Автор Гілка: Чи можливий обмежений локальний репозитарій Ubuntu  (Прочитано 1959 раз)

Відсутній Single

• Новачок
  • *
  • дописів: 41
  • Убунтієць - нубієць
Привіт усім!

Є така ситуація: у мережі декілька десятків компів з Ubuntu 10.04 LTS, як 32-, так і 64-розрядні. ПЗ на всіх однаковісіньке, я навіть створив щось на зразок власної збірки, користуючись оцим. Зробив я це лише тому, що тягти з інету 1 гб пакетів значно краще одноразово, аніж декілька десятків разів.

Швидкості інету тут слабенькі, процес затягся б надовго. Власне, саме тому і постає питання про створення локального серверу оновлень для цієї Убунти. Але, хочете вірте, хочете ні, тут немає можливості розмістити повне дзеркало її репозитарію! Адже це, уявіть собі, цілих 20-30 Гб + ще стількі ж для другої архітектури.  ;D

Отже, будо б непогано, якби існувала можливість зробити такий репозитарій, який містив би лише потрібні пакети. Це зайняло б не більше ніж 3 Гб для обох архітектур разом, що цілком прийнятно. Чи хтось знає, як можна таке зробити? Склад ПЗ на компах майже незмінний, але оновлення потрібні...
А де подівся мій root? Га?!

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
Пакунок: debmirror
Опис: Debian partial mirror script, with ftp and package pool support
 This program downloads and maintains a partial local Debian mirror. It can mirror
 any combination of architectures, distributions and sections. Files are
 transferred by ftp, http, hftp or rsync, and package pools are fully supported.
 It also does locking and updates trace files.

https://help.ubuntu.com/community/Debmirror
Best regards,
nickat

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Моя порада негігієнічна - не чистити кеш (або чистити лише старі пакунки). В кеші зберігається всі закачані пакунки, знаходиться він у /var/cache/apt/archives.
Цей кеш, через nfs, можна зробити спільним для всіх машинок.
З цього кешу, за цією інструкцією, можна зробити свій міні-репозиторій.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Single

• Новачок
  • *
  • Убунтієць - нубієць
nickat
власне, не зрозумів, яким чином debmirror дає змогу зробити те, що мені потрібно. Адже він створює звичайне повне дзеркало репозитарію мого дистрибутиву.

piktor
дякую. Звісно, якщо користуватись цим методом, то треба провести чималу роботу по створенню вмістилищ для кожного встановленного пакету, до того ж, димамічній ІР додасть геморою... Але схоже на те, що може допомогти.

Інші якісь думки є?
« Змінено: 2010-09-22 16:14:30 від Single »

Відсутній yakim

• Новачок
  • *
  • дописів: 42
  • I Love YaBB 2!
nickat
власне, не зрозумів, яким чином debmirror дає змогу зробити те, що мені потрібно. Адже він створює звичайне повне дзеркало репозитарію мого дистрибутиву.

Інші якісь думки є?

Можна використати утиліту apt-cacher.
Можливо вона буде більш корисна, бо не створює повне дзеркало, а лише дає можливість не завантажувати одні й ті ж пакети на різні машини.

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
nickat
Цитата
Пакунок: debmirror
Опис: Debian partial mirror script
http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1285160308/0
« Змінено: 2010-09-22 16:01:11 від nickat »
Best regards,
nickat

Відсутній piktor

• Видавець
то треба провести чималу роботу по створенню вмістилищ для кожного встановленного пакету
Це як, поясніть. Я гадав - одне вмістилище на всі пакети.
В будь якому разі, у вас має бути машинка зі статичним ІР, на якій буде сховище, у якому-б воно вигляді не було, і до якої за пакунками ломитимуться усі інші.
Все просто - зачитуєтеся цим, шарите на одній машинці папку з кешем, на всіх інших - монтуєте мережевий ресурс в /var/cache/apt/archives.
Як варіант, якщо інтернети роздаються сквідом (не впевнений, чи вийде), попросити його сумлінно кешувати файли, отримані з сервера, з якого ви оновлюєтеся.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній piktor

• Видавець
Мене prapor щойно лаяв за squid.  :) Бо серед утиліт apt є apt-proxy, якого я, за відсутності потреби, не юзав, тому і не підказував.  :D
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Single

• Новачок
  • *
  • Убунтієць - нубієць
Мій гуру вирішив зупинитись на Apt-Cacher-Ng
http://www.vabakane.ru/blog/9-ubuntu/4-ubuntu-apt-cacher-ng
http://blog.shvetsov.com/2009/08/apt-mirror-vs-apt-cacher-ng.html
Щоправда, сервер на FreeBSD, тож зі збіркою довелося трошки помучитись, але зараз все працює. Майже. На деякі партнерські репозитарії (типу deb.opera.com чи ppa.lauchpad.net) не пускає. То не критично, хоча причини поки що встановити не вдалося.