Автор Гілка: Права адміністратора  (Прочитано 2188 раз)

Відсутній FireON

• Новачок
  • *
  • дописів: 6
  • Повний чайник... поки-що
У мене от яка фігня. Я перевстановив Лінукс (Мандріву) і тепер, наприклад, для того, щоб запустити панель керування, слід ввести пароль, бо пише: "Ви повинні мати привілеї системного адміністратора, введіть пароль root".

Що робити?
« Змінено: 2006-12-28 21:30:13 від FireON »

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
Re: Права адміністратора
« Відповідей #1 : 2006-12-28 23:01:17 »
В мене на Дебі (точніше не в мене...) теж для запуску системних утиліт (наприклад, оновлення, деякі панелі управління) потрібні відповідні права. І я себе краще почуваю, коли воно так і є, а пароль знаю лише я. Втім, мені іноді здається, що я параноїк :)...
Можете спробувати одне з наступних
1. Прибити пароль користувача root:
# usermod -p "" root
2. Додати свого користувача до групи root:
# usermod -a -G root fireon
3. Дописати в /etc/sudoers:
fireon ALL = NOPASSWD: ALL
Хоча все це не досить безпечні речі, і до того ж вони можуть й не допомогти (не знаю, через який механізм в мандріві користувач отримує привілеї).

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
« Відповідей #2 : 2006-12-29 01:04:48 »
У мене от яка фігня. Я перевстановив Лінукс (Мандріву) і тепер, наприклад, для того, щоб запустити панель керування, слід ввести пароль, бо пише: "Ви повинні мати привілеї системного адміністратора, введіть пароль root".

Що робити?

Якщо справді Мандріву і справді перевстановив  ;), то пароль адміністратора відомий: Ви його або уже знали, або ввели на одному із т.з. кроків встановлення/оновлення системи.
Така поведінка "Центру керування" (запит паролю root'а) у Мандріві типова для KDE (типового для Мандріви  ;D). Один раз наберіть пароль і поставте галочку "Запам'ятати пароль"   :D.
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній FireON

• Новачок
  • *
  • дописів: 6
  • Повний чайник... поки-що
« Відповідей #3 : 2006-12-30 20:48:11 »
По-перше проль я знаю, його мені просто впадло вводити, по-друге галочку я ставлю кожен раз (з надією, що колись це допоможе), по-третє про права заговорив я невипадково, бо то лише один випадок, наприклад у кореневій папці я не можу ні створити папку, ні розпакуваати архів, бо пише, що не маю прав :'(

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #4 : 2006-12-30 21:13:16 »
По-перше проль я знаю, його мені просто впадло вводити, по-друге галочку я ставлю кожен раз (з надією, що колись це допоможе), по-третє про права заговорив я невипадково, бо то лише один випадок, наприклад у кореневій папці я не можу ні створити папку, ні розпакуваати архів, бо пише, що не маю прав :'(
О жах! Що ви там зібралися розпаковувати ?!.
Для розпакунку є ваша домашня шнягозбірка - туди й складайте.
А якщо хочеться повної свободи, не дивлячись на потенційну небезпеку - тоді просто працюйте під рутом - сам колись пів року так сидів, і нічого...

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #5 : 2007-01-04 18:36:19 »
наприклад у кореневій папці я не можу ні створити папку, ні розпакуваати архів, бо пише, що не маю прав :'(

Правильно каже.
Залишайте звички зі світу M$. Системи *ix - вони з самого початку не лише багатозадачна, а й багатокористувацька система. Тобто запроектована таким чином, що одночасно на ній могли працювати декілька користувачів. Звідки й походять обмеження.

У корені краще нічого не створювати, хоча б доки у системі не освоїтесь. Й під рутом не працювати, по можливості.

Усе, що треба створити, скомпілювати, записати, тощо - у домашню теку, будь ласка.