Автор Гілка: Моніторинг серверів  (Прочитано 1881 раз)

anonymous

• Гість
Всім привіт!
Є задача - моніторити стан серверів (майже десяток). Щоб через веб-морду було видно , чи живий сервер, скільки вільного місця, щоб можна було моніторити стан процесів - апачів, фтп, нфс і т.д.
Знаю, що є cacti, mrtg і zabbix. Що з них краще підійде? Чи можливо є щось інше?
Дякую.

Praporshic

• Гість
Re: Моніторинг серверів
« Відповідей #1 : 2008-10-30 17:01:32 »
Hobbit/Big Brother, Nagios...
Cacti та mrtg не для того трохи призначені.

Відсутній funtik

• Кореспондент
  • дописів: 138
  • Linux... because life is too short for reboots!
« Відповідей #2 : 2008-10-30 20:40:43 »
Можливо, я не розумію суть питання, але чому умова саме через веб? Чому не можна законектитись через ssh і напряму моніторити?
« Змінено: 2008-10-30 21:50:12 від funtik »

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
« Відповідей #3 : 2008-10-30 22:57:55 »
пробуй nagios

Часто використовується, відповідно можна знайти відповіді на більшість питань по настройці чи кастомних рішенях.
Крім своїх стандартних модулів дозволяє писати власні.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #4 : 2008-10-30 23:00:37 »
Можливо, я не розумію суть питання, але чому умова саме через веб?
Ви справді зовсім не розумієте про що йде мова.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #5 : 2008-10-30 23:01:30 »
пробуй nagios

Часто використовується, відповідно можна знайти відповіді на більшість питань по настройці чи кастомних рішенях.
Крім своїх стандартних модулів дозволяє писати власні.

А як у нього з моніторингом навантаження на процесор та іншим? Бо я давненько не користувався, і тоді з цим було доволі складно.

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
« Відповідей #6 : 2008-10-31 22:21:21 »
Тепер мабуть я не розумію про шо мова  :-/

Можна написати власні скрипти до Nagios які будуть міряти те шо нам потрібно.
В чому "подвох" ?

« Змінено: 2008-10-31 22:21:39 від anatolijd »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2008-10-31 22:43:57 »
Мається на увазі перевірка навантаження на процесор з надсиланням повідомлень при перевищені якогось рівня.
Писати скрипти можна до чого завгодно, от тільки інколи це стає складно. Власне, можете подивитись презентацію моєї доповіді на OSDN 2008: ftp://ftp.linux.kiev.ua/pub/conference/2008/reports/yegorov-bbmon.odp
Для багатьох речей (моніторинг ФС, пам’яті, мережевих пристроїв, процесів й таке інше) писати скрипти просто не потрібно.

Відсутній olex

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
  • $ dd if=/dev/zero of=/dev/null
« Відповідей #8 : 2008-11-03 13:59:44 »
тоді використовуйте Nagios - якщо обмежені в ресурсах, але маєте бажання колупатись в текстових файлах
або можна використати Zabbix - піде більше ресурсів (додатковик плюс - можна використовувати базу (я вибрав Postgresql)) і маємо досить зручний (на мою думку) інтерфейс

вибирайте - що вам важливіше - швидкість роботи і економія ресурсів, але потрібно трохи часу щоб усе налаштувати
або - підтримка бази даних і зручний інтерфейс, але працювяати буде трохи повільніше і більше жерти ресурсів

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2008-11-04 21:26:47 »
Повторюся ще раз: якщо вам не треба стріляти з гармати по горобцях - беріть hobbit. 100% того що вам треба там робиться без написання скриптів, як це потрібно для nagios.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #10 : 2008-11-04 22:24:20 »
Зараз нагіос не потребує написання додаткових скриптів. У всякому разі у мене моніториться 6 серверів і близько 40 служб. Все обійшлось лише дописуванням у конфігураційні файли шматків тексту на штиб
define service{
        use                     generic-service
        host_name               job
        service_description     DNS
        check_command           check_dns
        }

Правда, маю зараз до нього ряд зауважень - не можу придумати, як йому казати, що "на цьому сервері АРТ може мати невстановлених 30 критичних оновлень, це не критично" і не знайшов, як дивитись зміни стану чогось там в часі. Тобто бачити графіки в стилі згаданого rrdtool. Правда, наразі не дуже припікає (просто знаю, що два критичних статуси служб на "тактичному екрані" - це норма + стан процесора, памяті, мережі і ще чогось там моніториться давнішніми скриптами) і відноситься швидше до забаганок "зробити все гарно", аніж до реальних потреб. Бо інакше вирішилось би або прискіпливішим гуглінням, або все тими ж скриптами :)
Читайте документацію - вона кермує.