9.2)

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
усім вдячний за поради, буду пробувати. правда, вже не цих вихідних, мабуть =/

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
усім вдячний за поради, буду пробувати. правда, вже не цих вихідних, мабуть =/
операція пройшла успішно. щоправда, використав для цього не звичайний livecd -- для мене це занадто складно, та й в падлу (упс... вибачте) викачувати 200-700 мб повноцінного портативного дистра... тому знайшов у мережі цікавий livecd, що навмисне "заточений" для роботи з розділами жорсткого диску -- parted magic (iso, 56 мб). видалив windows-розділ, "розтягнув" linux-розділ... жодних маніпуляцій з загрузчиком не довелося виконувати, машинка запустилася без жодних проблем.

усім вдячний!
« Змінено: 2007-09-14 14:13:53 від tivasyk »