Автор Гілка: Встановлення програм  (Прочитано 7659 раз)

Відсутній pufik

• Новачок
  • *
  • дописів: 15
  • I Love YaBB 2!
Рожкажіть будь-ласка як ставити програми в Лінуксі. Як я з розумів я пакети з розширенням .tgz і що їх треба менеджером пакетів ставити але як саме щось не виходить. Дякую!

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
Re: Встановлення програм
« Відповідей #1 : 2006-12-31 01:30:36 »
А тут ніхто не зрозуміє як ставити, покі Ви не скажите якій у Вас дистрибутив.
Linux. The future is open.

Відсутній pufik

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #2 : 2006-12-31 01:52:33 »
Alt 2.3  Знайшов себе менеджера пакетів Synaptic-це те що треба? Бо щось там ніяк не виходить щось поставити вірніше я маю .tgz але няк неможу туди їх відкрити. Я правильно думаю?

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #3 : 2006-12-31 10:43:20 »
Alt 2.3  Знайшов себе менеджера пакетів Synaptic-це те що треба?

Я думаю, що так. Але він, як на мене, якийсь глючний. Якщо я не помиляюся, то народ використовує apt-get.

Бо щось там ніяк не виходить щось поставити вірніше я маю .tgz але няк неможу туди їх відкрити. Я правильно думаю?

.tgz - це звичайний архів. Справа в тому, верогідніше за все, що в тому архіві знаходяться похідні коди цієї програми. Як її встановлювати, треба читати інструкцію, яка має знаходитись в тому архіві, називатись вона має, щось на кшталт install.txt. А в загалому програми з похідних кодів встановлюються:
$ ./configure
$ make
# make install
Але справа в тому, що таким чином встановленні програми ви потім не побачите в менеджера пакетів, і ще деякі сопутні нюанси вилізуть потім.

Щоб цього не було, завантажуйте вже готові скомпільовані програми, бажано під вашу ОС. Такі скомпільовані програми будуть мати закунчення .rpm . Пропоную вам спробувати встановити для початку Opera, щоб побачити як цей процес відбувається. Верогідніше за все треба буде вибрати Other/Static RPM - Static QT package. А взагалі в Alt є свій непаганий респозиторій програм. Де він знаходиться я незнаю.
Linux. The future is open.

Відсутній FireON

• Новачок
  • *
  • дописів: 6
  • Повний чайник... поки-що
« Відповідей #4 : 2007-01-01 13:18:59 »
Цитата
Але справа в тому, що таким чином встановленні програми ви потім не побачите в менеджера пакетів
А що ж зробити. щоб вони в тому менеджері були? І взагалі як працювати з програмами. встановленими таким чином?
« Змінено: 2007-01-01 13:19:23 від FireON »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #5 : 2007-01-01 17:16:51 »
Цитата
Але справа в тому, що таким чином встановленні програми ви потім не побачите в менеджера пакетів
А що ж зробити. щоб вони в тому менеджері були? І взагалі як працювати з програмами. встановленими таким чином?
Щоб вони там були - треба запакувати їх у пакунок та встановити пакунок. Або знайти готовий та встановити. Працювати з ними - так само як і з іншими ;).

Відсутній FireON

• Новачок
  • *
  • дописів: 6
  • Повний чайник... поки-що
« Відповідей #6 : 2007-01-01 18:33:53 »
Цитата
Щоб вони там були - треба запакувати їх у пакунок та встановити пакунок.
Вибачайте за тупе запитання. але... ЯК?

Відсутній Therior

• Новачок
  • *
  • дописів: 27
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #7 : 2007-01-02 15:19:25 »
Цитата
ще варіант: необов'язково, повинен бути "пусковий файл", ще доки (doc) також, /usr/local/bin мабудь..
« Змінено: 2007-01-02 15:21:37 від Therior »

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #8 : 2007-01-02 15:40:21 »
Цитата
http://docs.linux.org.ua/index.php/Publicism:RPM_--_ідеальний_сисадмін

На додачу - НІКОЛИ не ставте програми через configure && make && make install аж допоки ви точно не знатимете що саме робите і для чого воно вам потрібно.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній pufik

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #9 : 2007-01-03 00:36:12 »
Хлопці все роблю по інструкції але скажіть мені будь-ласка чого коли я знаходжуся в каталозі з файлами з розпакованого архіву.tgz і виконую команди ./configure пише No such file or directory
 та make make install пише command not found?
І скажіть як їх мені поставити від а до я (якщо неважко або дайте нормальну ссилку). :-/

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #10 : 2007-01-03 01:38:54 »
1. А монжна дізнатися, що саме за пакет?
Можливо, він не використовує автотулзи - тоді там дійсно немає configure, і встановлення може виконуватися будь-яким незвичайним чином, наприклад, "make World"...
2. У вас не встановлено make. Отже спочатку встановіть з rpm/deb make.
Типу "apt-get install make". Здається, Альт apt-get використовує...
P.S. Підозрюю, що для збірки програм у вас іще багато чого не встановлено, але будемо вирішувати проблеми по мірі їх надходження :)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #11 : 2007-01-03 01:40:31 »
коли я знаходжуся в каталозі з файлами з розпакованого архіву.tgz і виконую команди ./configure пише No such file or directory
Ви, часом, не слакварний пакет розпаковуєте? :D ;D

та make make install пише command not found?
Значить, у вас не встановлено GNU make.

І скажіть як їх мені поставити від а до я (якщо неважко або дайте нормальну ссилку). :-/
Вся необхідна документація, як правило, наявна всередені пакунку з вихідним кодом. За правиламия, гм, кхе-кхе, хорошого тону там повинен бути файл "INSTALL".

Відсутній pufik

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #12 : 2007-01-03 11:43:25 »
Хлопці виконую все по тому як написано в файлі Readme але блін воно навіть незнає тих команд.
Справді Apt-get в Alt є я навіть пробував щось ним зробити, але ніяк а програма - echat аналог vypress chat для віндоз.

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #13 : 2007-01-03 13:05:41 »
Так, це вже краще.
1. echat дійсно не користується автотулзами, отже configure тут ні до чого.
З програм та бібліотек, виглядає так, що вам треба:
make
gcc + binutils
libc-devel
libncurses-devel
Можливо, це не всі бібліотеки, або пакети з ними називаються якось по-іншому, наприклад, ncurses5.5-devel, або ще щось типу того, я не Альтівець...
Єдиний шлях все це отримати - apt-get + ( installation cd / репрозиторій в інтернеті (прописаний в вашому /etc/apt/sources.list) ).
2. А тоді:
make DEFINES="-DLINUX -DRU -DCHARSET"
make install
У мене воно спокійно зібралося, і навіть запустилося з російським інтерфейсом (в консолі) (локаль uk_UA.koi8-u).

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #14 : 2007-01-04 12:34:38 »
Все-таки вказану мною статтю ви або не читали або не зрозуміли. Не вартувало ставити у пакунковий дистр програму з джерельних кодів.
 :-X
Читайте документацію - вона кермує.