Автор Гілка: Вибір дистрибутиву  (Прочитано 3390 раз)

Snal

• Гість
Я думаю, тут доволі часто з'являються подібні питання. Але у меня (звичайно) свій, окремий випадок і свої питання.

Я хочу встановити дома собі лінукс. І не знаю, який з лінуксів обрати, аби він зодовілняв наступним вимогам:
1. нормальна підтримка різноматнітного медіа (що можна було музику слухати, фільми дивитись). Але це, звичайно, просто. Але ж ще хочеться, аби це медіа можна було брати з розділу під віндою (NTFS). хоча б брати-читати, не писати.
2. Невеличкий розмір (максимум 3 сд) і щоб його можна було скачати з українських джерел.

Працюю я з комп'ютерами більш-менш, так що дістрибутив може й не бути для повних вже новачків.

Дякую за допомогу.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Re: Вибір дистрибутиву
« Відповідей #1 : 2005-06-21 12:39:52 »
Справа в тому, що підтримка мультимедіа і читання НТФС є практично в кожному дистрибутиві. І більшість із них можна стягти з унету. Або замовити на lafox.net, opensource.com.ua чи їм подібних.
На лафоксі, до речі, є непоганий розбір дистрибутивів; лінк на нього висить на чільній сторінці.

З.І. "Більш-менш" досвідчений користувач в windows ще не означає розуміння всього і відразу у linux.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #2 : 2005-06-21 12:52:51 »
http://linux.kiev.ua/download.html?&L=1

Накільки я розумію, то це уанет?
Linux. The future is open.

Snal

• Гість
« Відповідей #3 : 2005-06-21 13:18:22 »
Справа в тому, що підтримка мультимедіа і читання НТФС є практично в кожному дистрибутиві. І більшість із них можна стягти з унету. Або замовити на lafox.net, opensource.com.ua чи їм подібних.
На лафоксі, до речі, є непоганий розбір дистрибутивів; лінк на нього висить на чільній сторінці.

З.І. "Більш-менш" досвідчений користувач в windows ще не означає розуміння всього і відразу у linux.
я знаю, але... з рік тому я ставив собі red hat і нічого с цбого там не було - ні підтримки мп3, ні нтфсу.
і стягнути я можу, але не хоеться чогось монструозного - 3 диски, я ж кажу.

Enigma

• Гість
« Відповідей #4 : 2005-06-25 20:52:41 »
Цитата
я ставив собі red hat і нічого с цбого там не було - ні підтримки мп3, ні нтфсу.
Це дивно, бо я ставив собі ALTLinux JUNIOR, і хоча дистр його маленький - усього 1 СД, там був і XMMS для MP3, і читання з НТФС... :o

enigma

• Гість
« Відповідей #5 : 2005-06-25 20:58:47 »
До речі, можеш випробувати MyLinux, там і нтфс є, і ХММС, і український інтерфейс: бо наша рідна розробка.http://www.mylinux.com.ua
На данний момент, здається, є версія 3.1.

Відсутній uzerg

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
« Відповідей #6 : 2005-08-03 18:48:52 »
Ну, якщо не для новачків і все тягти з І-нету, то можна спробувати Gentoo Linux. Тільки встановлення - на 2-3 ночі - на нормальній машині. Підтримка - чого захочеш, того і буде, ftp://ftp.linux.org.ua/pub/Linux/Gentoo/distfiles великий  :)

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
« Відповідей #7 : 2005-08-04 16:51:08 »
Є така чудова річ, як Knoppix. Займає усього один CD, з якого завантажується система та в процесі роботи підвантажуються потрібні програми. Його "чудовість" в тому, що ви можете спробувати -- чи будуть працювати ті можливості, які вам потрібні без встановлення самої системи на вінчестер. Якщо все гаразд -- спрощений процес інсталяції допоможе отримати повноцінну систему. Ні -- можете вибрати щось інше. Це мені довподоби.

Здається, Knoppix базується на нестабільному випуску Debian ('sid'), тому, якщо є доступ в Інтернет, можна буде простим чином розширити початковий набір програм від Knoppix. В архівах Debian зараз близько 15000 пакунків.
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
« Відповідей #8 : 2005-08-05 23:28:44 »
... Я б не назвав себе в початківцем Юніксу (FreeBSD), ...
Ніколи не радьте FreeBSD-ішникам RPM дистри! Дистри Лінукса, як ні одної ОС останні роки сильно розбігаються в різні боки... на сьогодні Gentoo Linux набагато ближчий до FreeBSD ніж до Fedora, SUSE...
З FreeBSD краще і легше переходити на Gentoo, Slackware, а з офтопіка на RPM; Debian знаходиться десь посередині.

PS. Певно Пан ще в червні щось собі вибрав...
« Змінено: 2005-08-05 23:31:00 від hse »
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.