Автор Гілка: Як навчити mc бачити кириліцю у plain text?  (Прочитано 4735 раз)

Відсутній akalenuk

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
Юнікод - це добре, але у мене повно старих текстових файлів у Win-1251, або у СР-866. Я так і не зміг зробити так, аби mc їх коректно відображував, не кажучи вже про gedit.

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
Коли мс працює в юнікоді може варто всі старі файли переконвертувати в юнікод?
iconv -f CP1251 -t UTF8 -o ім'я_вихідного_файлу ім'я_вхідного_файлу Відредагувати в мс ну і коли конче необхідно інше кодування то переконвертувати назад:
iconv -f UTF8 -t CP1251 -o ім'я_вихідного_файлу ім'я_вхідного_файлу
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
Я у mc встановив зовнішній переглядач й редактор - обидва vim. А у .vimrc: set fileencodings=utf-8,koi8-u "це те, що у мене вживається.
От тільки різницю між utf-8 та koi8-u vim ще розуміє, а вже koi8-u та cp1251 відрізнить навряд чи.

Praporshic

• Гість
У mc є можливість обирати кодування, але виникає проблема з унікодом - якщо не наклали мейнтейнери латку, то обрати з переліку унікод буде неможливо.

Відсутній akalenuk

• Новачок
  • *
Коли мс працює в юнікоді може варто всі старі файли переконвертувати в юнікод?
Це складо і незручно. Простіше знайти преглядач, що ропознає кодування. Я писав собі такий консольний переглядач під вінду, але на асемблері, тобто портувати сходу не вийде. Напевно, такий точно вже є, але я просто тільки вчора частково перейшов на лінукс, тому ще зовсім не в курсі.

Але спасибі за iconv, обов'язково пограюся :-)

Відсутній akalenuk

• Новачок
  • *
У mc є можливість обирати кодування, але виникає проблема з унікодом - якщо не наклали мейнтейнери латку, то обрати з переліку унікод буде неможливо.

Я знайшов тільки "Display bits", але що то воно і чому ніяк не впливає на роботу, я не розумію.

Відсутній akalenuk

• Новачок
  • *
Я у mc встановив зовнішній переглядач й редактор - обидва vim. А у .vimrc: set fileencodings=utf-8,koi8-u "це те, що у мене вживається.

Поставив якийсь vim (Vi IMproved) - це воно? Що це взагалі таке, бо щось з мануала не ясно :-)

Praporshic

• Гість

Я знайшов тільки "Display bits", але що то воно і чому ніяк не впливає на роботу, я не розумію.
Ctrl+T у відкритому файлі ;)

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • [Debian Stretch]
Поставив якийсь vim (Vi IMproved) - це воно? Що це взагалі таке, бо щось з мануала не ясно :-)
Воно.
Це... явище. Кожен до нього йде сам своїм шляхом й для кожного воно своє. :)
[color=#62686F; border: 1px dotted #075]Ось "підказки" - там багато цікавого з практичної точки зору, чого у :help так просто не накопаеш...[/color]
« Змінено: 2007-09-03 14:38:54 від ISBear »

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
А як же підтримка вітчизняного товаровиробника^w документописальника?  :'(
 ;)
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній akalenuk

• Новачок
  • *
Re: Як навчити mc бачити кириліцю у plain text?
« Відповідей #10 : 2007-09-03 20:09:31 »

Так трохи ліпше. Тепер хоч щось відбувається, але все одно на екрані купа точок, а не текст :-) Я перепробував всі пари із можливих кодувань - все одно не те. При тому, на екрані кирилиця є, хоча б у іменах файлів, тобто справа саме у кодуванні.

Відсутній akalenuk

• Новачок
  • *
« Відповідей #11 : 2007-09-03 20:12:58 »
2Михайло Даниленко & miwa: Спасибі за підказки, я трохи розібрався із vimом, але все одно з кодуванням легше не стало. В мене ще оде дурне питання є: а .vimrc де шукати?

Praporshic

• Гість
« Відповідей #12 : 2007-09-03 20:56:40 »

Так трохи ліпше. Тепер хоч щось відбувається, але все одно на екрані купа точок, а не текст :-) Я перепробував всі пари із можливих кодувань - все одно не те. При тому, на екрані кирилиця є, хоча б у іменах файлів, тобто справа саме у кодуванні.
Проблема саме у відсутності utf8-латки. Без неї неможна буде обрати собі унікод у якості головного кодування, а без цього користі від того не буде.

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #13 : 2007-09-03 21:08:50 »
Під убунту/дебіана десь з латкою зібраний є?

Зараз користуюся kate, але незручно ж!

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #14 : 2007-09-03 21:41:52 »
$ vim ~/.vimrc
P.S. :help fileencodings
« Змінено: 2007-09-03 21:45:58 від ISBear »