Автор Гілка: Не працює мережа між Linux та Windows  (Прочитано 1804 раз)

Відсутній Sandr

• Графоман
  • дописів: 461
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Є три комп'ютери, котрі з'єднані в мережу через маршрутизатор. Один з комп'ютерів з'єднано з інтернетом напряму через модем і є шлюзом для інших.

Коли на всіх комп'ютерах працює система Windows, то мережа працює нормально і інтернет роздається на всі комп'ютери. Налаштування мережевих плат наступне:

1) 192.168.0.1/255.255.255.0 Шлюз
2) 192.168.0.2/255.255.255.0 dns1/2 -- 192.168.0.1/192.168.0.2
3) 192.168.0.3/255.255.255.0 dns1/2 -- 192.168.0.1/192.168.0.2

Коли запускаю на першому компі систему Лінукс (openSUSE 10.3), то мережа чомусь блокується, і перестає працювати навіть між двома іншими компами. При відключенні першого комп'ютера (або переведення його мережевої плати в автономний режим) мережа починає працювати між двома іншими системами. При з'єднанні мережа знову блокується й перестає працювати.

Налаштування мережевої плати на Лінуксі виконано аналогічно системі Windows, тобто:

1) 192.168.0.1/255.255.255.0

Перевірку працездатності мережі виконував задаючи адресу ftp-сервера (ftp://192.168.0.1/) першого комп'ютера, але з'єднання не відбувається.

Начебто виникає якийсь конфлікт в мережі... Чи чому вона ще може блокуватися?

Перепробував різноманітні налаштування мережної плати на Лінуксі, але так і не вдалося розблокувати мережу.

Хотів пустити інтернет через систему Лінукс на інші комп'ютери, використовуючи проксі, а тут така халепа...  :(

Підкажіть люди добрі, де тут може бути "собака заритий"?
« Змінено: 2010-09-08 00:40:28 від Sandr »
openSUSE + KDE

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • дописів: 370
  • I Like FreeBSD !
Re: Не працює мережа між Linux та Windows
« Відповідей #1 : 2010-09-08 10:43:12 »
шось трохи не зрозуміло .. мало деталей..

Цитата
Перевірку працездатності мережі виконував задаючи адресу ftp-сервера (ftp://192.168.0.1/) першого комп'ютера, але з'єднання не відбувається

Цитата
то мережа чомусь блокується, і перестає працювати навіть між двома іншими компами

а ftp-сервер там запущений взагалі ..???
і що саме значить "мережа" ... мережа це не тільки ж FTP !!!
чи не пробували ви чи йде ping між компютерами в різні моменти ... куда йде а куда може і не йде ?
чи може у вас на лінксу samba запущена ?

Уф

• Гість
« Відповідей #2 : 2010-09-08 12:31:10 »
Off-topic:
Дія перша.
Чудовим осіннім вечором в одній маленькій мережі зібралися дві системи Windows. Вони тихо-мирно обмінювалися між собою інформацією, нікого не зачіпали, аж раптом скрипнули двері і до мережі без стуку та попередження вломився товстий пінгвін. Побачивши, як дві системи Windows обмінюються інформацією, він безцеремонно втрутився у цей процес:
- Ага, а що ви тут це робите?!
- Ну, ми обмінюємося інформацією. Але втручатися в чужі розмови не культурно.
- Та будете ви мені ще про культуру розказувати, лярви пропрієтарні!
З цими словами пінгвін демонстративно скинув штани, виставивши на показ те, що там є.
- Ааааааа, маніяк! - закричали системи Windows і поспішно розбіглися з мережі.
Завіса.
Дія друга.
Тиша в мережі - жоден пакет не прошелестить. Із за шафи виглядає перелякане віконце однієї із систем Windows:
- По моєму, він пішов і більше не повертається.
Віконце висунулося більше, показалося тендітне API системи та TCP/IP драйвер. В другому кінці мережі, з під столу визирнуло перелякане віконце іншої системи Windows:
- Тоді досить ховатися.
Обидві системи дружно вилізли із сховок, встановили конект і продовжили свій тихий-мирний обмін інформацією.
Завіса.

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #3 : 2010-09-09 01:12:12 »
Спробую дещо деталізувати ситуацію.

Коли я маю на увазі, що мережа перестає працювати, то це означає, що припиняється трафік між комп'ютерами. Причому з комп'ютерів з Віндовсом вихідний трафік йде, а вхідний відсутній, а на Лінуксі взагалі при цьому трафіку ніякого немає. Хоча помилок мережі ніяких ні на Віндовсі, ні на Лінуксі система не видає. Перестає відбуватися передача даних, тому я й назвав це явище тим, що блокується мережа.

FTP-сервер на Лінуксі запущений і я його використовував як найпростіший спосіб перевірки з'єднання.

На Лінуксі запущена і Самба, тільки я не розумію, як вона може впливати на мережу в даному випадку. Пробував я різні налаштування робити й для Самби через інтерфейс YaST2, але там здається нічого такого немає, щоб могло блокувати мережу.
openSUSE + KDE

Відсутній fooser

• Дописувач
  • **
  • дописів: 66
« Відповідей #4 : 2010-09-16 15:01:08 »
Sandr, наскільки я зрозумів ви використовуєте 192.168.0.1 в обох інших компах як default gateway? Якщо так тоді скажіть - ви якусь программу використовуєте в віндовсі для розшарювання інтернету? Крім того яким чином забирається інтернет у провайдера - pptp?

Ps. Використовуйте ping для перевірки з'єднання між комп'ютерами. Але зауважте що в фаєрволлі пінги повинні бути увімкнені.

0_o

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #5 : 2010-09-16 18:41:11 »
Додивився, що на маршрутизаторі не світиться індикатор відповідного підключення.

Звідси зробив висновок, що мережна плата просто не працює фізично.

Думав, що вийшла з ладу мережева плата. Але оскільки мені ще не траплялося в практиці, щоб мережева плата згорала, то ймовірність виходу з ладу була дуже низькою.

Зробив припущення, що проблема може бути в невірних налаштуваннях BIOSа. Зробив процедуру обнулення і тим самим повернув типові значення налаштувань.

Після цього плата запрацювала і мережа почала працювати між будь-якими машинами.  :)
openSUSE + KDE