Автор Гілка: Забув пароль root  (Прочитано 3319 раз)

Відсутній marti88

• Дописувач
  • **
  • дописів: 56
Забув пароль root
« : 2007-12-08 12:40:27 »
Ось так вже трапилось, що прийшовши додому - бачу вимкнений сервак, що мав би бути увімкненим. Включаю, а мені Debian каже на su - введи пароль. Я вводжу, а він відмовляється приймати, хоча я напевно точно пам`ятаю його. Пошта на користувача від системи безпеки показує, що в моїй системі було перепробувано 140 паролів, зі швидкісю 30 за секунду. Пароль напевне поміняли. Так ось до чого я. На цьому форумі не знайшов відповіді на питання, як змінити пароль root. Шукав на інших форумах і знайшов той варіант, який спрацював на моєму debian-і.

1. Вставляємо диск зі встановлювачем в читалку дисків і грузимось з нього.
2. Заходимо в установлювач з режимі відновлення (команда rescue)
3. Коли установлювач прохатиме щось у вас - повертайтесь.. до меню.. і обрирайте командру оболонку.
4. Далі монтуємо файлову сивтему, де встановлено вашого Linux-а. (mount /dev/hda1 /mnt)
5. chroot-имось в неї (chroot /mnt)
6. Що це таке я не зрозумів (mount -a)
7. Міняємо пароль root-а (passwd root)
8. Перезавантажуємось (reboot)

Зробити заміну паролю через single-user mode у мене не вийшло. Може хтось пояснить як це робиться?
marti-ua.info

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
Re: Забув пароль root
« Відповідей #1 : 2007-12-08 13:05:03 »
А в чому, власне, питання?

TuxRoot

• Гість
« Відповідей #2 : 2007-12-08 13:11:50 »
Дамсь....то ж треба від коріння забути пароль, а якщо й ні треба певно попробувати чи то поміняти мову на ту якою вводився і чи не затиснутий "Caps Lock". Насправді ломати пароль в рут це збочення.

Відсутній marti88

• Дописувач
  • **
  • дописів: 56
« Відповідей #3 : 2007-12-08 13:34:46 »
Я писав, що мій комп'ютер було взломано з мережі, пароль змінили. Тому довелось ставити новий.

Але трапляються часто випадки, коли пароль просто забувають.

Питання у тому, як поміняти пароль суперкористувача без завантажувального диску, використовуючи single-user mode. Або може хтось знає інші методи?
marti-ua.info

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #4 : 2007-12-08 13:58:04 »
Якби пароль можна було так просто скинути зсередини системи - лінукс був би не надто безпечним. Окрім іншого користувача з правами на passwsd у sudoers нічого в голову не приходить...

TuxRoot

• Гість
« Відповідей #5 : 2007-12-08 13:58:55 »

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #6 : 2007-12-08 14:44:43 »
Flood:
Oops... Дійсно...
А в мене single-user нема - your distro, your rules :-P

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #7 : 2007-12-08 16:56:08 »
Цитата
Я писав, що мій комп'ютер було взломано з мережі, пароль змінили. Тому довелось ставити новий.
у дебіана хіба можна логінитись під рутом?  :o
перевірте це  і заблокуйте можливість логіну на комп під рутом — тільки через su/sudo.

і що за цікавий пароль, що його всього з 140 спроби підібрали?

а взагалі, нашо цей single-user-mode, якщо все таки забув (це неприпустимо, щоб його хтось підібрав) пароля, то liveCD можна й один раз запустити.
« Змінено: 2007-12-08 16:58:19 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Вуйко з полонини

• Кореспондент
  • дописів: 181
« Відповідей #8 : 2007-12-08 19:46:03 »
у дебіана хіба можна логінитись під рутом?  :o
Так. Це не Убунта.
"Don't waste your time or time will waste you" Matthew Bellamy

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #9 : 2007-12-08 20:40:13 »
а взагалі, нашо цей single-user-mode, якщо все таки забув (це неприпустимо, щоб його хтось підібрав) пароля, то liveCD можна й один раз запустити.

У мене напр. читалок/писалок компактів вже давно нема. Не буду ж я компактовод купляти для такої простої речі. :-)

В grub/lilo просто додати до параметрів ядра: "s" для single mode, або просто - init=/bin/bash .

[Fedora Linux]

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #10 : 2007-12-09 03:11:30 »
Цитата
У мене напр. читалок/писалок компактів вже давно нема. Не буду ж я компактовод купляти для такої простої речі
флешка є. пароль рута — то таке, а от що робитимете, як полетить файлова система? або ґраб? або треба зробити ресайз розділу, який є системний? в будь-якому разі без liveCD/USB не обійтися.
Цитата
В grub/lilo просто додати до параметрів ядра: "s" для single mode, або просто - init=/bin/bash .
але взагалі — цікава порада.

Цитата
Так. Це не Убунта.
у мене був колись дебіен на серваку, ще з ядром 2.4, там це було заборонено. Якраз щоб не можна було ззовні забрутфорсити. Хоча оскільки брут-форс — то додаткове навантаження на сервак, я просто прописую правильні ІР в hosts.allow й забороняю ssh з решти ІР.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Дмитро Редчук

• Кореспондент
  • дописів: 104
« Відповідей #11 : 2008-01-14 16:16:11 »
Шукав на інших форумах і знайшов той варіант, який спрацював на моєму debian-і.
[...]
Зробити заміну паролю через single-user mode у мене не вийшло. Може хтось пояснить як це робиться?
А init=/bin/sh не спрацює?

У дебіана ж іще init?
«Критика має бути конструктивною. Інакше вона деструктивна» ©
Щось не так? — Зроби так.