Автор Гілка: Допоможіть з Suse 10.1  (Прочитано 2032 раз)

Відсутній Rostislav

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
  • I Love YaBB 2!
Допоможіть з Suse 10.1
« : 2006-10-22 21:21:47 »
Порадили мені SUSE, як для чайника в линуксі... Книжок не знайшов, на петрівці є тількі про червону шляпу Ставив кілька разів дев’ятий SUSE та постійно обламувався з приводу того що щось не працювало!!! Музика не працює... Фільми також... Де скачати кодекі? Шо за цяця взагалі ця оболонка BASH??? Чому на мій прінтер нічого не можливо відіслати???
Та де взагалі можна знайти щось де можна про линукс прочітати все повністю доступно!!! Я не програмер!!! Я дизайнер!!! Звик доWINDOWS та Mac OSX але дуже цікаво пізнати і Лінукс!!! Будьте такі ласкаві розкажіть де в UA IX можна скачати якусь достойно-обширну инфу про SUSE 10.1 та закачати дістрибутив?  

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
Re: Допоможіть з Suse 10.1
« Відповідей #1 : 2006-10-22 23:48:53 »
Розслабтесь, глибоко вдихніть, сядьте... (с) Cthulhu
Музика не працює... Фільми також... Де скачати кодекі?
Ех. По-перше, перевірте гучність (стандартно воно все "замучене" і гучність на нулі). (наприклад командою "alsamixer", допомога по F1). По-друге, "dmesg | less" і шукайте (прокрутка стрілочками вгору-вниз, вихід - q) вивід типу:
ALSA device list:
 #0: Cirrus Logic CS4281 at 0xd7010000, irq 7
Якщо не знайдете - у, ядро не знайшло вашу звукову. Це погано, і є ознакою майбутніх танців з бубном.
Кодеки... Спочатку треба принаймні примусити працювати mplayer, а потім і про інше можна подумати. Отже, що воно пише на "mplayer <файл з аудіо/відео>"?
Цитата
Шо за цяця взагалі ця оболонка BASH??? ...Я не програмер!!! Я дизайнер!!!
Ну, якщо ви - дизайнер, то ця цяця вам таки ні до чого... Лише програмер може оцінити силу цієї штуки. ...Хоча, куди ви од неї дінетесь...
Цитата
...але дуже цікаво пізнати і Лінукс!!!
Оце правильно :) Але в багатьох занннях багато й печалі...
Цитата
Будьте такі ласкаві розкажіть де в UA IX можна скачати якусь достойно-обширну инфу про SUSE 10.1 та закачати дістрибутив?
Стосовно інформації про сусю - не знаю, в очі її не бачив, зкачати - теж не знаю, але є lafox.net - 15-20 грн і вона ваша:
http://lafox.net/shop/?gid=4
« Змінено: 2006-10-22 23:49:43 від ISBear »

Відсутній iip))

• Графоман
  • дописів: 277
  • Перекладач KDE, openSUSE...
« Відповідей #2 : 2006-10-22 23:55:00 »
Звантажити штампи дисків 10.1 можна звідси: ftp.linux.kiev.ua/pub/Linux/SuSE
Нещодавно вийшли оновлені штампи для 10.1, тобто з усіма виправленнями і оновленнями з часу виходу 10.1, але не знаю чи  вони вже десь є в UA IX.
Якщо можете трохи зачекати, то "незабаром" вийде openSUSE 10.2. Я якраз працюю над її перекладом.

Переклад деякої документації для Linux знайдете на http://docs.linux.org.ua, а от документація для SUSE ще чекає на свого перекладача, хто б її переклав на українську
"You should not be satisfied with being a victim, nor with being a survivor. You should aim to be a conqueror." "Now, go do the right thing!" Dr. Laura

Відсутній chornyj

• Дописувач
  • **
  • дописів: 52
« Відповідей #3 : 2006-10-23 11:26:44 »
В SUSE 10.x не стоять по замовчуванню кодеки для mp3, wma, wmv ... Як на мене, найпростіший спосіб це виправити - поставити відповідні пакети, які мають розширення *.rpm. Тільки візьміть, ті що підходять до Вашої версії операційної системи та заліза компютера. Знайти можна на:
packman.links2linux.org
rpm.pbone.net тощо
Подивіться по форуму - десь були наведено прямі посилання на потрібні вам пакунки
Успіхів!
Mandriva2007, CeleronD, GeForce6600GT, AVerTV GO 007

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #4 : 2006-10-24 09:51:53 »
У Suse (як й у RedHat, Fedora й інших дистрів американського походження) розробниками кодеки не ставляться принципово, з причини патентів (sic!). Тому потрібно доставляти модіфіковані версіі (з того ж packman'а, наприклад, або досить часто на сайтах розробників конкретної програми можна знайти посилання).

Щодо принтеру - залежить від моделі Вашого принтеру. На жаль, не все працює під лінуксом (це насамперед відноситься до так званих win-printers, у яких економлять на процесорі та RAM, є лише мінімум електроніки).

Тому, по перше, рекомендую пошукати на linuxprinting.org, чи підтримується Ваша модель принтера. По-друге, якщо підтримується, за допомогою Yast налаштувати принтер.

Оболонка bash - дуже гарна цяця  :) Але потребує деякого часу на вивчення. Тому, для початку, можете доставити mc (Midnight Commander) - нортоноподібна оболонка (до відвідувачів форуму - чур, не плюватися!  ;D ) - це, якщо Вам доводилося працювати у Far'і, наприклад. Якщо користувалися Windows (Total) Commander - для Вас буде ближче Krusader.

Щодо того, що Ви дизайнер, та звикли до Win -  хочу нагадати, що й у Win Ви стали орієнтуватися не на другий день після встановлення, а встановлювали в перший раз, напевне, теж не самі ;) То ж це досить нормально - затратити деякий час на вивчення нового середовища.

Відсутній Fuzzy

• Новачок
  • *
  • дописів: 14
« Відповідей #5 : 2006-10-24 10:02:34 »
Постав мплеєр і win32codecs, всі решта кодаки по залежностях поставсяться.

Відсутній Desper@do

• Дописувач
  • **
« Відповідей #6 : 2006-10-25 16:51:49 »
Звантажити штампи дисків 10.1 можна звідси: ftp.linux.kiev.ua/pub/Linux/SuSE
Нещодавно вийшли оновлені штампи для 10.1, тобто з усіма виправленнями і оновленнями з часу виходу 10.1, але не знаю чи  вони вже десь є в UA IX.
Якщо можете трохи зачекати, то "незабаром" вийде openSUSE 10.2. Я якраз працюю над її перекладом.

Переклад деякої документації для Linux знайдете на http://docs.linux.org.ua, а от документація для SUSE ще чекає на свого перекладача, хто б її переклав на українську
ви молодець  :)

Відсутній Desper@do

• Дописувач
  • **
« Відповідей #7 : 2006-10-25 16:55:01 »
Порадили мені SUSE, як для чайника в линуксі... Книжок не знайшов, на петрівці є тількі про червону шляпу Ставив кілька разів дев’ятий SUSE та постійно обламувався з приводу того що щось не працювало!!! Музика не працює... Фільми також... Де скачати кодекі? Шо за цяця взагалі ця оболонка BASH??? Чому на мій прінтер нічого не можливо відіслати???
Та де взагалі можна знайти щось де можна про линукс прочітати все повністю доступно!!! Я не програмер!!! Я дизайнер!!! Звик доWINDOWS та Mac OSX але дуже цікаво пізнати і Лінукс!!! Будьте такі ласкаві розкажіть де в UA IX можна скачати якусь достойно-обширну инфу про SUSE 10.1 та закачати дістрибутив?  
зверніться по асі, може чимось допоможу

Відсутній Rostislav

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #8 : 2006-11-07 13:13:34 »
Всім дуже дякую за допомогу! З вами я б пішов у розвідку... :)