Автор Гілка: Хлопці, допоможіть будь ласка з SAMBA!  (Прочитано 2110 раз)

Мурчик(Guest)

• Гість
Вітаю усіх на цьому форумі!
Побачив у друга Лінукс - дуже сподобалось, захтів і собі
Учора поставив MANDRAKE 10 - на 4 дисках
на машину, яку використовую як сервер до якого під'єднана локальна мережа з двох машин на яких XP
Усе налаштував, але не можу ніяк налаштувати локальну мережу
Налаштовую через KDE спільне використання інтернету - не працює (працює лише коли на машині з ХР  прописати адресу сервера не тільки як Gateway але і як PROXY - але це ж неподобство!)
І ще одне - як налаштувати сервер, подібний до WINDOWS NETWORKING.
Як я розумію, це SAMBA server але через КДЕ можна налаштувати лише клієнт :(

Перепрошую за мабуть вже зовсім ламерські питання, та я з лінуксом працюю лише з учора
Допоможіть будь ласка  :)

Praporshic

• Гість
Re: Хлопці, допоможіть будь ласка з SAMBA!
« Відповідей #1 : 2006-02-02 01:42:26 »
Вітаю у нашій спільноті! Сподіваюсь Ви її вже не покинете.  ;)
Стосовно Вашого вибору: для новачка мандрака - дуже зручна, але потрібно хоча б Мандріва 2005, бо 10 - занадто стара (хіба що у Вас таке ж старе залізо).
Для того, щоб швидко та вірно налаштувати систему KDE краще не чіпати - краще за все працювати через вебмін (НМД), а коли звикнете - у консолі з текстовим редактором.
Щоб комп працював як шлюз треба налаштувати NAT у iptables.
Налаштування самби дуже зручно робити через SWAT.
А щоб знати що саме треба налаштовувати треба прочитати досить значний обсяг документації.
Лінукс є дуже простим та не потребує знань від корустувача, але для адміна ситуація геть інша. Тут вже незнання - це катастрофа.
Тому для Вас мають стати "місцями постійного проиживання":
docs.linux.org.ua
opennet.ru
linux.org.ru/books
Читайте - і все зрозумієте. А як щось не зрозумієте - задавайте питання, допоможемо ;)

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #2 : 2006-02-02 09:49:19 »
Хотів би трохи уточнити відповідь Сергія.
Фраза про те, що 10 мандрейк "занадто старий" підрозуміває, що йому вже більше як рік і на відміну від вінди, де переважна більшість користувачів користується системою чотирирічної давності, у світі лінуксів це справді пристойний вік і від того часу будь-який дистрибутив дуже й дуже оновився. Саме в цьому, на мою думку, полягає одна з основних відмінностей OpenSource від закритих програм - розвивається все дуже швидко й інтенсивно (якщо в тому хтось зацікавлений) і за останній рік появилось дуже багато нового й цікавого/потрібного.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Мурчик

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
« Відповідей #3 : 2006-02-02 18:01:18 »
Щиро дякую за відповіді!
Вчитимусь помаленьку.
А залізо дійсно стареньке - селерон 500/256RAM/80Gb  :)
Але як сервер -  бігає непогано.
Мандраку я ставив, бо нічого іншого не мав на похваті.
Чи має сенс встановити щось важче - SUSE наприклад? Чи я виграю, як циган на бджолах?

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #4 : 2006-02-02 18:25:12 »
НМВ, SUSE не є важчим для кінцевого користувача. Більше того, із-за свого Yast'a (аналога "Панелі керування" під віндою) його дуже не люблять досвідченіші користувачі - цей дистрибутив дуже не любить, якщо хтось щось робить в обхід Yast (зокрема, правкою текстових конфігів).
Я б радив ще деякий час попридивлятись до різних дистрибутивів, почитати перш ніж обирати черговий для знайомства. Дистрибутивів-бо багато, і вибрати "саме той" доволі непросто.
Особисто я радив би придивитись до FedoraCore (особливо після того, як вийде 5-та версія, яка наразі тестується), Ubuntu (або Kubuntu - вони майже близнюки, якщо точніше, то Kubuntu = KDE-based Ubuntu), Debian та російських ASP/ALT.

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #5 : 2006-02-02 19:04:48 »
Більше того, із-за свого Yast'a (аналога "Панелі керування" під віндою) його дуже не люблять досвідченіші користувачі - цей дистрибутив дуже не любить, якщо хтось щось робить в обхід Yast (зокрема, правкою текстових конфігів).

До речі, Mandriva має не меньш потужний центр керування, але на відміну від S.u.S.E не заперечує, коли щось робиться в обхід DarkX. Але Mandriva-сервер...  :-/ Так само й S.u.S.E-сервер :-/
Linux. The future is open.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #6 : 2006-02-02 20:43:41 »
НМВ, lafox.net доволі довго сиділи на Mandrake. Це краще в них уточнити, звісно, але все ж як завше справа не в дистрибутиві, а в руках і голові адміністратора.

Ну й вернемось до того, з чого починалось. На той випадок, якщо автор і далі не може роздавати доступ до своїх файлів по мережі. У KDE воно налаштовується дуже навіть просто: права клавіша миші по каталозі - "Властивості" - "Спільний доступ" (остання вкладка). У вас поцікавляться паролем адміністратора :о)

А. Звісно, що перед цим має бути встановлена samba. ЇЇ можна поставити, наприклад, через KPackage. Так що через KDE вашу проблему таки можна вирішити.
А ще, якщо мені не зраджує пам'ять, у Mandrake є доволі непогана графічна оболонка до керівника пакунками, так що встановити sabma можна і за її допомогою.

Відсутній Мурчик

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
« Відповідей #7 : 2006-02-02 23:23:31 »
Дякую, самба вже працює  :)
Налаштував повністю з під КДЄ.
Буду надалі пробувать усе без нього.
А чому Мандрака погана як сервер?
Важка (я маю на увазі що ВЕЛИКА і важка не для юзера а для машини)
Але мені вже здається що вона якраз те, що треба для людини яка тільни-но пересіда с вінди.  ;)

Відсутній diligent

• Кореспондент
  • дописів: 201
« Відповідей #8 : 2006-02-03 01:01:26 »
НМД, Mandrake, чи будь-що інше (ну майже), можна використовувати і як сервер, і як машину для домашнього користування. Як-то кажуть: "із кожного дистрибутиву можна зробити цукерку" ;-). Все залежить від того скільки зусиль вам потрібно буде докласти для цього ;-).
Software is like sex: it's better when it's free.  (c) Linus Torvalds

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2006-02-03 01:41:27 »
Чому мандрака у якості сервера не годиться?
Особисто в мене стояла 2005 на сервері, і якби мені не доводилось використовувати його у якості робочої станції (залізо було майже таке саме як і у пана Мурчика: Duron 750/128 Mb RAM/40Gb HDD) то воно б було й досі. А так, ядро починало вбивати все що жре пам'ять коли у свапі займалось близько 200 Мб (!). Якщо 256 то на той комп можна навісити (одразу):
Squid + SquidGuard, Samba, Postfix+ClamAV+SpamAssassin, proFTPd, Jabber.
Якщо пам'яті буде лише 128 то від SquiGuard доведеться відмовитись (дуже багато жре мізків).
От єдине чого не раджу - ставити 2006 на важливі сервери. Досить нестабільно (особливо та збірка 86-64 що є на лафоксі у продажу) і потребує постійного нагляду. Хоча після 2-х тижднів нагляду вона в мене автоматично відбивала 2-3 простенькі атаки на день.

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #10 : 2006-02-03 09:07:03 »
Чому мандрака у якості сервера не годиться?

Я не казав що негодиться, я тільки висловив сумніви, що слід використовувати Mandriva в якості сервера. Після злиття трьох дистрибутивів, як на мене вона ще нестабільна...
Linux. The future is open.