Автор Гілка: як налаштувати vsftpd  (Прочитано 4352 раз)

Відсутній vanessa

• Графоман
  • дописів: 468
як налаштувати vsftpd
« : 2007-08-15 14:29:23 »
Щось я ніяк не второпаю що потрібно написати в vsftpd.conf щоб дати доступ користувачам до своїх домашніх каталогів. гуглі щось мені не хоче допомогти в цій благородній справі, а тут написано дуже багато і детально. якщо хтось знає поділіться будь-ласка посиланням на гарну доку, бажано не англійською.
PS хотілось-би щоб була системна база користувачів а не створювати нову.
« Змінено: 2007-08-15 14:33:47 від vano_vvv »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Re: як налаштувати vsftpd
« Відповідей #1 : 2007-08-15 19:10:08 »
зараз не маю доступа до того сервака, де я його піднімав, але пам'ятаю, що все досить просто - треба почитати коменти у vsftpd.conf і змінити там кілька параметрів, потім перезапустити фтп-сервер.

Цитата
а тут написано дуже багато і детально
дивно, а у мене відкривається сторінка, де написано дуже мало, фактично лише те, що це крутий фтп-сервер з багатьма фічами.
« Змінено: 2007-08-15 19:13:35 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Praporshic

• Гість
« Відповідей #2 : 2007-08-15 20:58:17 »
А не спадало на думку перекласти перекладачкою коментарі до конфіга? Дуже раджу,‌ якщо зовсім нема бажання англійською читати.

По темі: а чи не здається однозначним та зрозумілим параметр "local_enable" з коментарем "Uncomment this to allow local users to log in."?

Відсутній vanessa

• Графоман
« Відповідей #3 : 2007-08-15 22:16:23 »
По темі: а чи не здається однозначним та зрозумілим параметр "local_enable" з коментарем "Uncomment this to allow local users to log in."?
Так я це і зробив - не допомогло, мабуть ще щось потрібно зробити.
Я от чого не можу збагнути: як він запускається, сам по собі чи його inetd запускає і відповідно потрібно його в inetd.conf вписати ?
пишу #/etc/init.d/vsftpd start у відповідь бачу що vsftpd started, а до сервера під'єднатись не можу
Якщо прищу в inetd.conf рядок
ftp .......  /usr/sbin/vsftpd
Коли під"єднуюсь, отримую OOPS 500

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2007-08-15 23:18:44 »
ні сам по собі повинен, як ви й робите. Ви йому рестарт дайте або стоп, потім старт
не знаю, може у вас тільки з localhost дозволено з'єднання? На локалхості хоч пускає в фтп?
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній vanessa

• Графоман
« Відповідей #5 : 2007-08-16 09:17:12 »
так я якраз на локалхості й перевіряв Ще питання: /var/run/vsfptd.pid повинен бути? Я спробував зробити vsftpd stop і ось що получив

# /etc/init.d/vsftpd stop
Stopping FTP server: vsftpdNo /usr/sbin/vsftpd found running; none killed.
.

Потім спробував запустити,
# /etc/init.d/vsftpd start
Starting FTP server: vsftpd.
#
Не зрозуміло запустився чи ні, но файла /var/run/vsfptd.pid немає.  Доречі ps -e у цьому списку процеса vsftpd також немає....
А де можна глянути що йому заваджає запуститись ?
Ще одне: при спробі з'єднатися з сервером в daemon.log добавляється наступне

Aug 16 09:25:00 server vsftpd[6456]: connect from ::ffff:127.0.0.1 (::ffff:127.0.0.1)

а ftp-клієнт отримує відповідь
ftp> open
(to) localhost
Connected to localhost.
500 OOPS: could not bind listening IPv4 socket

« Змінено: 2007-08-16 09:31:31 від vano_vvv »

Відсутній vanessa

• Графоман
« Відповідей #6 : 2007-08-16 10:08:33 »
Я його таки запустив. Уважно почитав /etc/vsftpd.conf тай запустив.

тепер ще питання: Є така річ
chroot_local_user=YES
це щоб користувачі могли піднятися вище своєї домашньої папки, але вони власне бачуть всю файлову систему сервера. А можна так зробити що вони бачили тільки те, що в папці /home? Власне мені навіть не все /home потрібно. у мене самба віддає ще два ресурса public і media які знаходяться /home/samba/public та /home/samba/media. от доступ до домашнього каталога та цих двох речей мені потрібно відкрити.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2007-08-16 19:27:14 »
Саме так, але з точністю до навпаки. Той параметр не дозволяє користувачу бачити щось окрім домівок. Взагалі, я не впевнений що з vsftpd вийде зробити усе потрібне. Я б для цього обрав proftpd - він багатший на функціонал.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #8 : 2007-08-18 13:55:11 »
Я його таки запустив. Уважно почитав /etc/vsftpd.conf тай запустив.

тепер ще питання: Є така річ
chroot_local_user=YES
це щоб користувачі могли піднятися вище своєї домашньої папки, але вони власне бачуть всю файлову систему сервера. А можна так зробити що вони бачили тільки те, що в папці /home? Власне мені навіть не все /home потрібно. у мене самба віддає ще два ресурса public і media які знаходяться /home/samba/public та /home/samba/media. от доступ до домашнього каталога та цих двох речей мені потрібно відкрити.
не треба так знущатися. якщо вам треба доступ до двох папок, які не знаходяться в домашньому каталозі, створіть у домашньому каталозі на них посилання (symlink). Ну і про права доступа не забудьте.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2007-08-18 14:38:13 »
Головне не забути дозволити ходження по симлінках. Бо в мене без нього так не працювало.

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #10 : 2007-08-18 15:54:19 »
Наздогін: автор xinetd рекомендував його використання із xinetd, якщо не помиляюся.

Ну й був здивований такими стрибками через голову -- в ALT воно Просто Працює(TM), тільки only_from одразу треба регулювати.  Та й налаштувалка є.

Відсутній necuk

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #11 : 2007-08-21 19:13:36 »
Цитата
створіть у домашньому каталозі на них посилання (symlink). Ну і про права доступа не забудьте.
Мав чималий клоп1т коли видаляв користувача з системи - потяглося видалення примонтованого. Десь 20Gb полет1ло на небесний сервер.  Нажаль, не пам'ятаю як було зроблено - через симл1нк чи замонтовано з ключиком bind.  

Відсутній vanessa

• Графоман
« Відповідей #12 : 2007-08-25 18:10:29 »
Є у мене пооблеми з кирилицею в іменах файлів. клієнти (far, opera, вікна)абракадабру якусь показує, і ті файли, що локально лежать і є ресурс, змонтований таким чином
mount -t smbfs //vano/mydocs ~/vano  -o iocharser=koi8-u,codepage=cp866тут також є файли з кирилицею в іменах, так їх не тільки по ftp невидно, а й putty (UTF-8) показувати не хоче. Пробував міняти параметр iocharset=utf-8 - не допомогло. На диску фізично //vano/mydocs форматований як NTFS
« Змінено: 2007-08-25 18:12:18 від vano_vvv »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #13 : 2007-08-26 13:56:33 »
Цитата
створіть у домашньому каталозі на них посилання (symlink). Ну і про права доступа не забудьте.
Мав чималий клоп1т коли видаляв користувача з системи - потяглося видалення примонтованого. Десь 20Gb полет1ло на небесний сервер.  Нажаль, не пам'ятаю як було зроблено - через симл1нк чи замонтовано з ключиком bind.  
через сімлінк не повинно видалятися.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #14 : 2007-08-26 13:58:21 »
Є у мене пооблеми з кирилицею в іменах файлів. клієнти (far, opera, вікна)абракадабру якусь показує, і ті файли, що локально лежать і є ресурс, змонтований таким чином
mount -t smbfs //vano/mydocs ~/vano  -o iocharser=koi8-u,codepage=cp866тут також є файли з кирилицею в іменах, так їх не тільки по ftp невидно, а й putty (UTF-8) показувати не хоче. Пробував міняти параметр iocharset=utf-8 - не допомогло. На диску фізично //vano/mydocs форматований як NTFS
а змінити кодування в ftp-клієнті? принаймні в браузері це можливо. І в PuTTY теж можна змінювати кодування.
а взагалі краще на ftp кирилицею не бавитись