Автор Гілка: UA & Num Lock  (Прочитано 2438 раз)

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • Графоман LOU третього (четвертого?) пришестя
UA & Num Lock
« : 2005-11-12 18:10:20 »
Привіт усім!!!

Виникла проблема: коли встановлював свій Дебіан (3.1r0a Sarge з Лафоксу) вибрав перемикання клавіатури через контрол-шифт. Все працювало добре, при зміні мови світився індикатор Num Lock. Але це мені не сподобалось - працювало тільки в консолі. Встановив зміну мови в KDE. Після цього індикатор перестав працювати взагалі (в консолі теж) і я не знаю включений Num Lock чи ні. Підскажіть, як виправити це діло? В принципі, достатньо просто відключити індикацію або ж перетягнути її на Scroll Lock.

Відразу дякую
Debian GNU/Linux lenny/sid
MontaVista Linux (Motorola ROKR Z6). Міняю на A1200.

Praporshic

• Гість
Re: UA & Num Lock
« Відповідей #1 : 2005-11-12 18:46:38 »
Це проблема в КДЕ. Для налаштувань клавіатури краще взагалі в КДЕ нічого не чіпати, краще (та правильніше) відредагувати /etc/X11/XF86Config-4:
Цитата
Option           "XkbLayout"       "us,ru(winkeys),ua(winkeys)
Option         "XkbOptions"      "grp:ctrl_shift_toogle"
та використати kkbswitch для індикації (останнього немає у дистрі, треба збирати чи використовувати xxkb)

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
« Відповідей #2 : 2005-11-12 19:13:10 »
Доведеться так... а як там змінити параметри переключення? Я в KDE control-menu використовую, мені подобається. Та й взагалі мене KDE-шний перемикач задовільняє.

А щодо НумЛоку - це Дебіанівське. Ніхто не знає, як його перетягнути на СкролЛок? Сьогодні одному *** свій Дебіан російський ставив, так у нього відразу на Скролі висить... Ставити російський, щоб перевірити -маразм та національне несвідомість, до *** йти - ще бридкіше.

До речі, xkb вже майже рік інчого, крім відрази, в мене визиває. Колись у Мандраці з нею навоювався. А у КДЕ все працює як потрібно - більше мені нічо й не треба.

Поверніть мені НумЛок!!! :'(

anonymus(Guest)

• Гість
« Відповідей #3 : 2005-11-12 23:16:39 »
А в Gentoo все без проблем:
Цитата
rc-update -a numlock boot
Цитата
і numlock включений в консолі при старті.

Хоча у у вашому випадку найшвидше проблема з налаштуванням Х...

anonymus(Guest)

• Гість
« Відповідей #4 : 2005-11-12 23:17:02 »
А в Gentoo все без проблем:
Цитата
rc-update -a numlock boot
і numlock включений в консолі при старті.

Хоча у у вашому випадку найшвидше проблема з налаштуванням Х...

Відсутній Паша

• Кореспондент
  • дописів: 142
  • хайо!
« Відповідей #5 : 2005-11-12 23:39:01 »
Section "InputDevice"
        Identifier  "Keyboard0"
        Driver      "keyboard"
        Option      "XkbLayout" "us"
        Option      "XkbModel" "pc105"
        Option      "XkbOptions" "grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll,grp:shift_toggle"
        Option      "XkbRules" "xfree86"
        Option      "XkbVariant" ""
EndSection

На мій погляд українска локалізація debian31 не чим не гірша за російску. А ще, одного разу мені набридло набирати root_password щоб вимкнути комп. Тому я перейшов до гнома. Чудова річ. Вам раджу.
« Змінено: 2005-11-14 03:35:18 від Praporshic »
debian

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2005-11-13 13:53:52 »
На мій погляд українска локалізація debian31 не чим не гірша за російску.
Взагалі-то так, але чомусь у російській воно відразу стоїть на Скролі. А ще у них Synaptic перекладений. І Skins у них - "шкуры" або "скины". А у нас - "жупани". Спочатку смішно було, а тепер горджуся.

dusoft

• Гість
« Відповідей #7 : 2005-11-14 01:38:12 »
 :o
Пишаюся а не горджуся

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
« Відповідей #8 : 2005-11-14 08:23:00 »
В KDE це робиться досить просто -- вибираєте прапорець біля фрази "Індикатор Scroll_lock показує альтернативну групу" ('Центр керування'/'Розкладка клавіатури'/'Опції xkb'/'Альтернативна група на індикаторі клавіатури').

Взагалі-то в KDE винаходом коліс та велосипедів не займались. Просто люди добре розібрались як працює xkb.
Казати, що Num_lock -- це чисто дебіанівське, взагалі-то не досить правильно. Здається, це можна задати під час встановлення системи/пакунка.
А те, що російською мовою перекладено більше пакунків/документації тощо, це можна виправити, було б лише бажання та стійкість  ;).

І ще, панове модератори, чи вам не здається, що ви вже надто прискіпливо ставитесь до "чистоти україномовних лав"?!! Часто це виглядає трохи недоречним...
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #9 : 2005-11-14 09:46:46 »
І ще, панове модератори, чи вам не здається, що ви вже надто прискіпливо ставитесь до "чистоти україномовних лав"?!! Часто це виглядає трохи недоречним...
Не здається  ;о)
Тим паче, якщо пан Абрамчук хоче виправляти мовні помилки у інших, хай готується до того, що точно на такі ж самі помилки будуть вказувати йому: наша мова не є простою, а навала російських фільмів, книг і т.п. лише погіршує ситуацію. Цебто помиляється кожен.

До речі, "українською", а не "по-українськи", якщо казати, що розмовляємо рідною мовою (а не "по-рідній мові" ;о) ).
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2005-11-15 16:10:13 »
До речі, "українською", а не "по-українськи", якщо казати, що розмовляємо рідною мовою (а не "по-рідній мові" ;о) ).

Це вже десь було... Здається, пан Ярослав мене вже один раз на форумі виправдав :)
Щодо "пишаюся": визнаю свою помилку. Виправляти не буду, бо після цього втратить зміст наступне повідомлення