Автор Гілка: Графічний ssh  (Прочитано 5124 раз)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Графічний ssh
« : 2007-05-27 15:02:54 »
власне питання, які програмні засоби дозволяють віддалено зайти на комп і працювати наче ти за ним сидиш (типу термінального доступу у вінді). ssh з перенаправленням іксів (ssh -X) не пропонувати - це в мене і так працює. Хочеться, щоб завантажився гномик і все інше. Бачив, є якась фіча типу remote login чи vnc. Що саме треба встановити на комп клієнта і комп сервера? Оскільки канал не сильно товстий, але натомість компи клієнта і сервера досить потужні, пам"яті завались, цікавлять найбільш оптимальні з цього боку рішення, що вимагають мінімум трансферів між компами.

Також які рекомендації щодо заліза/швидкості каналу між компами, щоб воно ще й не гальмувало?
« Змінено: 2007-05-27 15:03:58 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
Re: Графічний ssh
« Відповідей #1 : 2007-05-27 15:21:00 »
Xdm та XDMCP (man xdm). Розписувати довго, там треба його трошки конфігурити, краще погугліть. gdm також підтримує XDMCP. Встановлювати нічого не треба, X-сервер не даремно сервером називається=))
« Змінено: 2007-05-27 15:21:15 від Cthulhu »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #2 : 2007-05-27 15:45:30 »
Подивіться ще на тему NX - приємна річ. Хоч і пропрієтарна.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #3 : 2007-05-27 16:04:50 »
Xdm та XDMCP (man xdm). Розписувати довго, там треба його трошки конфігурити, краще погугліть. gdm також підтримує XDMCP. Встановлювати нічого не треба, X-сервер не даремно сервером називається=))
дійсно, в gdmsetup додав пункт меню для входу XDMCP, додав хост свого робочого компа, воно правильно визначило, яке там дистро і ядро стоїть (FC6). Тицьну коннект - чорний екран і курсор миші у формі хрестика, як у Федорі - типу під"єдналось, але далі прогресу нема. Можна лише мишею порухати :)

Треба буде принести ноут на роботу і помучитись в локальній мережі.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2007-05-27 16:12:55 »
дякую, судячи зі скріншотів, це те, що треба. Для власного некомерційного вжитку воно безкоштовне, то й добре - буду гратися.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #5 : 2007-05-28 11:52:11 »
Бачив, є якась фіча типу remote login чи vnc.
Я думаю що найпростіше буде поставити сервер VNC. У мене на Федорі це пакет vnc-server. Після встановлення його потрібно настроїти. У мене для цього потрібно додати в /etc/sysconfig/vncservers запис про користувача та встановити пароль командою vncpasswd. Після запуску сервера VNC, стільниця буде завжди висіти в пам'яті.
Можна також встановити конфігурацію ltsp (не пам'ятаю назви пакета) в якій сервер VNC піднімається автоматично при під'єднані до вибраного порту на сервері і залишається живим лише до кінця сесії.

Цитата
Також які рекомендації щодо заліза/швидкості каналу між компами, щоб воно ще й не гальмувало?
VNC їсть значно менше пам'яті та процесорного часу ніж Гном чи КДЕ. Сучасні версії VNC автоматично визначають пропускну здатність каналу.

Якщо користуватися звичайними X-ами, то потрібен широкий канал - біля 10Мбіт.

З FreeNX можна використовувати значно тонший канал - приблизно такий самий як і для VNC.

Цитата
ssh з перенаправленням іксів (ssh -X) не пропонувати - це в мене і так працює. Хочеться, щоб завантажився гномик і все інше.

Xnest :3 -ac -geometry 1024x768 &
xterm -display :3 -e 'ssh -X vlisivka@somehost gnome-session'

[Fedora Linux]

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2007-05-28 22:47:28 »
Дуже дякую, VNC у мене чомусь не пішло, але підозрюю, що треба перевантажити комп, щоб він запустився, що в даний момент проблематично. Натомість NX запрацювало просто чудово - практично не гальмує. Єдине що, я не знайшов, як зробити повний екран, щоб було видно лише віддалену стільницю, але менше з тим.

спосіб з Xnest вразив простотою, але швидкість дуже низька - це рішення лише для локальних мереж або дуже товстих каналів. Треба якось засісти й вивчити базові можливості Лінукса - виявляється, існують такі речі, про які я не підозрював.

В обох випадках виникли проблеми з аплетами панелей Ґнома (FC6) - вони не завантажились (це годинник, віртуальні стільниці і ще кілька додаткових), замість цього висипалися повідомлення про помилку "Cannot load applet ..."
Це можна якось виправити?

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #7 : 2007-05-28 23:04:02 »
запустив KDE-сесію замість ґнома - працює значно краще і не глючить.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #8 : 2007-05-28 23:21:16 »
В обох випадках виникли проблеми з аплетами панелей Ґнома (FC6) - вони не завантажились (це годинник, віртуальні стільниці і ще кілька додаткових), замість цього висипалися повідомлення про помилку "Cannot load applet ..."
Точно не впевнений, просто гіпотеза. man xhost.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #9 : 2007-05-29 11:02:32 »
Точно не впевнений, просто гіпотеза. man xhost.
вже знайшов причину: у федорі 6 немає підтримки multiple gnome sessions, вони це в сьомій обіцяють зробити. Оскільки я вже був залогінений на відділеному компі локально, то друга сесія викликала конфлікти аплетів.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2007-05-29 13:03:39 »
вже знайшов причину: у федорі 6 немає підтримки multiple gnome sessions, вони це в сьомій обіцяють зробити. Оскільки я вже був залогінений на відділеному компі локально, то друга сесія викликала конфлікти аплетів.
Гм... Цікаво... В xfce-panel є аплет, який дозволяє використовувати гномівські аплети. Цікаво, як би вони в такій ситуації працювали.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #11 : 2007-05-29 18:52:01 »
Дуже дякую, VNC у мене чомусь не пішло, але підозрюю, що треба перевантажити комп, щоб він запустився, що в даний момент проблематично. Натомість NX запрацювало просто чудово - практично не гальмує. Єдине що, я не знайшов, як зробити повний екран, щоб було видно лише віддалену стільницю, але менше з тим.
Ні, комп'ютер перевантажувати потрібно лише при зміні ядра (хоча і тут є варіанти).

"service vncserver start" або "sudo /etc/init.d/vncserver start" цілком достатньо.

Цитата

В мене таких проблем нема. :-/
[Fedora Linux]

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • дописів: 85
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #12 : 2007-05-29 19:03:24 »

NX - це тільки протокол і він не проприєтарний, є така річ як FreeNX це опен-сорс проект і я сам його використовую. Є ще 2X ось він якраз і проприєтарний(але класна річ для кластерів), але для ваших задач з головою вистачит FreeNX

P.S. протокол NX використовує jpeg стиснення тому у Вас буде набагато краща динаміка роботи і + трафіку менше буде йти
« Змінено: 2007-05-29 19:11:43 від Sanya »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #13 : 2007-05-29 21:12:49 »
1. NX використовує не тільки JPEG. Є ще варіація на тему PNG (саме нею й користуюсь).
2. Окрім FreeNX та 2X ще є NoMachine NX. З ним в мене виникло менше за все проблем.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #14 : 2007-05-30 13:52:53 »
до речі, як налаштувати фаєрвол у федорі, щоб він пропускав під"єднання NX-a? У мене щось блокує, хоча я додав 1014 i 1015 порти яко відкриті.